Ajdova kaša z gobami in špinačo

Ajda je čudovito hranilo z mnogomi dobrimi lasntostmi. O njej lahko preberete, da jo uvrščajo med žita, čeprav botanično spada med trave; spada med zeljnarice, lahko pa bi jo prištevali celo k sadju in je celo v sorodu z rabarbaro. Ker ne spada med žita in ne vsebuje glutena, je primerna tudi za ljudi, ki trpijo za celiakijo. Ajdina zrna so bogata z vitamini, minerali in so tud odličen vir rastlinskih beljakovin in vlaknin.

 

Ajdova kaša je idealno živilo tudi za današnji čas. Ne samo zaradi velike hranljivosti, ampak tudi zato, ker je hitro pripravljena – kuhana je v dobrih 10 minutah. Uporabljamo jo kot prilogo,  zakuho, v nadevih, sladicah ali samostojno kot rižoto z gobami ali zelenjavo.

 

 

Recept:
  • 100 g ajdove kaše⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 1 čebula⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 3 stroki česna⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 2 ščepa soli⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 200 g gobic⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 200 g špinače⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 3/4 čž sumaca⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • ščep kumine⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 1/2 čž sladke paprike⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • čili*⠀

 

Postopek:

Ajdovo kašo skuhaš v slani vreli vodi. Kuhaš jo približno 15 minut.

Česen in čebulo nasekljaš in popražiš v ponvi. Gobe narežeš na lističe. Narezane gobe dodaš v ponev in popražiš, da se zmehčajo in malo popečejo.

Nato dodaš še špinačo – lahko svežo ali pa zamrznjeno. Pokuhaš, da se razpusti in zmehča. Začiniš in premešaš.

V ponev dodaš še kuhano in odcejeno ajdovo kašo. Vmešaš jo v omako, da so vse sestavine enakomerno razporejene. Jed postrežeš toplo.

⠀⠀

Recept in fotografije je pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes    

 

Deli naprej ...