fbpx
Vsebina košarice

V košarici ni izdelkov.

Rolada iz moke zemeljskih mandljev

Presna rolada je res hitro pripravljena, velikokrat mi pravite, da si je kar ne upate pripraviti, ampak ko enkrat poskusite, ugotovite, da je res lahko. Okus presno pripravljene hrane je intenziven in pristen, poleg tega pa je tako pripravljena hrana tudi polnovredna in nas podpre.

Za vse ljubitelje fig, med njimi sem tudi jaz :), sem pripravila recept za pripravo te okusne sladice, ki vabi tako z vonjem kot okusom. Torej gremo, vegansko, presno, brez glutena, brez laktoze, hitro in noro okusno!

SESTAVINE:

35 g presnih makadamija oreščkov (beri nasvet spodaj)
140 g presnih indijskih oreščkov
1/4 žličke cejlonskega cimeta
15 ml presnega agavinega sirupa (po želji ga lahko tudi izpustite)
40 g presne moke zemeljskih mandljev

100 g presnih suhih fig (namočenih)
43 g presnih suhih datljev (namočenih)
ščep ali dva cejlonskega cimeta

15 g presnega kakava v prahu (criollo)
10 g presnega kakavovega masla
5 ml presnega agavinega sirupa

PRIPRAVA:

Makadamija in indijske oreščke najprej zmeljemo v sekljalniku, da dobimo moki podobno teksturo. Nato dodamo še cimet, moko zemeljskih mandljev in po želji agavin sirup. Vse skupaj še enkrat zmeljemo, če je zmes presuha, dodamo žlico ali dve filtrirane vode, pulzno meljemo da se zmes sprime.

Tako pripravljeno zmes zvaljamo med dvema plastema peki papirja. Postavimo na stran med tem pa pripravimo nadev.

Namočene fige in datlje odcedimo in jih skupaj s cimetom zmeljemo v sekljalniku. Dodamo žlico ali dve vode, da zmes postane gladka, ne sme pa biti preveč tekoča.

Z njo premažemo zvaljano podlago in jo trdno zvijemo. Vse skupaj postavimo v hladilnik, da se sestavine lepo povežejo.

Okrasimo jo s čokoladnim prelivom, ki ga pripravimo tako, da kakavovo maslo stopimo nad paro, med mešanjem dodamo kakav v prahu in agavin sirup, da dobimo gladko zmes. Z njo prelijemo rulado. Vse skupaj postavimo nazaj v hladilnik.

Moka zemeljskih mandljev je res čudovito živilo, ki je uporabno tako v pečenih kot tudi presnih jedeh. Ima visoko vrednost prehranskih vlaknin in je naravno sladkega okusa, zato se pri uporabi lahko uporabi veliko manj sladil, ali pa jih lahko celo izpustimo.

Veliko užitkov ob pripravi in ob sladkanju vam želim 🙂

Nasvet: Oreščke je dobro pred uporabo namočiti čez noč. Sama večjo količino namočim čez noč, dobro sperem in jo nato posušim v sušilniku. Tako pripravljene oreščke potem spravim v dobro zaprto posodo in hranim za kasnejšo uporabo. To velja za vse oreščke, saj lahko zaradi zaviralcev encimov, ki jih vsebujejo, nekaterim ljudem povzročajo težave. Če pa jih namočimo in speremo, pa se ti zaviralci izločijo.

rolada-zemeljski-mandlji-1
Foto: Eva Klevska

Sveže fige so poznane po svoji sočni in osvežujoči teksturi, medtem pa so suhe fige največkrat pozabljene in izgubljene med ostalim suhim sadjem. Kar je seveda škoda, saj so suhe fige odlično naravno sladilo tako v pečenih sladicah, kot smutijih ali presnih sladicah.

rolada-zemeljski-mandlji-2
Foto: Eva Klevska

Pripravila: Tina Teršek

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 159