Presni veganski jogurt iz gozdnih sadežev
Ker je letos vreme naklonjeno virozam je vitaminski presni »jogurt« večkrat na našem jedilniku. Vsi ga imamo radi tako za sladico kot zajtrk ali malico. Hitro ga pripravimo in z veseljem užijemo.
Za presni, veganski »jogurt« iz gozdnih sadežev bomo potrebovali:
- 2 skodelici presnega rastlinskega mleka iz zemeljskih mandljev, nesladkanega (recept tukaj)
- ½ skodelice presnih chia semen,
- 1 ½ skodelice zamrznjenih gozdnih sadežev (lahko tudi svežih),
- 2-3 žličke temnega agavinega sirupa,
- ščepec nerafinirane himalajske soli,
- sredica enega vanilijevega stroka,
- ¼ žličke mlete kurkume
*sestavine so iz kontrolirane ekološke pridelave
V mešalniku zmeljemo mleko in 1 skodelico gozdnih sadežev(ni jih potrebno predhodno odtaliti), ko masa postane gladka, dodamo chia semena, agavin sirup, sol, kurkumo in sredico vanilijevega stroka. Vse skupaj dobro zmeljemo, da je masa res gladka. Tako pripravljeno zmes nalijemo v kozarčke, preostanek zamrznjenih gozdnih sadežev porazdelimo po kozarčkih. »Jogurt« pustimo stati vsaj pol ure, da razvije svoj okus. Potem ga pa hitro zmanjka.
Recept je bil objavljen tudi na portalu Moja leta.
Recept in fotografija: Tina Teršek
-
Presni temni ekološki agavin sirup, drobTinka, 500 ml7,15 € vklj. DDV
-
Nerafinirana himalajska mleta sol, drobTinka, 230 g1,99 € vklj. DDV
-
Presna ekološka chia semena, drobTinka, 230 g5,35 € vklj. DDV
-
Presni zemeljski mandlji, drobTinka, 250 g4,80 € vklj. DDV