Scones z inkovskimi jagodami

 

Scones je pecivo, ki spominja na biskvit in piškote obenem. Zaradi hrustljave skorje in mehke sredice se velikokrat znajde na mizi za zajtrk namesto kruha. Scones z inkovskimi jagodami je bolj zdrava oblika te sladice. Inkovske jagode ji dodajo antioksidativni aspekt, moka iz zemeljskih mandljev v biskvitu pa še dodatne vlaknine. Zakaj so inkovske jagode neverjetno živilo, ki bi ga moral vsak imeti doma, si lahko prebereš v tem članku (klikni tukaj). Nekaj več o zemeljskih mandljih pa na tej povezavi (klikni tukaj).

 

 

Sestavine:

350 g moke

50 g moke iz zemeljskih mandljev

3 čž pecilnega praška

70 g rjavega sladkorja ali datljev v prahu

1 čž lupinice bio pomaranče

5 kapljic vanilijine esence

ščep soli

80 g kokosove maščobe

200 ml ovsenega mleka

50 g inkovskih jagod

150 ml vrele vode

Marmelada po želji (najbolje marelična, jagodna ali malinina)

 

 

Priprava:

Suhe sestavine zmešaš v veliki skledi.

 

Inkovske jagode namočiš v vreli vodi za 10 minut, da se zmehčajo.

 

Suhim sestavinam dodaš kokosovo maščobo in pregneteš, da dobiš drobljenec.

 

Inkovske jagode vzameš iz vode. Mleko in vodo zmešaš in doliješ k drobljencu. Dobro zgneteš, da dobiš mehko, a vseeno čvrsto testo, ki spomnija na testo za piškote. Testo razdeliš na dva dela in oblikuješ dve krogli testa.

 

Eno kroglo testa postaviš na pomokano površino in jo razvaljaš v krog, debel za en prst. Ta krog namažeš z marmelado in posuješ z inkovskimi jagodami.

 

Drugo kroglo prav tako razvaljaš na pomokani površini, na isto debelino in velikost kot prejšnji krog. Previdno ga dvigneš in z njim pokriješ prvi krog testa. Robove rahlo pritisneš skupaj, da se nežno združijo.

 

Ta velik biskvit razrežeš na 8 kosov, kot pico ali torto. Kose previdno dvigneš in prestaviš na velik pekač, pokrit s papirjem za peko.

 

Scones pečeš na 180°C približno 20 minut.

 

Ko so pečeni, jih lahko preliješ s sladkornim prelivom (sladkor v prahu + limona), jim dodaš jogurt, posuješ s sladkorjem v prahu ali dodaš smetano.

 

Pripravila Vita iz Little Kitchen Vibes, bloggerka in fotografinja

 

Deli naprej ...