fbpx
Vsebina košarice

V košarici ni izdelkov.

Horchata z malinami – osvežilen napitek

Vroči poletni dnevi kličejo po hladnih osvežilnih pijačah. Horchata, pri nas pretežno nepoznana pijača, je hladen napitek, ki vas bo pozitivno presenetil. Uporabnosti je več – to ni ledeni čaj, ki ga postrežeš z ledom in koščkom limone in tudi ne kofeinski napitek, ki ga sladkaš in spiješ z nekaj mleka.

Horchata z malinami je široko uporaben napitek, ki ga boste doma z veseljem postregli gostom. Spodaj preberi, za kaj gre.

Kaj je horchata?

Horchata ali orxata (beri [orčata]) je tradicionalna pijača špansko govorečih dežel. Največkrat je izključno rastlinski napitek, a včasih vsebuje tudi mleko. Najbolj je podobna rastlinskemu mleku, kot je mandljevo mleko, le da mu tradicionalno dodajajo sladila, cimet in ponekod tudi limonino lupinico.

Čisto originalna različica, horchata de chufa, prihaja iz Španije, kjer jo pripravljajo iz zemeljskih mandljev oz. tigernuts (špansko chufa). V Afriških državah, recimo v Nigeriji, pripravljajo podobno pijačo z drugačnim imenom (kannu aya). Tam prebivalcem služi predvsem kot cenovno dostopen vir beljakovin.

Obstajajo tudi druge vrste horchate, recimo riževa, ki je pravzaprav riževo mleko, velikokrat obogateno z vanilijo in skoraj obvezno s cimetom. Ta različica horchate je najbolj popularna v Mehiki in Guatemali, kjer jo strežejo ledeno hladno. Zaradi bližine je popularna tudi v ZDA.

Horchato lahko pripravimo med drugim tudi iz sezama in meloninih pečk.

V našem primeru se bomo držali originalnega recepta, z majhnim dodatkom – pripravili bomo horchato z malinami.

Horchata iz zemeljskih mandljev

Naša različica horchate sledi najbolj klasičnemu receptu za ta osvežilen napitek. Pripravljali jo bomo iz zemeljskih mandljev, s tem da ji bomo dodali še sveže (ali zmrznjene) maline, tako da bomo pripravili horchato z malinami, ki so sredi poletja na vrhuncu.

Ker horchata v svoji izvorni različici (s sladilom in cimetom) še najbolj spominja na rastlinsko mleko (kot so pri nas poznani rižev, ovsen ali mandljev napitek, sojino mleko ipd.), je tudi njena uporabnost široka. Najbolj klasično se jo uživa z ledom – po možnosti na balkonu ali terasi z vetrom v laseh.

Lahko pa jo uporabimo kot rastlinsko mleko s kosmiči, v kavi, v sladicah, za pripravo sladoleda, v smoothiejih itd.

Horchata iz zemeljskih mandljev je rahlo sladkasta že sama po sebi, saj so zemeljski mandlji rahlo sladkasti gomoljčki( več o njih preberi TUKAJ ). V našem primeru bomo horchato sladkali z datlji, ki bodo napitku dodali še več sladkobe, cimet pa bo zaokrožil okus. Pri nas doma smo bili pozitivno presenečeni, ko smo jo prvič preizkusili.

Sestavine za horchato

Glavna sestavina so zemeljski mandlji. Bolj ko so kvalitetni, boljša bo horchata. Količina zemeljskih mandljev določa gostoto in intenzivnost okusa horchate. Navadno se napitek pripravlja v razmerju 1:4 – se pravi skodelica zemeljskih mandljev in štiri skodelice vode. Jaz sem količine prilagodila našim meram, se pravi gramom in litrom.

Ko prvič pripravite horchato in jo preizkusite, lahko določite, ali bi vam bila bolj všeč gostejša in intenzivnejša, redkejša in bolj vodena, ali pa vam je všeč prav taka kot je.

Namesto navadnega sladkorja ali drugega procesiranega sladila bomo uporabili polnovredno opcijo: datlje. Ti bodo dodali polno sladkobo, ki ne bo pekla, bo pa vseeno intenzivnejša od navadnega rastlinskega mleka, kar je za horchato normalno. Več o čudovitih datlji in izdelkih iz njih najdeš TUKAJ

Cimet je tradicionalen dodatek k horchati, sploh horchati iz zemeljskih mandljev. Treba ga je dodati dovolj, da se ga občuti, a vseeno dovolj malo, da ne potlači ostalih okusov.

Od osnovnih sestavin je to vse, razen vode, ki je je količinsko seveda največ.

Mi bomo dodali še maline – za pridih poletja, še več svežine in rahlo kiselkast priokus. Malin vam ni treba dodati, če ne želite ali pa če želite horchato uporabljati namesto kakega drugega rastlinskega mleka. Lahko pa horchati dodate kakšno drugo sadje, recimo jagode, borovnice ali breskve, v kakem drugem letnem času pa kaj drugega.

Z okusi se lahko poigrate in v horchato dodate vanilijo, esenco ruma ali nekaj kakava.

Postrežete jo lahko samo z ledom ali pa iz nje pripravite malone sladico in jo postrežete s sladoledom, stepeno smetano in piškoti.

Recept

Sestavine

za 1 liter napitka:

Priprava

Zemeljske mandlje namočimo v vodi vsaj čez noč, lahko pa tudi za 24 ur. Tako se bodo zmehčali in malo napihnili, da jih bo lažje zmiksat.

Namočene zemeljske mandlje damo v močen blender in dodamo vsaj pol litra vode, cimet in datlje. Zaženemo blender in miksamo vsaj dve minuti, da rezila nasekljajo zemeljske mandlje in dobro zmiksajo datlje. Po potrebi lahko miksamo v več intervalih.

Na koncu dodamo še maline in jih zmiksamo skupaj z horchato, da jih blender dobro naseklja.

Vzamemo večjo merilno posodo ali lonec in nanjo namestimo drobno cedilo – luknje na njem naj bodo majhne, mreža pa gosta. Po potrebi lahko čez cedilo namestimo še gazo. Horchato previdno vlijemo skozi cedilo. Ostanki zemeljskih mandljev, datljev in malin bodo ostali v cedilu – mogoče jih bomo morali odstraniti še preden bomo stočili in precedili vso horchato.

Ostankov nikar ne mecite stran! Polni so vlaknin, mineralov in okusa. Dodajte jih v smoothieje, kolače, biskvite, mafine, domačo granolo ipd.

Precejeno horchato lahko po potrebi precedite še enkrat, lahko pa jo kar tako pretočite v steklenico in shranite v hladilniku, kjer bo počakala 3-5 dni.

Postrezite jo v kozarcu z ledom ali pa uporabite kot rastlinsko mleko.

Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, blogerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 159