fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Ajda – čarobno psevdožito

Vsi poznamo ajdo, a je vseeno ne uporabljamo prav pogosto. Malokdo ve, da je ajda v resici izjemno hranilno živilo in da jo lahko uporabljamo na mnogo načinov.

Ajda in njene čarobne lastnostika

Ajda je žito, ki ni zares žito. Uporabljamo jo kot žito (tako kot pšenico, piro ali proso), a v resnici spada v skupino dresnovk (žita pa v skupino trav), podobno kot rabarbara. Tovrstna žita, ki niso zares žita (med drugim tudi kvinoja in amarant), se imenujejo psevdožita. Ker je ajda psevdožito, je naravno brez glutena. Vseeno pa moramo paziti, saj lahko vsebuje sledove glutena, če je obdelana v istem obratu kot živila z glutenom. Pri Drobtinki lahko dobiš ajdo, ki je 100% brez glutena.

Ajdo gradijo predvsem ogljikovi hidrati, ima pa tudi visoko vsebnost beljakovin, mineralov in antioksidantov. Drobtinkina vsebuje kar 16g belakovin. Izjemna je tudi zaradi svoje vsebnosti vlaknin, katerih vsebuje 10g.

Mineralov vsebuje ajda več, kot večina žitaric. Vsebuje mangan, magnezij, baker, železo in fosfor. Najbolj pomembno je dejstvo, da se minerale iz kuhane ajde telo dobro absorbira. Tudi antioksidantov vsebuje ajda več, kot večina ostalih žit.

Zaradi nizkega glikemičnega indeksa (GI) ajda ne povzroča poskoka sladkorja v krvi. Pomagala naj bi uravnovešati sladkor v krvi in tudi krvni pritisk.

Žita so pomemben del naše prehrane, zakaj, pa izveš TUKAJ

Ajda v jedeh

Ajdo lahko uporabljamo kot žitarico ali pa zmleto v moko. Iz nje lahko skuhamo sladko kašo za zajtrk, pripravimo narastek, ali pa jo pripravimo kot slano jed, kot je ajdova kaša z gobami in špinačo. Recept najdeš TUKAJ

Iz ajdove moke lahko pripravimo palačinke, mafine, biskvite, torte ali kruh. Iz ajde so tradicionalno pripravljeni japonski soba rezanci. Pri nas se dobijo ajdove testenine tudi drugih oblik.

Pripravila: Vita Vybihal, ustanoviteljica bloga Little Kitchen Vibes in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 163