Moj kremni matcha kokos latte
Ta napitek sem ustvarila ob prvih korakih v svet matche. Zdaj si ga pripravim kot malico ali kot #comfort# napitek, ki me pogreje, pocrklja in prijetno posladka. Tekstura je čudovito kremasta, kokos pa se nežno prepleta z značilnim okusom smaragdno zelene matche, kar ga naredi še bolj privlačnega – tako na pogled kot po okusu. Odlična izbira, da z njim presenetite tudi svoje najdražje ob posebnih priložnostih ali pa kar tako, da jih pocrkljate in spravite v dobro voljo 🙂
Več o matchi in njenih odličnih lastnostih si lahko preberete TUKAJ
Pitje matche je zdaj postal moj jutranji ritual. Zakaj ritual? Ker skodelica matche ni nekaj, kar bi pripravila na hitro. Vzamem si čas, da segrejem vodo na pravo temperaturo (nikoli do vretja!) in skrbno z metlico premešam matcho, da postane popolnoma gladka. Zjutraj jo pijem čisto, brez dodatkov, čez dan pa najraje pripravim ta recept spodaj – popolno ravnovesje okusa in užitka v vsakem požirku.
Izbira sestavin – ključ do popolnega okusa
Matcha – Kakovost matche je izjemno pomembna. Na trgu je ogromno izdelkov, ki ne vsebujejo pravega japonskega čaja matcha; pogosto so mešani z dodatki, kot so različni praški in sladkorji. Za najboljši rezultat poiščite čisto matcho ali takšno, kjer je navedeno razmerje z drugimi sestavinami (npr. rastlinskimi napitki) in kjer je količina matche čim večja. klik do drobTinkine ekološke japonske 100% matche
Kokosov mus – Kokosova smetana ali maslo (ne olje) napitku podari žametno kremasto teksturo in bogat okus kokosa. Mus se čudovito prepleta z matcho, brez da bi izstopal.
Temni agavin sirup – Če se odločite za sladilo, izberite temni agavin sirup. Ta je manj predelan kot svetli, vsebuje bogatejši karamelni okus in ne le prazne sladkorje. Alternativa je tudi datljev sirup, ki bo dodal malo temnejši odtenek napitku.
Rastlinski napitek – Najraje uporabljam ekološki barista ovseni napitek, če pa želim še bolj poudariti kokos, izberem kokosov napitek ali mešanico kokos-oves. Ti napitki so naravno kremasti zaradi vsebnosti maščobe se lepo spenijo in odlično dopolnjujejo napitek.
Vzemite si trenutek, pripravite si ta napitek in sporočite, ali vas je osvojil tako kot mene!
Recept
Za osnovo:
- 60 ml vroče vode
- 1,5 g japonske matche premium v prahu
- 1/4 žličke temnega agavinega sirupa (po želji)
- 1 žlica kokosovega musa
Za preliv:
- 50 ml rastlinskega napitka (kokosovega, ovsenega, ali kokos-oves)
- Matcha v prahu za posip
Priprava
Vodo segrejte na 70 °C. Matcho stresite v posodico in prilijte 30 ml vode. Za pripravo si vzemite trenutek; najprej potopite metlico v preostalo vročo vodo, da se ogreje, nato z njo penasto zmešajte matcho v posodici. Dodajte še preostalih 30 ml vode.
Nad paro stopite kokosov mus, nato ga vmešajte v matcho z metlico, dokler ne dosežete gladke teksture.
Na štedilniku segrejte rastlinski napitek, ga spenite z električno metlico in prilijte k matchi. Napitek lahko posipate z dodatnim ščepcem matche za privlačen zaključek.
Želim vam obilo užitka ob tem edinstvenem napitku!
Pripravila: Tina Teršek, drobTinka
-
Ekološka matcha premium, drobTinka, 30 g9,95 € vklj. DDV
-
Presni temni ekološki agavin sirup, drobTinka, 500 ml7,15 € vklj. DDV
-
Presni ekološki kokosov mus, drobTinka, 300 g4,60 € vklj. DDV