fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

5 krasnih lastnosti baobaba

Babobab je drevo, ki raste v določenih delih Afrike, v Avstraliji in na srednjem Vzhodu. V Afriki uporabljajo vse dele drevesa, najsi bo za prehrano, za potrebščine ali pa kot zdravilo. Zato ga imenujejo tudi drevo življenja.

Trenutno baobab ni zelo znano živilo in se ga zato ne proizvaja industrijsko. Večinoma ga še vedno obirajo v njegovem naravnem okolju in plodove sušijo po naravni poti. Prah, ki ga v naši spleti trgovini najdeš TUKAJ, je posušena zmleta pulpa tega sadeža, ki ima mnoge pozitivne lastnosti.

Foto: Pixabay by Nici Keil

  1. Baobab vsebuje velike količine vitamina C.

Nekateri celo pravijo, da vsebuje 10x toliko vitamina C kot pomaranče. Vitamin C je izjemno pomemben za normalno delovanje telesa. Skrbi za energijo in sprošča stres, podpira imunski sistem in skrbi za zdravje kože. Ker je vitamin C topen v vodi, ga naše telo nenehno izloča. Zato moramo poskrbeti, da redno vnašamo zadostne količine tega vitamina v telo. Vitamin C nam pomaga pri borbi z virusi in ostalimi vsiljivci, vnetji in boleznimi.

2. Visoka vsebnost prehranskih vlaknin

Baobab sestavlja kar 40-50% vlaknin, ki so izjemno pomembne za dobro prebavo. Ker so to neprebavljivi ogljikovi hidrati, jih naše telo ne absorbira in ne razgradi. Tako pomagajo vlaknine čistiti črevesje, nase vlečejo toksine, hkrati pa delujejo prebiotično – so hrana za dobre mikrobe v našem črevesju. Vse te vlaknine preprečujejo hitro absorpcijo sladkorja v kri, zaradi česar ostaja nivo sladkorja v krvi normalen. Vlaknine zmanjšujejo tudi visceralno maščobo, ki je skrita med notranjimi organi.

3. Bogastvo antioksidantov

Antioksidanti so izjemno pomembni, saj se v telesu vežejo na proste radikale (toksine) in preprečujejo njihovo oksidacijo, ki povzroča vnetja v telesu. Baobab naj bi vseboval največ antioksidantov od vsega sadja. Antioksidanti skupaj z vitaminom C spodbujajo nastanek kolagena v telesu, kar pripomore k bolj zdravi koži, nohtom in lasem ter zmanjšuje težave s sklepi.

4. Izboljšuje absorpcijo železa

Podobno kot za absorpcijo kalcija potrebujemo magnezij, tako za absorpcijo železa potrebujemo vitamin C. Kar 40% prebivalstva po svetu ima prenizke količine železa v krvi, kar je povezano tudi z uživanjem vitamina C. Za normalno delovanje telesa potrebujemo zadostne količine železa, kar nam omogoča baobab. Baobab namreč ne vsebuje le velikih količin vitamina C, ampak vsebuje tudi železo!

5. V telo prinaša pomembne minerale

Poleg vitamina C in železa vsebuje baobab še nekatere druge minerale. Kalcij, kalij, magnezij, fosfor, cink, mangan in natrij so minerali, ki jih najdemo v prahu baobaba. Kalcija, kalija in magnezija naj bi bilo v baobabu celo zelo veliko.

Baobab je prav zares super-živilo in odličen dodatek k prehrani. Uporabiš ga lahko v svojih najljubših napitkih, recimo v limonadi (recept najdeš TUKAJ), ledenem čaju ali soku. Dodaš ga lahko v smoothie ali v jutranje kosmiče. Če te mika še več, ga lahko dodaš v biskvite in kolačke, kreme ali pa ga posipaš po vrhu kolačev in tort.

Pripravila Vita iz Little Kitchen Vibes, bloggerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168