fbpx
Vsebina košarice

V košarici ni izdelkov.

Zemeljski mandlji malo drugače

Kaj se zgodi, če zemeljske mandlje čez noč namočiš in jih naslednji dan prepražiš?

Dobiš odličen, polnovreden prigrizek, ki bo prava atrakcija. Ko pa boste povedali, da je tudi precej bolj zdrav, kot razni drugi prigrizki, boste z njim navdušili še marsikaterega skeptika. Namreč, zemeljski mandlji so odličen vir prehranskih vlaknin. Ta majhen gomolj, ki nima najbolj posrečenega imena saj se mandljem, oziroma oreščkom približa le po okusu, je prava zakladnica vlaknin prebiotične narave. Ne samo, da dobro vplivajo na naš prebavni sistem, nas tudi precej hitro in za dalj časa nasitijo. Da so primerni za vse, tudi tiste, ki so občutljivi na oreščke, gluten, laktozo, sojo, … pa je še dodaten plus. Zemeljski mandlji so popolnoma nealergeni.

Preprosta uporaba zemeljskih mandljev

Vedno me navdušujejo jedi, ki so preproste za pripravo, razvijejo pa okus, ki preseneti. Tudi zato me zemeljski mandlji znova in znova pritegnejo. Na prvi izgled delujejo neuporabni, trdi, njihov vonj ne izda okusa. Prvih nekaj grižljajev ne obeta nič posebnega, ampak potem, potem presenetijo s sladkastim, oreščkastim okusom, ki z vsakim naslednjim grižljajem postane bolj intenziven.

Zanimalo me je kaj se zgodi, če zemeljske mandlje prepražimo. Iz izkušenj sedaj vem, da jih je potrebno namočiti, da se zmehčajo, poleg tega pa njihov okus postane še bolj intenziven. To je faza, ki je ne smemo izpustiti, če ne želimo zlomiti kakšnega mlinčka 🙂

Sladkast okus zemeljskih mandljev se lepo poda z začimbami in soljo. To sva preizkusila že z Tigernut prigrizki – olupljeni zemeljski mandlji s curryjem in dimljeno papriko. Ti niso toplotno obdelani, zaradi odstranjenega olupka pa jih je precej lažje zgristi. Tukaj najdete že pripravljene presne prigrizke iz zemeljskih mandljev. Glede na to, da so zemeljski mandlji gomolji, me je zanimalo kakšen okus razvijejo, če jih popečemo in ji dodamo še nekaj najljubših začimb.

Kako spremeniš trde zemeljske mandlje v okusen prigrizek?

Naj vas trdota zemeljskih mandljev ne odvrne, saj potrebujejo le en korak. Če mandlje čez noč namočimo nas zjutraj presenetijo s popolnoma drugo teksturo. Ta se spremeni mandljem podobni teksturi, le da so namočeni zemeljski mandlje še bolj sočni in polnejšega okusa.

Zelišča v moji kuhinji igrajo precejšnjo vlogo, zato imajo na mojem vrtu poseben prostor, kjer jih vsako leto nabiram do zadnjega, potem pa tisto, kar jih je ostalo, še posušim. Najljubša med njimi so rožmarin, bazilika, origano, smilj, timijan, več vrst timijana 🙂 , koriander, peteršilj, pehtran, žajbelj, drobnjak, lovor in luštrek. V kuhinji pa ne sme manjkati curry, kumina in dimljena paprika. Če se le da, uporabljam sveža zelišča. Pir receptu sme uporabila olje zemeljskih mandljev, ki je podobno sestavi llivnega olja. Kaj je poleg vsega kar dobrega kar nosi v sebi še super? Da ga lahko segrevaš tudi pri zelo visokih temperaturah pa ne spremeni svoje sestave in okusa. Več o čudovitih lastnostih tega olja, si lakho prebereš TUKAJ.

Praženi zemeljski mandlji so res pravo presenečenje. Videz niti približno ne izda tega kar se zgodi, ko naredite prvih nekaj grižljajev. Če želite priprviti malo drugačen prigrizek boste s tem sigurno zadeli terno. Odličn je, ker laho uporabite vam najljuvpe začimbe. Lahko so sveže ali posušene. porabite lakho tudi curry ali pekočo papriko, jalapeno,…kar vam srce poželi.

Zakaj je ta prigrizek tako poseben?

  • najprej preseneti že sam videz, meni se je narisal nasmeh, ko sem ga postavila pred goste in niso vedeli kaj naj pričakujejo
  • okus je božanski – oreščkasto sladek, ki se odlično poda s himalajsko soljo in začimbami
  • je poln vlaknin, zato prej nasiti, kar je super, se strinjaš? 🙂
  • je popolnoma brez alergenov, zato ga lahko ponudiš tudi tistim, ki imajo težave ob užitju oreščkov, glutena, ali laktoze
  • priprava je zelo enostavna
  • je tudi odličen prigrizek za na pot, izlete, malico
  • uorabite lahko zelišča, ki so vam najljubša

Recept

Sestavine

Za manjši štirikoten pekač:

Priprava

Zemeljske mandlje namočimo čez noč.

Pred pripravo jih odcedimo in na hitro speremo pod tekočo vodo. Popivnamo jih s kuhinjsko krpo, da preprečimo špricanje olja, ko jih dodamo vročemu olju vkozici.

Tako jih pražite približno 3-4 minute na srednjem ogjnu, tu in tam jih premešajte.

Nato dodate nasekljane začimbe in med mešanjem pražite še dodatnie 2-3 minute.

Nato zanjšajte temperaturo in jih pražite dokler ne dobijo zlato rjave barve in lepo zadišijo.

Postrežete lahko tople ali ohlajene. Predvsem pa opazujte reakcijo ob prvem grižljaju 🙂

Dober tek!

Pripravila: Tina Teršek, ustvarjalka presnih dobrot, drobTinka

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 159