fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Cikorija: zdrav kavni nadomestek

Cikorija je rastlina, ki se goji po vsem svetu in mnogi menijo, da ponuja izjemno medicinsko in prehransko vrednost. Po prebiranju tega članka boste mogoče ugotovili kako izvrstna je in kakšne koristi nosi v sebi ta rastilna.

Cikorija (Cichorium intybus) se goji po vsem svetu. Ljudje jo že dolgo uporabljajo saj je priljubljena zaradi zdravilnih, prehranskih in kulinaričnih lastnosti. Cvetovi cikorije so svetlo modre, rožnate ali bele barve. Poleti jih lahko jih vidite ob cesti ali na travnikih. Listje rastline je podobno ilistom regrata, vendar se njihove oblike lahko razlikujejo. Večina delov rastline, vključno s korenino, ima na tone hranil. Vključujejo beljakovine, vitamine, minerale, topne vlaknine, ogljikove hidrate in še veliko več.

Skoraj vsak del rastlinecikorije se uporablja za več namenov. Najbolje jo poznamo kot brezkofeinsko nadomestilo za kavo. Lahko naredite odlično solato iz listov in cvetov. Listje je še boljšega okusa, ko se mešajo ali postrežejo kot stranska jed. V južni Italiji, domorodci radi jedo fava fižol s cikorijo. Ljudje v alkoholne in brezalkoholne pijače (poleg kave) dodajajo tudi izvlečke iz cikorije, da bi ojačali okus. Čeprav so korenine sveže cikorije grenkega okusak, obstajajo različni načini, da se ta okus omili. Metode vključujejo vmešavanje, peko ali sušenje.

Korenine cikorije so bogate z blagodejnimi fitokemikali, vključno z inulinom (škrobu podobni polisaharid), flavonoidi, koumarini, tanini, alkaloidi, hlapna olja in še veliko več. Je polimer fruktoze in prehranskih vlaken. Inulin je nizko kaloričen, zaradi česar je cikorija dobra alternativa sladkorju.

Cikorija je verjetno najbolje znana v povezavi s kavo. Nekoč si mnogi niso mogli privoščiti kave in so se namesto tega naučili piti vročo pijačo iz cikorije. Presenetljivo, cikorija ne vsebuje kofeina, vendar je po okusu verjetno najbolj podobna dejanski kavi. Zaradi tega več proizvajalcev doda kavi cikorijo, ki hkrati zmanjša vsebnost kofeina.

Brezkofeinska kavica – cikorija

Cikorijina korenina je tista, iz katere pridobivamo kavi podobno pijačo. Korenino je potrebno pražiti in zmleti, nato pa iz prahu pripraviti kavni napitek. Sicer je cikorijina kavica po okusu podobna klasični kavi, a ima bolj zemljast in oreščkast okus. Cikorijin kavni pripravek je tudi brez kofeina, zato je primeren za vse, ki se želijo temu izogniti ali imajo s kofeinom težave.

Zanimivo je to, da cikorijo najdemo skoraj kjerkoli. Praktično vsak od nas je že kdaj naletel na njo. Trdoživa rastlina je travniška roža, rada pa raste tudi ob cestah. Prepoznamo jo po njenih modrih cvetovih in močni korenini (ruvanje cikorije je pravi podvig). Njene liste lahko uporabljamo v solati zaradi okusa, podobnega radiču ali regratu. Vseeno pa je najbolj poznana kot nadomestilo za kavo.

Cikorijin prah je drugačen od navadne kave. Od kave se razlikuje najbolj po tem, da ga ne pridobivamo iz zrn, temveč iz korenine. Pomembna razlika je seveda tudi to, da je cikorija naravno brez kofeina. Okus je podoben, a pri cikoriji manj intenzivno grenak. Cikorijina kavica je nežnejšega okusa, a vseeno grenka. Podobno kot navadno kavo jo lahko zmešamo z mlekom, sladkamo in ji dodajamo začimbe in sirupe različnih okusov.

Uporaba cikorijine kavice

Pri nas dobiš cikorijo v treh različicah: cikorijo v zrnih (klikni tukaj), instant napitek iz cikorije (klikni tukaj) in instant napitek iz cikorije in regrata (klikni tukaj). Priprava se razlikuje za klasično cikorijo in instant cikorijo. Instant cikorije dodamo v skodelico cca. 1 čajno žličko in prelijemo z vročo vodo. Lahko jo takoj uživamo. Če uporabljamo klasično cikorijo (v zrnih), v skodelico dodamo 1-2 čajni žlički cikorije, prelijemo z vročo vodo in pustimo nekaj minut. Šele nato jo spijemo.

Cikorijo lahko sicer uporabljamo kot kavo tudi pri kuhanju, a bomo s tem pridobili tudi malo drugačen okus. Cikorijin napitek lahko uporabimo za namakanje biskvitov ali piškotov za tiramisu, lahko ga uporabimo pri pripravi biskvitov, piškotov in mafinov, ali pa z njim pripravljamo brezkofeinske napitke, recimo belo kavo ali praznični kavni napitek.

Pripravila Vita Vybihal, ustanoviteljica bloga Little Kitchen Vibes in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168