fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Murve: pozabljeno živilo s super-močmi

Dandanes nekateri murve sploh ne poznajo, saj se jo pri nas težko najde. Čeprav murve izgledajo kot kakšne maline ali robide, so v resnici sorodnice fig in kruhovca. Murva (lat. morus) izvira iz Južne Azije, a jo danes najdemo tudi v Evropi, Južni Afriki ter v Južni in Severni Ameriki.

Foto: Pixabay

Murvini sadeži so lahko kratki, kot robide, ali zelo dolgi. Njihova dolžina doseže tudi do 8 cm. Navadno so rdeče, črne ali bele barve. Ko so zreli, so zelo sladki. Iz njih se pripravlja sok, vino, marmelado ali čaj. Na trgovinskih policah najdemo tudi posušene, ki nam lahko služijo kot prigrizek. Posušene murve dobiš pri Drobtinki; tako ti ni treba preiskat stotih trgovin.

Zabavno dejstvo: murve v Aziji in S. Ameriki gojijo predvsem zaradi listov, ne zaradi sadežev. Listi so namreč edina hrana, ki jo jedo sviloprejke.

Morda pozabljene, a izjemno hranilne murve

Murve imajo v nasprotju z ostalimi sadeži precej visoko količino beljakovin, kar 12%. Ker jih je v trgovini najlažje najti posušene, te sestavlja 70% ogljikovih hidratov in 14% vlaknin. Sveže sestavlja večinoma voda, kar 88%. 100 g murv vsebuje samo 43 cal.

Poleg ostalih vitaminov in mineralov so murve predvsem dober vir vitamina C in železa. V njih najdemo tudi visoke vrednosti vitaminov K in E, pa tudi kalij.

Foto: Pixabay

Staroselci so murve uporabljali pri vnetju sečil, danes pa vemo, da pomagajo pri zniževanju holesterola in uravnavanju krvnega tlaka. Zaradi vitamina E so murve polne antioksidantov, ki preprečujejo prostim radikalom v telesu, da bi povzročali vnetja in nastajanje rakastih celic.

Kako naj uporabim murve v prehrani?

Murve lahko, kot ostalo suho sadje, jemo kar same, kot prigrizek. Lahko jih oblijemo s čokolado ali pa jih dodamo sladicam, kot je bogat praznični kruh in domači prijatelj. Krasne so kot dodatek smoothiejem ali kot okusna okrasitev jutranje sklede kosmičev ali granole.

Če naletite na sveže murve, lahko iz njih pripravite pito, štrudelj, marmelado, sok, sadni biskvit ali karkoli drugega, kamor bi sicer dali gozdne sadeže.

Ta čudovit sadež, murve, najdeš TUKAJ.

Besedilo in fotografija: Vita Vybihal, blogerka pri Little Kitchen Vibes in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 166