fbpx
Vsebina košarice

V košarici ni izdelkov.

Kakavovo maslo ni samo za v kuhinjo

Kakavovo maslo je glavna sestavina čokolade (tudi domače) in čokoladnih sladic. Ni pa uporabno samo v kuhinji. Priljubljeno je tudi v kozmetiki.

Kakavovo maslo v kozmetiki

Kakavovo maslo je produkt stiskanja praženih kakavovih zrn. Ko je maščoba (kakavovo maslo) odstranjena, se iz preostanka zrn pripravlja kakav. Maščoba – kakavovo maslo – je bila čaščena že v času Majev in Aztekov; kakavovo maščobo so takrat uporabljali celo kot valuto.

Kakavovo maslo je bogato z maščobnimi kislinami in fitokemikalijami (kemičnimi spojinami, pridobljenimi iz rastlin in njihovih plodov). Maščobne kisline iz kakavovega masla na koži ustvarijo zaščitno plast, ki ščiti pred izsuševanjem. Fitokemikalije kožo ščitijo pred škodljivimi UV žarki.

Kakavovo maslo lahko celo pomaga pri izpuščajih in ekcemih, z vtiranjem in masiranjem tega masla v kožo pa lahko pomagamo pri celjenju brazgotin, strij in zmanjševanju gub.

Kako lahko uporabljam kakavovo maslo?

Razen tega, da ga dodamo v jedi, ga lahko uporabljamo tudi direktno na koži. V drogerijah najdemo mnogo produktov (od krem do losjonov za telo), ki vsebujejo kakavovo maslo. Najbolj naraven in varen način za uporabo kakavovega masla na koži pa ostaja direktno nanašanje 100% kakavovega masla na kožo.

Najboljša karakteristika kakavovega masla je, da ni preveč masten in zato dopušča kontrolo količine pri nanašanju na kožo. Ob tem ima omamen vonj, ki je za marsikoga odločilen faktor pri izbiri nege za telo.

Drobtinkino pesno ekološko kakavovo maslo najdeš TUKAJ.

Kaj pa uporaba v kuhinji?

Kakavovo maslo lahko uporabimo v sladicah namesto navadnega masla, kokosovega masla, margarine ali drugih olj in maščob. Zanimivo je, da okusa po kakavu nima, čeprav ima močan vonj. Prav zaradi tega ga lahko uporabljamo tudi v slanih jedeh, na primer v bogatih enolončnicah kot je čili. Poda se k mehiški kuhinji, k južno-ameriškim jedem in afriški hrani. Ker gre za trdo maščobo, ga je potrebno pred uporabo stopiti.

Besedilo in fotografija: Vita Vybihal, blogerka pri Little Kitchen Vibes in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 159