fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Domači sladoled brez mleka in glutena

Poletja še ni konec. Pravzaprav nas vročina kar noče in noče zapustit. V takih trenutkih je sladoled ena najbolj priljubljenih poletnih osvežitev. Nekateri ga obožujejo bolj in nekateri manj, a prav vsakdo si kdaj privošči kepico sladoleda.

Kupljeni sladoledi niso vedno najbolj zdrava izbira. Nekatere sladoledarne ponujajo bolj zdrave opcije, a najbolj zdravo ima verjetno domača sladoledarna. Ta nam omogoča, da nadzorujemo vse sestavine in njihovo količino. Najboljši sladoled nastane izpod naših rok. Letos si privoščite sladoled z namazom iz zemeljskih mandljev

Kaj so zemeljski mandlji?

Zemeljski mandlji niso mandlji. Pravzaprav niso niti oreščki. Gre za majhne gomoljčke, ki s svojim okusom spominjajo na mešanico mandlja in kokosa. So rahlo sladkasti in visoko vlakninski. Njihova skorjica je precej trda, zato so za grickanje najboljši olupljeni zemeljski mandlji.

Zemeljske mandlje poznamo tudi pod imenom tigernut. Iz njih lahko pripravimo moko in jo uporabimo v sladicah, pa olje, ki ga lahko uporabimo za peko ali za ustvarjanje polivk za solato. Iz njih je Drobtinka pripravila tudi namaz – navadnega in z rožičem – ki ga lahko namažemo na kruh ali palačinke, lahko pa ga dodamo sladoledu.

Zemeljski mandlji torej niso oreščki in zato niso alergeni. Predstavljajo odlično rešitev za vse, ki so na oreščke alergični in zaradi tega marsičesa ne morejo jesti. Drobtinka je ravno iz tega razloga najprej razvila Mojo presno granolo in za tem še vse ostale izdelke. Če jih še niste poskusili, je zdaj skrajni čas za to.

Domač sladoled

Za domač sladoled ne potrebujemo strojčka za sladoled. Seveda je sladoled iz strojčka odličen, saj sladoled med hlajenjem nenehno meša, a obstajajo tudi cenejše in preprostejše metode za pripravo domačega sladoleda.

Največkrat se za domač sladoled uporabi stepeno smetano. Mi bomo za naš sladoled z namazom iz zemeljskih mandljev uporabili kar kokosovo mleko – bolj zdravo opcijo, ki doseže zelo podoben efekt.

Pazite, da uporabite kokosovo mleko iz konzerve – pa ne celega, ampak samo trši del. Konzervo najprej postavimo v hladilnik, da se mleko v njej dobro ohladi. Nato jo odpremo in iz konzerve poberemo le trši del – maščobo, ki je priplavala na vrh. Tekočino lahko dodamo smoothiejem ali pa jo uporabimo za pripravo biskvita ali palačink.

Trši del kokosovega mleka bo naša osnova, v katero bomo dodali ostale sestavine. V našem primeru bodo to seveda zemeljski mandlji, a lahko po želji dodate karkoli želite! Pripravite lahko kremne sadne sladolede, dodate po želji čokolado ali druge oreščke ipd. Nebo je vaša meja!

Ko po spodnjem receptu zmešamo vse sestavine lahko uberemo dve poti:

  1. Sladoled vlijemo v plastično, stekleno ali keramično posodo in ga pustimo, da zamrzne. Nato ga pred uporabo vzamemo iz zamrzovalnika in ga nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Če uporabljamo keramično ali stekleno posodo, bo mehčanje trajalo dlje časa, saj bo sama posoda velika kocka ledu.
  2. Sladoled vlijemo v modelčke za ledene kocke in jih zamrznemo v manjših porcijah. Ko je sladoled zamrznjen, damo kocke v zmogljiv blender in jih zblendamo kot smoothie. Dobili bomo ledeno kremo – naš sladoled! Tak sladoled je lažji za doziranje, je pa z njim vseeno malo več dela.

Sestavine za sladoled z namazom iz zemeljskih mandljev

Osnovna sestavina je kokosovo mleko, ki ga uporabimo namesto smetane za stepanje. Če vam je ljubše, pa lahko seveda uporabite tudi stepeno smetano.

Sladoled bomo sladkali z agavinim sirupom. Po želji lahko uporabite kako drugo sladilo ali pa sladilo v celoti izpustite. Pri Drobtinki se najdejo tudi druga zdrava sladila kot so kokosov sladkor in datlji v prahu. A pazi – ti dve sladili bosta spremenili barvo kokosovega mleka v rjavo.

Za malo hrustljavosti bomo dodali olupljene zemeljske mandlje, ki jih bomo nasekljali in jih dodali namesto koščkov čokolade.

Za konec bomo v kremo rahlo in površno vmešali namaz iz zemeljskih mandljev in ustvarili vrtince. Uporabite lahko navadnega ali pa tistega z rožičem.

Recept

Sestavine

Za manjšo banjico oz. posodico sladoleda:

Priprava

Konzervo kokosovega mleka damo v hladilnik za nekaj ur, da se ohladi. Nato jo odpremo in iz nje poberemo belo kokosovo maščobo, ki se nabere na vrhu. Spodaj bo ostala kokosova voda, ki jo lahko porabimo za smoothieje ali namesto mleka v pecivu.

Kokosovo mleko stepemo z ročnim mešalnikom. Dodamo mu agavin sirup in stepamo še nekaj sekund. Pri stepanju smo pazljivi, saj kokosovo mleko ne potrebuje dolgo časa, da postane rahlo. Če ga stepamo predolgo, se bo maščoba ločila od tekočine in dobili bomo nekakšno maslo. Podobno, kot če bi predolgo stepali smetano za stepanje.

Olupljene zemeljske mandlje drobno nasekljamo z nožem. Tako bodo koščki neenakomerno veliki in bodo poživili kremni sladoled.

Nasekljane zemeljske mandlje rahlo vmešamo v stepeno kokosovo mleko.

Na koncu dodamo še namaz iz zemeljskih mandljev. Dodajamo ga po “kapljicah” – približno enakomerno razporedimo manjše kupčke namaza po celotnem sladoledu. Rahlo vmešamo še namaz, da se ustvarijo vrtinci. Naj namaz ne bo enakomerno razporejen po celotnem sladoledu!

To našo maso za sladoled zdaj vlijemo v posodico. Po želji lahko po vrhu, na isti način kot prej, ustvarimo vrtince z namazom iz zemeljskih mandljev. Nato posodico zapremo in položimo v zamrzovalnik. Počakamo vsaj par ur, da se dobro zamrzne, najbolje pa čez noč.

Preden sladoled postrežemo, ga nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča in ga lahko nadevamo v skodelice.

Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, blogerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168