Scones z inkovskimi jagodami
For English version of recipe scroll dawn 🙂
Scones je pecivo, ki spominja na biskvit in piškote obenem. Zaradi hrustljave skorje in mehke sredice se velikokrat znajde na mizi za zajtrk namesto kruha. Scones z inkovskimi jagodami je bolj zdrava oblika te sladice. Inkovske jagode ji dodajo antioksidativni aspekt, moka iz zemeljskih mandljev v biskvitu pa še dodatne vlaknine. Zakaj so inkovske jagode neverjetno živilo, ki bi ga moral vsak imeti doma, si lahko prebereš v tem članku (klikni tukaj). Nekaj več o zemeljskih mandljih pa na tej povezavi (klikni tukaj).
Sestavine:
350 g moke
50 g moke iz zemeljskih mandljev
3 čž pecilnega praška
70 g kokosovega sladkorja ali datljev v prahu
1 čž lupinice bio pomaranče
5 kapljic vanilijine esence
ščep soli
80 g kokosove olje
200 ml ovsenega mleka
50 g inkovskih jagod
150 ml vrele vode
Marmelada po želji (najbolje marelična, jagodna ali malinina)
Priprava:
Suhe sestavine zmešaš v veliki skledi.
Inkovske jagode namočiš v vreli vodi za 10 minut, da se zmehčajo.
Suhim sestavinam dodaš kokosovo maščobo in pregneteš, da dobiš drobljenec.
Inkovske jagode vzameš iz vode. Mleko in vodo zmešaš in doliješ k drobljencu. Dobro zgneteš, da dobiš mehko, a vseeno čvrsto testo, ki spomnija na testo za piškote. Testo razdeliš na dva dela in oblikuješ dve krogli testa.
Eno kroglo testa postaviš na pomokano površino in jo razvaljaš v krog, debel za en prst. Ta krog namažeš z marmelado in posuješ z inkovskimi jagodami.
Drugo kroglo prav tako razvaljaš na pomokani površini, na isto debelino in velikost kot prejšnji krog. Previdno ga dvigneš in z njim pokriješ prvi krog testa. Robove rahlo pritisneš skupaj, da se nežno združijo.
Ta velik biskvit razrežeš na 8 kosov, kot pico ali torto. Kose previdno dvigneš in prestaviš na velik pekač, pokrit s papirjem za peko.
Scones pečeš na 180°C približno 20 minut.
Ko so pečeni, jih lahko preliješ s sladkornim prelivom (sladkor v prahu + limona), jim dodaš jogurt, posuješ s sladkorjem v prahu ali dodaš smetano.
Pripravila Vita iz Little Kitchen Vibes, bloggerka in fotografinja
-
Bio datlji v prahu – naravno sladilo, drobTinka, 300 g4,87 € vklj. DDV
-
Presna ekološka moka iz zemeljskih mandljev, fino mleta, drobTinka, 400 g6,75 € vklj. DDV
-
Presno ekološko kokosovo olje, drobTinka, 260 g5,09 € vklj. DDV
-
Presne ekološke inkovske jagode, drobTinka, 150 g7,21 € vklj. DDV
Scones with Inca berries are a quick and delicious brunch option for rainy weekends. Use them as a snack or dinner, too!
Due to the crispy crust and soft core, it is often found on the breakfast table instead of bread. Scones with Inca berries is a healthier form of this dessert. Inca strawberries add an antioxidant aspect to it, and tigernut flour in the biscuit adds extra fiber. Why Inca berries are an amazing food that everyone should have at home, you can read in this article (click here). More about tigernuts at this link (click here).
Ingredients
- 350 g flour all-purpose spelt
- 50 g tigernut flour
- 70 g coconut sugar or dates powder
- 3 tsp baking powder
- pinch salt
- ½ tsp orange zest bio orange
- 5 drops vanilla essence
- 100 g coconut oil
- 50 g dried Inca berries
- 200 ml hot oat milk
- fruit jam raspberry, strawberry or apricot work best
Prepared by Vita from Little Kitchen Vibes, blogger and photographer