fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Brusnice – 6 razlogov, zakaj jih je dobro imeti vedno pri roki

Brusnice so pri nas manj znano in redkeje uporabljano super-živilo. Že ameriški staroselci so jih uporabljali kot zdravilo pri težavah z urinskim traktom in ledvičnih težavah. Brusnice so zaradi svoje visoke vsebnosti različnih hranil močno čistilno sredstvo za telo – iz njega čistijo toksine, pomagajo pri prebavi, zakisanosti in uravnavanju apetita. Kaj jih dela tako posebne?

Brusnice je vedno dobro imeti pri roki

Pa ne tistih sladkanih, ampak prave, nesladkane brusnice – suhe ali sveže, zmrznjene ali utekočinjene. Brusnice so namreč polne antioksidantov, ki našemu telesu pomagajo, da se čisti. Izjemno učinkovite so pri težavah z urinskim traktom. V črevesju pomagajo vzpostaviti ravnovesje tako, da vanj prinesejo dobre bakterije in zmanjšujejo zakisanost. Posledično pomagajo tudi pri ustnem zdravju.

Brusnice so polne hranilnih snovi, predvsem vitaminov in mineralov. V njih najdemo železo, kalcij, magnezij, kalij, fosfor, cink ter vitamine A, C, E, K in vitamine B1, B2, B3 in B6.

Ker imajo veliko vlaknin, pomagajo tudi pri prebavi in pri preprečevanju določenih bolezni (npr. sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni in povišan holesterol).

Kako naj vključim brusnice v prehrano?

Ker so brusnice naravno trpkega, kiselkasto-grenkega okusa, jih je v trgovini težko najti brez dodanega sladkorja. Vedno je dobro preveriti sestavine in izbrati produkt, ki vsebuje najmanj sladkorja. Najbolje je kupiti nesladkane suhe ali zmrznjene brusnice. Pri nas je sveže težko najti. Če kupiš brusnični sok, glej, da je delež brusnic visok (velikokrat so primešani še drugi sokovi – zaradi neprijetnega okusa brusnic) in delež dodanega sladkorja nizek. Če kupimo sok tudi izgubimo kalcij, železo in vlaknine. Presne sušene brusnice brez dodanega sladkorja lahko najdeš TUKAJ.

Najpreprosteje jih je zaužiti pomešane v »študentski mix« – pripraviš ga lahko doma iz različnih nesoljenih oreščkov, semen, suhega sadja in brusnic. V katerikoli obliki jih lahko dodaš v smuti. Posuješ jih lahko po kosmičih za zajtrk ali pa jih dodaš v solato.

Krasno se podajo tudi v jabolčne sladice, recimo pito ali biskvit. Brusnični mafini z belo čokolado so enkratna sladica, podajo pa se tudi v praznične kolače. Pripraviš ali kupiš jih lahko tudi kot marmelado.

Pokukaj med zavihke recepti, kjer najdeš ideje o uporabi kokosa 😉  Klikni TUKAJ  in TUKAJ

Besedilo in fotografija: Vita Vybihal, blogerka pri Little Kitchen Vibes in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168