fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Predstavljamo: aktivirano oglje za prečiščevanje

Na Japonskem oglje že stoletja uporabljano zaradi svojih številnih koristi in neverjetnih lastnosti absorpcije. V zadnjih letih so ga tudi zahodnjaki sprejeli v svoje vsakdanje življenje, še posebej za čiščenje pitne vode.

Francosko aktivirano oglje je nastalo iz želje po svetu brez plastike in 100-odstotne francoske in ekološke rešitve za filtriranje tekoče vode. Ponujamo široko paleto aktiviranega in rastlinskega oglja za vse njegove koristi: filtriranje vode, proti vlagi, proti vonjavam, detoksikacijo, kozmetiko ali celo za peko na žaru. Francosko aktivirano oglje je torej odlična alternativa japonskim ogljem, kot so Binchotan iz Wakayama ali Takesumi.

V spletni trgovini drobTinka pa od sedaj ponujamo rastlinsko ali aktivirano oglje v obliki filtrov za vodo in takesumi (babmusovo oglje), s katerim so obogatene bambusove zobne ščetke.

Od kod izvira oglje?

Francosko aktivirano oglje je izdelano v Yonnu s strani zadnjega obrtnika ogljarja v Franciji. Rezultat: oglje z oznako “narejeno v Yonnu”, ki je zelo zaželeno, predvsem zaradi visoke vsebnosti ogljika, kar je dokaz kakovosti. Skoraj 90%, kar je veliko več kot povprečna vsebnost industrijskega in pol-industrijskega oglja, ki je bolj okoli 65%. Z okoljskega vidika naš dobavitelj daje velik pomen praksi krožnega gospodarstva brez odpadkov. Za to pridobiva svoje dobave od lokalnih obrtnikov ali kmetov. Poleg tega je oglje pogosto kritizirano zaradi svojega okoljskega vpliva, vendar pa ima ekološke lastnosti, kot je na primer bambusovo oglje, ki očisti vodo hkrati pa se bori proti krčenju gozdov.

Le Charbon activ oo strokovnjaki in dobavitelji rastlinskega oglja različnega izvora in lesa:

Japonski (Takesumi, Binchotan)

Vietnamski (Eukaliptusov binchotan), francoski.

Večina njihovih dobaviteljev so obrtniki, iz generacij mojstrov ogljarjev, ki imajo podedovano znanje za izdelavo aktivnega oglja.

Kaj je aktivirano oglje in kakšna je razlika med navadnim ogljem?

Aktivno oglje je v uporabi že več kot 100 let, verjeli ali ne. Njegovi začetki niso imeli veliko opraviti z lepoto ali nego kože. Ko se je aktivirano oglje pojavilo na sceni, je bilo uporabljeno kot učinkovito zdravljenje določenih vrst hudega zastrupitve.

Tradicionalno oglje vsebuje veliko škodljivih kemikalij in sestavin, ki bi lahko poškodovali vašo kožo, kot so nafta, lesna celuloza in šota. Aktivirano oglje pa je sestavljeno iz lesa, bambusa ali lupin kokosa, ki so bila pražena pri zelo visokih temperaturah.

“Aktiviran” del aktiviranega oglja izhaja iz snovi, ki je aktivirana z visoko toplotno izpostavljenostjo – nad 1000 stopinj Fahrenheita. Visoka temperatura ustvari reakcijo v prašnem prahu, ki omogoča odpiranje porozne teksture v notranjosti oglja.

To je glavni razlog, zakaj je tako koristno za kožo, saj lahko zdaj zadrži toksine in nečistoče – kar je popolno za tiste, ki se borijo z naravno mastno kožo. Zato ste morda opazili, da skoraj vsak izdelek z aktivnim ogljem omenja njegovo moč “detoksifikacije”.

Največja prednost oglja je adsorpcija, njegova sposobnost vezanja na druge snovi. Ta lastnost je razlog, zakaj se zdravstveni strokovnjaki včasih zatekajo k aktiviranemu oglju, da bi nekomu pomagali okrevati po prevelikem odmerku zdravil.

Aktivirano rastlinsko oglje, znano tudi kot aktivirano oglje iz rastlinskih virov, je vrsta oglja, ki je obdelana tako, da ima veliko površino in visoko poroznost. Izvira iz rastlinskih materialov, kot so kokos, les ali kava, in se uporablja v številnih panogah zaradi svojih lastnosti čiščenja in filtriranja.

Rastlinsko oglje nastane iz surovin z visoko vsebnostjo ogljika, kot so les, bambus, kokos itd. Proizvodni proces običajno vključuje dva ključna koraka: karbonizacijo in aktivacijo.

Karbonizacija je prvi korak, pri katerem se surovine segrejejo v odsotnosti zraka, da nastane oglje. Med tem postopkom se les ali drug material segreje na visoke temperature in se postopoma preobrazi v čisti ogljik, medtem ko se odstranijo nečistoče in hlapne spojine.

Nato se pridobljeno rastlinsko oglje lahko dodatno obdela v aktivirano oglje. Ta proces vključuje uporabo oksidacijskih plinov, kot so ogljikov dioksid ali vodna para, ki odprejo pore v oglju in povečajo njegovo površino. Aktivacija je ključna, saj omogoča, da oglje bolje adsorbira snovi in poveča njegovo učinkovitost pri čiščenju in filtriranju.

Koristi rastlinskega aktiviranega oglja

Aktivirano oglje ima številne koristi, med drugim za čiščenje vode, detoksifikacijo, prebavo in nego kože. Tu so nekatere najpogostejše koristi.

Čiščenje vode

Aktivirano oglje pomaga pri čiščenju in filtriranju tekoče vode z odstranjevanjem kontaminantov, kot so kemikalije, težke kovine in delci. Pogosto se uporablja v vodnih filtrih, da zagotovi čistovodo najboljšega okusa.

Detoksifikacija

Aktivirano oglje se uporablja za detoksifikacijo telesa z odstranjevanjem toksinov in škodljivih kemikalij. Lahko se jemlje v obliki kapsul ali praška, da pomaga očistiti prebavni sistem in zmanjšati simptome nezdravega načina življenja in ponočevanja.

Prebava

Oglje se uporablja tudi za pomoč pri prebavnih težavah, napenjanje in bolečine v trebuhu. Lahko pomaga absorbirati pline in toksine v prebavnem sistemu za lažjo in učinkovitejšo prebavo.

Lepota

Aktivirano oglje se uporablja v lepotnih izdelkih za globinsko čiščenje kože in odstranjevanje nečistoč ter toksinov. Pogosto se uporablja v maskah za obraz, milih in zobnih pastah, da pomaga odstraniti madeže in pobeli zobe.

Obstaja več vrst oglja

Obstaja veliko vrst oglja. Razlikujejo se po svojih galenskih oblikah, vrstah lesa in izvorih.

Francosko oglje

je vrsta oglja, ki se proizvaja v Franciji iz lesa različnih vrst, kot so hrast, bukev. Njegova oblika je različna: oglje v palicah, praškastem aktiviranem oglju ali granulah.

Binchotan

je vrsta belo obarvanega oglja, ki se na Japnskem tradicionalno uporablja za filtriranje in čiščenje vode ter zraka. Narejen je iz hrastovega ali bukovega lesa, ki ga zažgejo pri visokih temperaturah (približno 1000 stopinj Celzija) v odsotnosti kisika.

Bambusovo oglje ali takesumi

Takesumi je še ena vrsta oglja japonskega izvora, podobna binchotanu, vendar izdelana iz bambusa namesto hrastovega ali bukovega lesa. Kot binchotan se takesumi uporablja za filtriranje in čiščenje vode ter zraka. Pogosto se uporablja kot okolju prijazna in trajnostna alternativa plastičnim vodnim filtrom ali vodo v plastenkah za enkratno uporabo.

Odkrijte široko paleto rastlinskega in/ali aktiviranega oglja za čiščenje vode ali kože, detoksikacijo telesa ali beljenje zob, zagotovo boste našli tisto, ki vam ustreza.

Rešitev, ki je spoštljiva do okolja in ljudi, je ekološka alternativa plastičnim steklenicam in vodnim filtrov.

Aktivirano oglje se lahko uporablja skupaj s steklenimi ali nerjavečimi jeklenimi plastenkami za filtriranje pitne vode in jo naredi čistejšo. S tem je mogoče zmanjšati porabo enkratnih plastenk, hkrati pa zagotavljati kakovost pitne vode.

Ponudbo izdelkov iz aktiviranega oglja in steklenega družinskega vrča najdete tukaj:

KLIKNI NA POVEZAVO

Pripravila: Tina Teršek, drobTinka

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168