fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Haskap jagode – čudovito superživilo

Kaj je sibirska borovnica ali HASKAP JAGODA ?

 =   SUPER ŽIVILO

Če še nikoli niste slišali za Haskap jagode ni nič čudnega, saj so na našem področju še dokaj neznane. Vendar pa je jagodičevje, ki izvira iz Sibirije, drugod po svetu pridobilo številne oboževalce in ga štejejo med superživilo. Odlične pa niso le zaradi dragocenih sestavin, njihov okus je res okusen. Njihov edinstven okus vključuje pridih maline, borovnice in črnega ribeza. Barva tega jagodičevja je enaka barvi borovnice, vendar je za razliko od borovnice ta podolgovate ali ovalne oblike. Notranjost jagodičja je bogato kostanjeve barve. Lupina je zelo občutljiva, semena pa drobna. Te okusne jagode se kar topijo v ustih. Ker niso presladke je njihov okus osvežujoč. 

Zaradi odličnega okusa so si Haskap jagode, med drugim, prislužile vzdevek medena jagoda. Rastlina z vegetacijo začne že konec februarja ali začetek marca z bledo rumenkastimi cvetovi. Konec maja in v začetku junija, pa so prvi plodovi že zreli(od tu ime majska jagoda). Kratek razvoj od cvetenja do zrelih sadežev je prilagoditev na kratko vegetacijsko obdobje v mrzli domovini.

Sibirske borovnice – haskap jagode izvirajo iz Sibirije in Kamčatke. Niso samo odporna proti zmrzali, ampak so tudi precej prilagodljive: v gorah lahko uspevajo tudi na višini do 2000 metrov. Gojijo jih tudi na Japonskem, Kitajskem in v Kanadi, v manjšem obsegu pa na Poljskem in v Veliki Britaniji. Nekaj pridelovalcev jih goji že pri nas v Sloveniji.

Ekološka kmetija Tomič je ena od njih, ki pa se je dela lotila z ljubeznijo in posebnim občutkom za pridelavo, na ekološki način.

Haskap jagode ali sibirske borovnice spadajo v družino kovačnikovk in so v sorodu z rdečim kosteničevjem, ki je doma pri nas.

Plodovi so ovalni do valjasti, odvisno od sorte, dolgi 1- 4 cm. Aromatični polodovi se ponašajo z veliko vsebnostjo C vitamina. Podobno kot domača borovnica ima tudi sibirska borovnica (jagoda Haskap) močno temno modro barvo: za to so odgovorni antociani iz skupine flavonoidov. Posebej omembe vredna je naravna vsebnost mangana. Mangan lahko pomaga zaščititi celice našega telesa pred oksidativnim stresom.

Po okusu so sladke do sladko-kisle in imajo tipično aromo. Vsebujejo veliko vitamina C, B, provitamina A, pa tudi magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, antociane, proantociane in druge flavonoide. Na naš organizem delujejo antibakterijsko in antialergijsko. Sočne plodove lahko brez težav uživamo surove, odlično pa se podajo tudi v sadne solate. Še nekaj idej, kako lahko uporabite Haskap jagode:

  • V tortah in pecivih
  • V koktajlih in pijačah
  • Za pisane in okusne bovle
  • Za marmelado
  • Kot kompot
  • Za sokove

Haskap jagode so priljubljene tudi za pripravo sadnega prahu, marmelade, soka 100% – za redčenje, ali z jabolkom.

Ekološka kmetija Tomič nudi vrsto izdelkov, najdeš jih TUKAJ (klikni na povezavo).

Jagode/plodove je potrebno dokaj hitro porabiti. Uporabne so sveže ali za marmelade, džeme, sokove, sladice, za zamrzovanje in celo za pripravo koktajlov.

ZANIMIVOSTI IN BLAGODEJNI UČINKI HASKAP JAGOD

To jagodičevje se že stoletja uporablja v tradicionalni medicini, pa tudi kot hrana. Nedavna znanstvena raziskava pa je v celoti potrdila zdravstvene koristi haskap jagod in izdelkov iz njih.

  • Fitokemikalije so organski metaboliti rastline, ki lahko pozitivno vplivajo na zdravje ljudi.
  • Antioksidanti, kot so antocianini in fenolni sekundarni metaboliti, so odgovorni za nadzor ravni prostih radikalov. Prosti radikali pa so odgovorni za nekatere kronične bolezni, spremembe, povezane s staranjem in nekatere vrste raka. Obstaja veliko metod za merjenje ravni antioksidantov v rastlinskih proizvodih, kot so ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), DPPH, TEAC in številne druge.
  • Kažejo    PROTIVNETNO AKTIVNOST
  • Pomagajo pri upočasnjevanju staranja in pri zdravljenju motenj v delovanju mrežnice, prvenstveno pa se
  • uporabljajo kot PODPORA PRI ZDRAVLJENJU OČI
  • Lahko se ZMANJŠA OBSEG TUMORJA pri nekaterih onkoloških bolnikih
  • Pomagajo ZNIŽATI KRVNI TLAK, izboljša se delovanje možganov
  • Vsebujejo MALO KALORIJ, vendar veliko dragocenih hranil ( hranilna vrednost 53kcal/100g svežih borovnic )
  • Imajo ANTIDIABETIČNI UČINEK, pomagajo normalizirati raven glukoze in maščob v krvi, kažejo antibakterijsko in antiadhezijsko aktivnost
  • Kažejo POZITIVEN UČINEK PROTI UVA in UVB sevanju
  • Ekstrakti borovnice ZAVIRAJO MELAGOGENEZO ( sintezo melanina),  pomagajo preprečiti razvoj melanoma
  • Borovnice vsebujejo veliko VITAMINA C – več kot 180mg/100g svežih borovnic
  • Borovnice vsebujejo veliko VITAMINA A – več kot 130mg/100g svežih borovnic
  • Borovnice vsebujejo veliko ANTIOKSIDANTOV , kot so ANTOCIANINI in FENOLI
  • Eden od načinov za dodatno podporo našem telesu je tudi povečanje vnosa antocianinov.

Antocianini so naravno prisotni rastlinski pigmenti, ki dajejo določenemu sadju in zelenjavi temno vijolično, modro in rdečo barvo. Antocianini iz grškega anthos – roža in kyanos – temno modra. Obstoječi dokazi kažejo, da lahko povečano uživanje živil, bogatih z antocianini, kot je jagodičevje, pozitivno vpliva na dejavnike tveganja za bolezni srca, kot je znižanje krvnega tlaka in izboljšanje ravni holesterola 

Količina antocianov v  (v mg/100g) :

  • Ribez                          190-220,
  • Malina                       365,
  • Pomaranča               200,
  • Robida                       317,
  • Češnja                        350-400,
  • Gozdna borovnica    550,
  • Sibirska borovnica ali haskap jagoda  940

To čudovito vijolično modro jagodičevje ima bogato zgodovino – izvira iz zamrznjene divjine. Ptice so semena odnesle celo na severni japonski otok Hokkaido. Avtohtoni prebivalci Hokaida, Ainuji, so jih poimenovali haskap (has-ka-o-p), kar pomeni “majhna darila na koncu veje”.  Ainuji so sprejeli haskap jagode kot “jagodo dolgega življenja in dobrega vida”.

Sibirske borovnice niso le praktične, so tudi odličen in okusen prigrizek, ki so potencialno dobre za vaše srce in druge vidike vašega zdravja. In zdaj jih je lažje kot kdaj koli prej vključiti kot sveže, zamrznjene, v obliki marmelade, soka ali v prahu, v svojo vsakodnevno prehrano. 

Vir:

TUKAJ

TUKAJ

TUKAJ

Luís, Â., F. Domingues, and L. Pereira, Association between berries intake and cardiovascular diseases risk factors: a systematic review with meta-analysis and trial sequential analysis of randomized controlled trials. Food & function, 2018. 9(2): p. 740-757.

Pripravila: Tina Teršek, drobTinka

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 173