krhka-pita

Krhka pita iz moke zemeljskih mandljev

Ne vem, če ste že dobili v roke vrečko z moko iz zemeljskih mandljev in jo uporabili v kakšnem od svojih receptov. Kakorkoli, vredno je poskusiti.

Kaj so zemeljski mandlji ste morda že prebrali, pa vseeno povem raje še enkrat 😀

Zemeljski mandlji so navihani gomolji, ki rastejo v zemlji kot majhni krompirčki in imajo to srečo, da imajo odličen, slakdoben okus po oreščkih. Kot bi jedli križanec med orehom in mandljem, pa mogoče še malo lešnikov zraven. Se pravi niso oreščki in imajo okus po oreščkih, zato so varni za tiste, ki se oreščkom izogibate zaradi raznih alergij ali pa težav, ki vam jih ti morebiti povzročajo.

So popolnoma brez glutena, laktoze in nealergeni in se ponašajo z ogromno vsebnostjo vlaknin, ki so probiotične narave. Poleg tega pa vsebujejo še železo, kalij, vitamin E, folno kislino in mnogo drugih odličnih elementov, ki jim je naše telo hvaležno. Ker sva bila tako navdušena nad njimi, sem iz njih najprej izdelovala presne torte, nato granolo, napitek in iz moke zemeljskih mandljev če druge čudovite jedi. Najini izdelki iz zemeljskih mandljev so ekološki, presni in popolnoma naravni.

Tokrat delim z vami recept za krhko pito, ki se dobesedno topi v vaših ustih. Napolnila sem jo z rabarbaro in borovnicami.

Potrebujete modelček za torte z odstranljivim dnom približno 18 cm. Če nimate takšnega, seveda lahko uporabite tudi drugačnega primerne velikosti. Jaz posegam po takšnih z odstranljivim dnom, ker lažje odstranim obod.

Sestavine, ki jih potrebujete za krhko testo:

Tortni obod obližimo s peki papirjem. V posodi zmešamo obe moki in sol. Kokosovo olje stopimo nad paro in jo vmešamo v suhe sestavine. Dobro premešamo in po potrebi po žlicah dodajamo vodo, da dobimo testo, ki se lepo oblikuje in se drži skupaj. Z njim obložimo tortni obod. Najprej obložimo robove in nato dodamo že dno, s prsti pritiskamo ob rob oboda, da se testo lepo porazdeli in poveže v celoto.

Sestavine za nadev:

  • 2 skodelici borovnic*, lahko tudi zamrznjenih, te odmrznemo in odcedimo
  • 1 skodelica rabarbare, narezane na 2 cm debele kose
  • limonina lupinica 1 limone*
  • žlička cejlonskega cimeta*
  • 2 žlici tapiokine moke*
  • 1 žlička agavinega sirupa*, po okusu

Rabarbaro očistimo, narežemo na koščke in jih skupaj z agavinim sirupom segrejemo do vretja in nato na nizkem ognju kuhamo še 5 minut, da se rabarbara malo zmehča. Dodamo še borovnice in cimet, limonino lupinica in tapiokino moko, vse skupaj dobro premešamo in pretresemo v s testom obložen tortni obod.

Vse skupaj postavimo v ogreto pečico na 170°C in pečemo približno 30 minut, oziroma dokler pitino testo ne postane lepe, zlatorumene barve. Ko se pita malo ohladi, jo previdno odstranimo iz oboda in razrežemo. Nič hudega, če se podrobi, testo je zelo krhko in se kar stopi v ustih, borovnice in rabarbara, pa jo naredita sočno in ravno prav sladko.

Naj vam tekne 🙂

Fotografija: Tina Teršek

Recept: Tina Teršek

Deli naprej ...