Presna Swedish Princess torta z jagodami in marcipanom

I am going to add an English translation very soon 🙂

Te torte sem se lotila z manjšim “rešpektom”, ker se originalne izvedbe lotevajo vrhunski chefi, poleg tega pa nikoli nisem še delala tort, ki bi jih “oblekla” tako kot se to naredi z švedsko princesino torto ali v originalu Swedish Princess Cake. Na koncu pa moram dodati, da ni ničkaj bolj komplicirana prirpava kot za ostale presne torte, zato nikar ne pomisliti, da vam ne bi uspela 🙂

Kot sem rekla, sem kar nekaj časa odlašala z odločitvijo, da bi se lotila priprave te torte ampak in rojstni dan moža je bila odlična priložnost, da sem se končno dregnila, zavihala rokave in pripravavila torto, ki je oblečena v marcipanovo testo in je po okusu sodeč čista terna za mojega moža. Že sam je namignil, da bi bil zelo vesel, če bi končno spet naredila kakšno od mojih presnih tort, ki so, priznam, že nekaj časa na stranskem tiru.

In tako je nastopil idealen trenutek za pripravo te okusne in sočne torte.

 

Zakaj je ta torta tako posebna? Torta švedske princese je torta s tradicijo. Leta 1948 bi naj učitlejica  treh mladih princes na švedskem dvoru privč razkrila recpet za to torto. Originalen recept zajema plasti švedskega biskvita, slaščičarske vanilijeve kreme, stepeno smetano, malinino marmelado in marcipan značilne zelene barve.

  • njen atraktivni izgled bo sigurno navdušil
  • kremast okus, ki se lepo poveže z marmelado, venilijevo kremo, smetano in marcipanom bo tudi presni torti dodal posebno noto
  • izdelava presne različice ni zeloo zahteva
  • z okusom bo razorožila še tako slabo izkušnjo s suhimi presnimi tortami, ki jih ponujajo v marsikateri slaščičarno 😉
  • z užitkom jo bodo jedli tudi otroci
  • torto se sestavlja od zgoraj navzdol

 

Ker nimam modela za torto sem uporabila posodo za vzhajanje testa za kruh, saj mora biti v obliki kupole. Prekrila sem jo s plastično folijo za živila.

Recept:

 

Za smetano potrebujete:
  • 1 pločevinka polnomastnega kokosovega mleka
  • 1/4 vanilijevega stroka (sredice)
  • 2 žlički temnega agavinega sirupa⠀⠀⠀⠀⠀

 

Za vanilijevo kremo potrebujete:
  • 200 g indijskih oreščkov, ki jih morate namočiti v topli vodi za najmanj 1 uro, najboljše je čez noč
  • 1/2 vanilijevega stroka (sredice)
  • 4 žlice temnega agavinega sirupa (oziroma po okusu)
  • noževo konico kurkume v prahu
  • 1 žlico sveže iztisnjenega limoninega soka
  • 100 g kokosovega olja, stopljenega nad paro
  • ščep nerafinirane himalajske soli
  • približno 1 dcl vode
Za jagodno marmelado, po želji lakho prirpavite tudi malinino, ki bo dala torti še bolj osvežujoč okus:
  • 200 g jagod ali malin (lahko zamrznjenih, vendar jih pred uporabo odmrznite)
  • 2 žlici chia semen ali 1 žlico psyliuma (indijskega tropotca)
  • 1 žlička temnega agavinega sirupa
Za “biskvit” potrebujete:
Za marcipan potrebujete:
  • 200 g mandljev olupljenih, ali pa jih čez noč namočite in olupite in posupite sami. To naredite 1 dan pred pripravo torte oziroma toliko časa kot potrebujejo mandlji, da se posušijo.
  • 50 g ribanega kokosa
  • 2 žlički matche v prahu
  • 1 žlička kopriv v prahu (po želji)
  • 6 žlic temnega agavinega sirupa
Postopek:
  1. Torta se sestavlja od zgoraj navzdol, zato potebujete posodo v obliki kupole ali model za torto v obliki kupole. Obložite jo s plastično folijo za živila. Nato se lotite priprave smetane.
  2. Vzemite pločevinko ohlajene kokosove smetane in odlijte vodo, ki je ostala v pločevinki. Z električnim stepalnikom stepite smetano, da postane gladka in puhasta. Najbolje bo uspela, če posodo s smetano postavite v zamrzovalnik za 10 minut pred mešanjem tako se smetana ne bo prehitro stopila. Stepeno kokosovo smetano predevate v obloženo posodo, to bo prva plast torte.Vse skupaj postavite v zamrzovalnik in se lotite marmelade.
  3. Z vilico zmečjakte jagode ali maline in ji dodajte chia semena ali psylium in agaivn sirup, dobor premešajte. Chia semena dajo zrnasto strukturo, če tega ne želite raje uporabite psylium. Postavite na stran in pripravite marcipan.
  4. Najprej v posodici zmešate agavin sirup, matcha čaj v prahu in (ali) koprive v prahu, da dobite enakometno pasto brez grudic. V sekljalniku zmeljite olupljene mandlje, pazite, da ne meljete predolgo, da se ne izloči maščoba. Mandlje sem prirpavila sama, namočila sem jih, olupila in nato posušila v pečici na najnižji temperaturi. Med mletjem dodajte še mleti kokos, da dobite moki podobno teksturo. Nato ji dodajajte še pasto iz agavinega sirupa in matche. Masa se bo med mešanjem strnila v kroglo takrat jo vzaite iz sekljalnika in spravite za kasneje.
  5. Sedaj se je smetana v zamrzvalniku dovolj strdila, da na njo lakoh nanesete tanko plast marmelade, ki ste jo pripravili postaivte nazaj v zamrzovalnik, ostalo marmelado pa shranite za kasneje.
  6. Pripravite vanilijevo kremo. Odcedite in sperite oreščke in jih stresite v bledner. Dodajte vodo, agavin sirup sol in limonin sok, vanilijevo sredico in kurkumo. Dobro zmeljite, da dobite gladko maso brez grudic. Poskusite in dodajte sol ali agavin sirup po okusu. Nad paro stopite kokosovo olje in ga nato med mletjem počasi vlivajte v maso. Tako dobpljeno vanilijevo kremo prelijte na smetano in marmelado in postaivte nazaj v zamrzovalnik.
  7. Priravite še “biskvit”. V sekljalniku zmeljite najprej kosmiče in oreščke, da dobite moki podobno zmes, nato dodate sol, vanilijo in agavin sirup in olje. Dobro zmeljite. Če se masa ne sprijema, ji po žličkah dodajte vodo, da se začne sprijemati. Obod za torto (približno 23cm) obložite s peki papirjem in prenesite maso iz sekljalnika. S prsti enakomreno razporedite maso. Postavite v zamrzovalnik za 10 minut, med tem preverite, če se je vanilijeva krema strdila dovolj, da lakho nanjo rapzoredite še preostanek marmelade. Na vrh nato položite biskvit in nežno pritisnite, da se plasti lepo sprimejo.Če nimate oboda za torto, lahko počakate, da se vanilijeva krema v zamrzovalniku toliko strdi, da nanjo nanesete preostanek marmelade in nato lahko “biskvit” nanesete in oblikujete direktno kar na torto.
  8. Vse skupaj postavite nazaj v zamrzovalnik za vsaj 3 ure, da se torta popolnoma strdi.
  9. Ko je torta dovolj čvrsta jo prekucnite na pladenj, postavite nazaj v zamrzovalnik in razvaljajte marcipan. To naredite med dvema plastema peki papirja. Razvaljajte ga na približno 3-4 mm. Previdno ga nanesite čez torto in ga z rokami nežno pritisite ob torto. S prsti ga postisnite ob rob torte, vošek pa obrežete. Iz njega lahko oblikujete vrtnice.
  10. Za okras lakho uporabite sveže sadje, liofilizirano, tako kot sem ga sama. Posujete jo lahko z liofiliziranim sadjem v praju, stopite čokolado in z narišete ornamente,…saj veste, domiljija nima meja 🙂

 

 

 

Recept, izvedba in fotografija: Tina Teršek

 

Deli naprej ...