fbpx
Vsebina košarice

V košarici ni izdelkov.

Cikorija: zdrav kavni nadomestek

Cikorija je sorodnica regrata, endivje in radiča. Njena korenina je vir mnogih zdravilnih učinkovin, hkrati pa je neverjetno uporabna. Najbolje jo poznamo kot brezkofeinsko nadomestilo za kavo.

Brezkofeinska kavica – cikorija

Cikorijina korenina je tista, iz katere pridobivamo kavi podobno pijačo. Korenino je potrebno pražiti in zmleti, nato pa iz prahu pripraviti kavni napitek. Sicer je cikorijina kavica po okusu podobna klasični kavi, a ima bolj zemljast in oreščkast okus. Cikorijin kavni pripravek je tudi brez kofeina, zato je primeren za vse, ki se želijo temu izogniti ali imajo s kofeinom težave.

Zanimivo je to, da cikorijo najdemo skoraj kjerkoli. Praktično vsak od nas je že kdaj naletel na njo. Trdoživa rastlina je travniška roža, rada pa raste tudi ob cestah. Prepoznamo jo po njenih modrih cvetovih in močni korenini (ruvanje cikorije je pravi podvig). Njene liste lahko uporabljamo v solati zaradi okusa, podobnega radiču ali regratu. Vseeno pa je najbolj poznana kot nadomestilo za kavo.

Cikorijin prah je drugačen od navadne kave. Od kave se razlikuje najbolj po tem, da ga ne pridobivamo iz zrn, temveč iz korenine. Pomembna razlika je seveda tudi to, da je cikorija naravno brez kofeina. Okus je podoben, a pri cikoriji manj intenzivno grenak. Cikorijina kavica je nežnejšega okusa, a vseeno grenka. Podobno kot navadno kavo jo lahko zmešamo z mlekom, sladkamo in ji dodajamo začimbe in sirupe različnih okusov.

Uporaba cikorijine kavice

Pri nas dobiš cikorijo v treh različicah: cikorijo v zrnih (klikni tukaj), instant napitek iz cikorije (klikni tukaj) in instant napitek iz cikorije in regrata (klikni tukaj). Priprava se razlikuje za klasično cikorijo in instant cikorijo. Instant cikorije dodamo v skodelico cca. 1 čajno žličko in prelijemo z vročo vodo. Lahko jo takoj uživamo. Če uporabljamo klasično cikorijo (v zrnih), v skodelico dodamo 1-2 čajni žlički cikorije, prelijemo z vročo vodo in pustimo nekaj minut. Šele nato jo spijemo.

Cikorijo lahko sicer uporabljamo kot kavo tudi pri kuhanju, a bomo s tem pridobili tudi malo drugačen okus. Cikorijin napitek lahko uporabimo za namakanje biskvitov ali piškotov za tiramisu, lahko ga uporabimo pri pripravi biskvitov, piškotov in mafinov, ali pa z njim pripravljamo brezkofeinske napitke, recimo belo kavo ali praznični kavni napitek.

Pripravila Vita Vybihal, ustanoviteljica bloga Little Kitchen Vibes in fotografinja

Delite naprej ...
Default image
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 136