Ajdova kaša z gobami in špinačo
Ajda je čudovito hranilo z mnogomi dobrimi lasntostmi. O njej lahko preberete, da jo uvrščajo med žita, čeprav botanično spada med trave; spada med zeljnarice, lahko pa bi jo prištevali celo k sadju in je celo v sorodu z rabarbaro. Ker ne spada med žita in ne vsebuje glutena, je primerna tudi za ljudi, ki trpijo za celiakijo. Ajdina zrna so bogata z vitamini, minerali in so tud odličen vir rastlinskih beljakovin in vlaknin.
Recept:
- 100 g ajdove kaše⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 1 čebula⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 3 stroki česna⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 2 ščepa nerafinirane himalajske soli⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 200 g gobic⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 200 g špinače⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 3/4 čž začimbe sumac⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- ščep kumine⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 1/2 čž sladke paprike⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- čili⠀
Postopek:
Ajdovo kašo skuhaš v slani vreli vodi. Kuhaš jo približno 15 minut.
Česen in čebulo nasekljaš in popražiš v ponvi. Gobe narežeš na lističe. Narezane gobe dodaš v ponev in popražiš, da se zmehčajo in malo popečejo.
Nato dodaš še špinačo – lahko svežo ali pa zamrznjeno. Pokuhaš, da se razpusti in zmehča. Začiniš in premešaš.
V ponev dodaš še kuhano in odcejeno ajdovo kašo. Vmešaš jo v omako, da so vse sestavine enakomerno razporejene. Jed postrežeš toplo.
⠀⠀
Recept in fotografije je pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes
-
Nerafinirana himalajska mleta sol, drobTinka, 230 g1,99 € vklj. DDV
-
Presna ekološka ajda, drobTinka, 300g3,29 € vklj. DDV