fbpx
Vsebina košarice

V košarici ni izdelkov.

Kvinoja z limono

Kadar imam očbutek, da se testenine, krompir in riž na našem družinskem jedilniku menjujejo v sosledju, me kvinoja vedno reši iz monotonosti. Včasih jo pripravim kot rižoto, drugič jo vkuham v juho, ali pa pripravim kot sladico.

Kvinoja je starodavna južnoameriška psevdožitarica, ki je bila stoletja večinoma prezrta. Ko jo je opazil še preostali svet so jo zaradi visoke hranilne vrednosti razglasili za »superhrano«.

Njena prirpava je preprosta. Čeprav na začetku izgleda, da se bo kuhala kar nekaj časa, se njena zrnca kaj hitro spremenijo v drobne spiralice, takrat je nared, čeprav je še čvrsta.

Nekaj zanimivosti o kvinoji.

Kvinoja je seme, ki ga uvrščamo med psevdožita, brez glutena. Obstaja več kot 3000 vrst kvinoje, najbolje poznana pa je bela, rdeča in črna vrsta kvinoje. Lahko tudi povaljamo v kosmiče ali zmeljemo v moko, ki jo nato uporabimo za kuho in peko.

To žito je priljubljeno tudi zato, ker je zelo hranljivo. Polno je vitaminov in mineralov ter vsebuje več beljakovin, vlaknin in zdravih maščob kot druga žita.

Dodajanje kvinoje vaši prehrani je odličen način za povečanje dnevnega vnosa pomembnih vitaminov, mineralov in vlaknin. Kvinoja vsebuje koristne rastlinske spojine. Mnogi od njih delujejo kot antioksidanti in ščitijo vaše telo pred prostimi radikali.

Kvinoja je zelo vsestranska in enostavna za pripravo. Ima okus po oreščkih in žvečljivo, puhasto teksturo. Lahko ga skuhate tako kot riž, z dvema deloma tekočine in enim delom kvinoje. Poskusi uporabiti juho namesto vode ali dodaj različne začimbe za še boljši okus.

Več o kvinoji in njeni uporabi pa si lahko prebereš na tej povezavi TUKAJ

Kvinoja za hitro in okusno kosilo

Za pripravo tega hitrega, a polnovrednega in okusnega kosila sem porabila približno 30 minut. Super je tudi to, ga lahko večkrat pogrejemo, pripravimo v naprej ali hranimo v hladilniku, če ga kaj ostane. Če nam paše, ga lahko pojemo tudi za večerjo, hladnega ali kot solato, če dodamo še nekaj olja in kis.

Kvinojo tako kot ostala žita pred pripravo dobro speremo pod tekožo vodo in tako odstranimo naravno oblogo, ki se imenuje saponin, kvinoja bo zato imela še boljši okus, zato tega koraka ne izpustim.

Tako kot riž, tudi kvinojo vedno majčkeno prepražim, preden prilijem vodo ali juho. Tako, ustvarim posebno noto okusa, ki nam je všeč.

Pri pripravi spodnjega recepta lakho uporabimo katerokoli zelenjavo se nam zahoče, ali jo imamo v hladilniku. Kar se meni zdi super, saj včasih v mojem hladilniku sameva kakšna bučka, ali šop zelene, pol paprike,… Vse to lahko narežemo in uporabimo pri pripravi kvinoje.

Pri spodnjem receptu sem uporabila rezine limone, ki sem jo pripravila na ta način:

Limone rezine sem na hitro popekla na veganskem maslu, kasneje dodajo jedi sladkost in posebno aromo, ki se kvinoji res lepo poda. Če želim še dodatno karamelizirati rezine, pa na vsakega potresem malček kokosovega sladkorja.

Sestavine za pripravo, ki sem jih našla v hladilniku

Za razliko kvinoje, ki jo imam vedno pri roki, pa zelenjava v hladilniku varira. Limone imam tudi vedno pri roki, zaj za kisanje solat uporabljam le to in tudi nekaj kapljic vedno pristane v mojem jutranjem kozarcu vode.

Torej, pri roki sem imela še nekaj stebelne zelene, čebilo, česen, paradižnikove pulpe in vegansko maslo.

Uporabila pa sem še olje zemeljskih mandljev, ki je nežnega in majčkeno oreščkastega okusa, nekaj kosmičev zemeljskih mandljev, ki sem jih na hitro prepražila in pa začimbe, ki jih imamo radi. To so mleta kumina, dimljena paprika v prahu, mešanica popra in himalajsko sol.

Recept

Sestavine

Za 4 osebe:

  • cca 200 g kvinoje
  • 30 g veganskega masla ( lahko tudi kokosovo olje )
  • 15 ml olja zemeljskih mandljev
  • 1 bio limona
  • 1 manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 dcl paradižnikove pulpe (pelatov)
  • 400 ml vode, še boljše zelenjavne jušne osnove
  • ostanek stebel zelene :))
  • 1 žlico kosmičev zemeljskih mandljev
  • mleta kumina po okusu
  • dimljena paprika v prahu po okusu
  • nerafinirana himalajska sol po okusu
  • mešanica popra po okusu
  • nekaj svežega peteršilja po želji
  • sveža zelišča po želji (žajbelj, timijan, origano)

Priprava

V ponvi s pritrjeno pokrovko na srednje močnem ognju segrejš maslo.

Ko se stopi, dodaš rezine limone. Pražiš 2 do 3 minute do zlato rjave barve, nato jih obrneš in pražiš še 1 do 2 minuti. Limonine rezine predevaš na krožnik in pustiš za kasneje.

Zmanjšaš temperaturo na srednjo in dodaš olje, narezano čebulo in cel česen v ponev, priliješ žlico ali dve vode. Vse skupaj pražiš dokler se ne čebula ne zmehča.

Ko voda spovre, dodaš mleto kumino, papriko, sol, poper in sprano kvinojo. Vse skupaj dobro premešaš, da se začimebe enakomerno porazdelijo po kvinoji. Pražiš, da se kvinoja rahlo popeče in zadiši.

Nato primešaš pelate in juho. Sedaj lahko spet povečaš temperaturo, da mešanica zavre. Nato pa kuhaš kvinojo na srednji temperaturi, dokler ne vpije tekočine in se nabrekne, približno 20 minut.

Proti koncu vmešaš še narezano zeleno, narahlo pomešaš. V manjši ponvici na hitro prepražiš kosmiče zemeljskih mandljev. Mešaš, da se ne prismodijo.

Kvinojo odstaviš z ognja in vmešaš kosmiče. Po vrhu posuješ narezan peteršilj, svežimi zelišči in prej pripravljenimi rezinami limone, rahlo premešaš in kosilo je gotovo.

Pripravila: Tina Teršek, drobTinka

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 142