fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Mesquite – je res tako super, kot izgleda?

Mesquite, ali po naše meskit, v Južni Ameriki poznajo že stoletja, pri nas pa ga v trgovini težko najdemo. Tudi malokdo ve, kaj meskit sploh je. Dajmo razčistit dilemo: je to sladkor ali je to moka ali je to nekaj tretjega?

Meskit – sladka polnovredna moka

Meskit je nizko zimzeleno drevo, ki se v Evropi ne pojavlja, razen v nekaterih delih Španije. Z drevesa se uporablja stroke, iz katerih se melje moko. Ta moka, ki nastane med drobljenjem stroka (a ne semen), je sladka, zato se meskit uporablja predvsem kot sladilo.

Večino te moke predstavljajo sladkorji. A naj te to ne ustraši. Velik delež predstavljajo tudi vlaknine, kar 25%! Te telesu povzročajo, da se hrana počasneje prebavlja in zato krvni sladkor ne poskoči tako hitro, kot pri procesiranih izdelkih brez vlaknin. Za nameček vsebuje moka meskita tudi 5% beljakovin. Prava bomba. Pa se zgodba tu še vedno ne ustavi.

Meskit vsebuje velike količine kalija, železa, kalcija, magnezija in cinka. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in mineralov lahko dobro vpliva na naš prebanvi sistem. Seveda v kontekstu polnovredne, večinsko rastlinske prehrane.

Meskit je res tako super, kot izgleda

To bi lahko bil naš zaključek. Meskit je eno redkih sladil, ki vsebuje tudi velike količine vlaknin in je zato krasno nadomestilo za procesirane sladkorje, kot je bel sladkor in razni prečiščeni sirupi.

Okus meskita je v nasprotju z drugimi sladili precej močen. Spominja na kokosov sladkor, le da ima še močnejši karamelni pridih. Ob preveliki količini zna tudi malo pogrenit, a se v kombinaciji z drugimi sestavinami enkratno obnese. Krasen je v kavici, prav zaradi svojega karamelnega okusa. Tudi v pekovskih izdelkih in sladicah je nepogrešljiv.

Okus meskita se enkratno ujame z okusom zemeljskih mandljev, kar lahko preizkusite v tem receptu:

Babka s polnilom z zemeljskimi mandlji in mesquite-om

Pripravila: Vita Vybihal, ustanoviteljica bloga Little Kitchen Vibes in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168