fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Ali poznate Jackfruit?

Jackfruit ali kruhovec so v južni Indiji poznali že pred tisočimi leti, zdaj pa ga gojijo v tropskih regijah po celem svetu: severozahodni Aziji, Južni Ameriki, Avstraliji in na Karibih, kjer ga uživajo tako zrelega kot še zelenega – nezrelega. Kruhovec raste na drevesih, eno samo drevo lahko obrodi 2 do 3 tone sadja na leto. Podobno kot banane ali kokosi, se plodovi kruhovca nabirajo naravnost iz drevesa. En sam sadež lahko tehta tudi do 15kg.

Mehka tekstura in nevtralni okus, ki ga lahko kombiniramo z začimbami, so odlični nadomestek mesa. Kruhovec je bogat z kalijem, vitaminoma C in A, magnezijem, železom in kalcijem, vlakninami in antioksidanti, zato je ta sadež resnično dragocen. Ne uživajo ga samo vegani, ampak tudi ljudje, ki želijo omejiti porabo mesa. Okus zrelega kruhovca je podoben okusu banane, v nezreli dobi pa je senzacionalno odkritje veganske kuhinje.

Komaj sem čakala na prvo pošiljko tega čudežnega sadeža proizvajalca Lotao. V svojem logotipu imajo slogan “Pozabljena skrivnost”. Poznani so po tem, da v nasprotju z masovnim trgom podpirajo gojenje redkih sort, ki jih do nedavnega Zahodni svet ni poznal. V njihov izbor so zajete redke vrste riža in stročnic, ponujajo pa tudi sladkor iz cvetov kokosovih palm, odličnih namazov, katerih osnovna sestavina je kokosovo mleko. In pa seveda kruhovec, ki vam ga predstavljamo danes.

jackfruit-clanek

Z vami delim še recept, po katerem sem ga pripravila za svojo družino…zmazali smo čisto vse 🙂

Riž s praženim kruhovcem

Za nas štiri sem uporabila:

  • 150 g riža
  • pločevinka jackfruita (nezačinjenega)
  • 1 manjšo čebulo
  • 1 strok česna
  • ščepec ali dva mlete kumine
  • 1/2 žličke rdeče paprike v prahu
  • 1/2 skodelice pelatov
  • 1/2 žličke agavinega sirupa
  • nerafinirano himalajsko sol po okusu

Riža stresemo v vodo v razmerju 1:2 In kuhamo približno 20 minut.

Med tem pripravimo jackfruit.

Na drobno sesekljamo 1 manjšo čebulo in 1 strok česna. Najprej podušimo čebulo, nato ji dodamo še česen. Spet premešamo in dodamo še rdečo papriko v prahu in kumino. S prsti nadrobimo kruhovec, dodamo sol in še podušimo 5-10 minut. Dodamo pelate in agavin sirup po okusu in nežno pomešamo.

Kuhan riž odcedimo in ga prelijemo z pripravljenim kruhovcem in postrežemo. Po želji lahko tudi premešamo in nato postrežemo.
Če želimo bolj orientalski okus lahko med kuhanjem dodamo še ščepec cimeta in kajenskega popra.

Nam je teknilo, verjamem, da bo tudi vam 🙂

Recept: Tina Teršek

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 167