fbpx
Vsebina košarice

V košarici ni izdelkov.

Inkovske jagode, inkovsko zlato

Inkovske jagode poznamo pod različnimi imeni, med drugim jih imenujejo tudi zlate jagode, andske jagode, volčje jabolko ali zimska češnja. Izvirajo iz Južne Amerike, predvsem iz Peruja. Uporabljajo se za aromatiziranje pijač in sladic, pogosto pa jih postrežejo s čokolado.

Pred tisočletji so bile te male zlate jagode rezervirane predvsem za Inkovsko plemstvo. Danes jim mnogi rečejo super-hrana. Zakaj?

Skrivnosti inkovskih jagod

Inkovske jagode pravzaprav sploh niso jagode. V resnici spadajo v družino paradižnikov. Rastejo na nizkih rastlinah. Sadež se med dozorevanjem skriva v »lampijončku«, nekakšni ovojnici, ki spominja na papir. Tam nemoteno raste in dozori v zlato rumen sadež.

Inkovskim jagodam bi lahko rekli sadež mladosti. Ti zlati sadeži vsebujejo več antioksidantov kot goji jagode! V njih se skrivajo tudi vsi lepotni minerali: cink, magnezij in fosfor. Bogate so z železom ter vsebujejo celo precej proteinov (7.3 g na 100 g). Zlate jagode vsebujejo tudi veliko vitamina C in imajo naravno nizke količine natrija.

Poleg tega inkovske jagode vsebujejo ogromne količine vlaknin, kar 19g na 100g. Od teh vlaknin jih je največ topnih vlaknin, ki so potrebne za regulacijo apetita in zmanjševanje absorpcije holesterola v črevesju.

Kako uporabljati inkovske jagode

Danes se ti okusni sadeži vračajo in postajajo vse bolj priljubljeni.

Inkovske jagode lahko dobiš pri nas (klikni tukaj). Nekateri so jih poimenovali »zdravi Skittles bonboni«. Posebne so zaradi svojega kiselkastega priokusa. So sladke, a jim sledi grenkasto-kisel priokus, ki ga imamo ljudje tako radi pri »kislicah« – kislih bonbonih. Res so nekaj posebnega, kar lahko opišem le s temi besedami: »Poskusi pa boš videl/a.«

Inkovske jagode so superživila, ki imajo okus po jabolčno-bananini sladkosti z ananasovo kislostjo. Lahko jih jeste surove ali posušene, zato so odlične kot prigrizek na pustolovščinah. Odlične so tudi za smutije in jogurte (surove, posušene ali celo zmlete v prah).

Inkovske jagode lahko jemo kot katerokoli drugo suho sadje:

  • Dodajamo jih lahko kosmičem
  • Jemo jih kar same
  • Odenemo v čokolado
  • Dodajamo kolačem, kruhu, mafinom, piškotom
  • Dodaš jih lahko na sirni krožnik

Začneš lahko z receptom za scones z inkovskimi jagodami ali pa inkovske jagode za začetek preprosto skombiniraš s čokolado.

Pripravila Vita iz Little Kitchen Vibes, bloggerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 159