fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Matcha: Zeleni zaklad s starodavno tradicijo in sodobno uporabo

Matcha je vrsta visokokakovostnega zelenega čaja, ki ima za seboj več kot 800 let staro tradicijo. Izvira iz Japonske, kjer so ga sprva uživali budistični menihi kot del meditacijskih obredov.

Najredkejši čaj na svetu

Matcha je izjemno poseben čaj, saj je postopek njegove pridelave izredno zahteven in ga obvlada le nekaj deset pridelovalcev. Poleg tega je Matcha edini čaj, ki se uživa v visoko koncentrirani obliki.

Priprava:

Tudi priprava je precej drugačna kot smo sicer vajeni pripravljatičaj. Prah zelenega čaja matcha prelijemo z ravno prav vročo vodo in ga z bambusovo metlico stepemo do kremaste konsistence. Pri pitju matche zaužijemo celoten čajni list, kar pomeni, da prejmemo 100 % vseh koristnih sestavin.

Matcha vsebuje več antioksidantov kot katerikoli drug naravni izdelek, zato jo pogosto imenujejo “superživilo”.

drobTinkina matcha premium je na voljo TUKAJ

Zakaj je cena tako drugačna od ostalih čajev?

Podobno kot žafran ali tartufi je tudi matcha zelo omejena v svoji razpoložljivosti. Že sam podatek da od skupno 5,8 milijona ton čaja, ki ga vsako leto pridelajo po svetu, le 4.500 ton predstavlja matcha čaj. To je posledica dveh glavnih dejavnikov: prvič, izjemno zapletenega postopka pridelave, in drugič, omejenega števila pridelovalcev čaja, ki obvladajo umetnost pridelave matche.

Matcho pridelujejo tako, da liste čajevca, ki se uporabljajo za proizvodnjo matche, gojijo počasi v zasenčenih čajnih nasadih. Pridelovalci čaja zadnjih nekaj tednov pred žetvijo rastline pokrivajo s senco. Zaradi zmanjšane izpostavljenosti svetlobi (do 90 %) rastline proizvajajo več klorofila in aminokislin, ki so zaslužne tudi za sladko noto matche. Po obiranju so liste takoj posušijo in zmeljejo v tradicionalnih granitnih mlinih. Ta postopek je zelo dolgotrajen, saj mora mletje potekati počasi, da se ohrani barvo, aroma in okus listov. Rezultat je znamenit, fino mleti prah žadasto zelene barve.

Zakaj pravijo, da je matcha čaj tako zdrav?

Matcha čaj vsebuje aminokisline, vključno z L-teaninom, ki nastane zaradi dolgotrajnega senčenja rastlin preden ga obirejo. Te aminokisline imajo pomirjujoč učinek in omilijo poživljajoči učinek kofeina v čaju, kar ustvarja uravnoteženo, nežno poživitev. Preproste imitacije matcha čaja, kot so so različni prahi iz zelenega čaja, imajo komaj opazne učinke in ne vsebujejo tako bogatega spektra hranil kot originalen in pristen matcha čaj.

Matcha velja za eno najbolj hranilno bogatih živil. Ker pri pitju Matche zaužijemo celoten čajni list v obliki prahu, je ta čaj izjemno bogat z antioksidanti, predvsem katehini, ki varujejo celice pred poškodbami prostih radikalov. Eden izmed najbolj znanih katehinov v Matchi je EGCG (epigalokatehin galat), ki ima močne protivnetne in antioksidativne lastnosti.

Kofein in L-teanin

Matcha vsebuje kofein, ki ima poživljajoč učinek in občasno zagotavlja dodaten val energije. Za razliko od kave matcha čaj vsebuje tudi aminokislino L-teanin. Ta aminokislina se odlično poveže s kofeinom: s svojimi pomirjujočimi lastnostmi omili poživljajoči učinek kofeina in tako zmehča energijski sunek. Rezultat je jasen, bister um in boljša koncentracija za več ur. Popolno ravnovesje med stimulacijo in sprostitvijo.

Z uživanjem matche zaužijemo celoten čajni list v obliki prahu, ki ga raztopimo v vodi. Tako se absorbirajo vse sestavine in hranilne snovi, ki jih vsebuje čajni list. To je ključna razlika v učinku matche v primerjavi z drugimi vrstami čaja.

Antioksidanti

Matcha ima najvišjo znano vrednost antioksidantov (ki ščitijo celice) med naravnimi izdelki. Zato je pridobila sloves pravega eliksirja mladosti in zvezde med superživili. Antioksidativna moč matcha čaja je bistveno višja od tiste v goji jagodah, granatnem jabolku ali borovnicah. Meri se z vrednostjo ORAC (sposobnost absorpcije kisikovih radikalov). Matcha ima vrednost ORAC 1.711 enot na gram, zaradi česar je mogočno naravno orožje proti prostim radikalom in nesporen adut med superživili.

Poleg antioksidantov Matcha vsebuje tudi:

  • Aminokisline, predvsem L-teanin, ki ima pomirjujoč učinek in zmanjšuje stres, hkrati pa izboljšuje osredotočenost.
  • Vitamini in minerali, kot so vitamin C, kalcij, železo in kalij, ki prispevajo k splošnemu zdravju.

Kakšen je okus matcha čaja?

Matcha čaj je sladek v primerjavi z zelenimi čaji, ima kremasto in gladko konsistenco. Vsebuje le kanček grenkobe. Sladkost izvira iz visoke koncentracije aminokislin, zlasti L-teanina, ter rastlinskih vlaken, ki jih rastlina proizvede v fazi senčenja. Kakovost matcha čaja postane še posebej očitna v primerjavi s cenejšimi imitacijami: navaden prah zelenega čaja ne vsebuje aminokislin, zato prevladuje izrazito trpka aroma, ki ustvarja močno grenak okus.

Uporaba matche: več kot le napitek

Uživanje matche v njeni čisti obliki, raztopljeni v vodi, ni le prijetno doživetje, temveč tudi izjemno koristno za telo.

V klasični obliki matcho pripravimo tako, da prašek raztopimo v vroči vodi in ga z bambusovo metlico stepemo do kremaste teksture.

Čeprav se Matcha najpogosteje uporablja kot napitek, njena uporaba sega daleč preko tradicionalne skodelice čaja. Zaradi svoje fine praškaste teksture pa matcha ni cenjena samo kot napitek, temveč tudi kot dragocena sestavina v kulinariki. Njena edinstvena aroma, ki je na Japonskem že dolgo priljubljena pri kuhanju in peki, postaja vse bolj priljubljena tudi v evropskih kuhinjah in priljubljenost matche tudi tukaj hitro narašča.

Značilni okus matche imenujemo “umami”, kar v dobesednem prevodu pomeni “dober okus”. Poleg sladkega, slanega, kislega in grenkega je umami peti temeljni okus. Prav zaradi tega je matcha odlična izbira tako za pripravo sladic kot za slane jedi, saj njen kompleksni okus obogati različne jedi. To odpira neskončne možnosti za različne načine uporabe, ki dosegajo izjemne rezultate v smislu okusa, barve.

Matcha je tako izjemna sestavina za:

  • Sladice: Sladoledi, torte, piškoti in čokolada z matcho so priljubljene zaradi bogatega okusa in lepe zelene barve.
  • Pijače: Poleg klasičnega napitka lahko matcho uporabimo za matcha latte, kapučino, smoothije ali celo koktajle.
  • Slane jedi: Matcha se odlično poda tudi k slanim jedem, kot so omake, prelivi za solate ali testenine.

Zanimivosti o Matchi

  1. Matcha kot obred: Na Japonskem je pitje Matche povezano s čajnim obredom, imenovanim “Chanoyu”. Ta obred ni le priprava čaja, ampak tudi duhovna praksa, ki poudarja preprostost, spoštovanje in harmonijo.
  2. Zelena energija: Matcha ima v primerjavi z običajnim zelenim čajem več kofeina, vendar pa ga telo absorbira počasneje. To zagotavlja enakomeren in dolgotrajen vir energije brez nenadnega “padca”, ki je pogosto povezan s pitjem kave.
  3. Naravno barvilo: Matcha se pogosto uporablja kot naravno barvilo za živila, saj živila obogati z zeleno barvo, ne da bi dodala umetne barvila ali kemikalije.
  4. Najvišja vrednost antioksidantov: Matcha ima eno najvišjih vrednosti antioksidantov med vsemi živili, z ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity) vrednostjo 1.711 enot na gram, kar je več kot pri goji jagodah ali borovnicah.

drobTinkina ekološka matcha premium je visokokakovosten japonski zeleni čaj, ki se prideluje brez uporabe sintetičnih pesticidov, herbicidov ali kemičnih gnojil, kar zagotavlja, da so čajni listi pridelani na okolju prijazen in trajnosten način. To pomeni, da se upošteva ekološki standard, ki ščiti tako okolje kot zdravje potrošnikov. Za razliko od konvencionalne pridelave, kjer se lahko uporabljajo kemikalije za povečanje pridelka ali zaščito rastlin, se pri ekološki matchi uporabljajo naravne metode kmetovanja, kar pripomore k bolj naravni in čisti sestavi čaja.

Poleg tega ekološka matcha zaradi naravnega pridelovanja vsebuje več hranilnih snovi, kot so vitamini, minerali in antioksidanti, kar jo naredi še bolj cenjeno kot “superživilo”. Pomemben dejavnik pri izbiri ekološke matche je tudi sledljivost, saj certifikati o ekološki pridelavi zagotavljajo, da je čaj pridelan v skladu s strogimi ekološkimi standardi.

Matcha ni zgolj čaj – je vsestranska sestavina z bogato zgodovino, edinstvenim okusom in številnimi zdravstvenimi koristmi. Njen vpliv sega od tradicionalne japonske kulture do sodobnih trendov v kulinariki in prehrani. Ne glede na to, ali jo uživate v obliki napitka, sladice ali kot del slane jedi, matcha ponuja čutno izkušnjo in koristi, ki jih lahko cenimo tako ljubitelji čaja kot gurmani.

Ekološko matcho premium najteš TUKAJ.

Kako preveriti kakovost matcha čaja?

Na žalost niso vsi čaji matcha enake kakovosti. Obstaja pa način s katerim se lahko prepričamo o njeni kakovosti.

S pomočjo testa drgnjenja matche lahko sami preprosto preverite kakovost svojega izdelka. Visokokakovostna matcha se že na prvi pogled loči po svetli, smaragdno zeleni barvi. Rumenkasta ali rjavkasta barva pa je znak, da kakovost izdelka ni zadovoljiva. V takih primerih surovina, iz katere je izdelana matcha, ni čista in plemenita Tencha (ko se listi čaja posušijo, odstranijo žile in stebla. Kar ostane, se imenuje tencha, ki se nato uporablja za mletje v matcho).

Pripravila: Tina Teršek, drobTinka

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 173