fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Temni agavin sirup

Nadomestkov navadnega belega sladkorja je na trgu veliko, a tudi vse alternative niso najbolj zdrave. Ena boljših je agavin sirup, a moramo tudi pri tem paziti, kje in kakšnega kupimo.

Agava

Agavin sirup se pridobiva iz rastline agave. Rastlina je spominja na aloe vero: ima velike mesnate liste na katerih robovih so ostre špice. Agava izvira iz tropskih predelov Južne Amerike, kjer so jo uporabljali že Azteki. Iz nje že dolgo izdelujejo alkoholne pijače kot je dobro poznana tequila, iz njenih vlaken izdelujejo papir in vrvi, cvetove popečejo ali posušijo in jedo kot delikateso, na Zahodu pa jo poznamo predvsem zaradi sladkega sirupa.

Agavin sirup

Agavinega sirupa ne pridobivajo iz mesnatih listov, kot bi bilo pričakovati, temveč iz jedra agave. Liste odstranijo iz 7-14 let stare rastline in sirup iztisnejo iz jedra, do katerega imajo brez listov prost dostop. Sirup nato segrevajo, da »razdrobijo« kompleksne sladkorje na enostavne sladkorje.

Prav zato je pomembno, kakšen sirup kupujemo. Predvsem svetli odtenki sirupa sporočajo, da je sirup prečiščen oz. rafiniran in da pravzaprav ni veliko boljši od namiznega sladkorja. Neprečiščen sirup vsebuje nekatere minerale, kot so železo, kalij in natrij, pa tudi nekaj vlaknin, imenovane fruktanti, ki pozitivno vplivajo na metabolizem in inzulin. Presen, neprečiščen agavin sirup lahko dobiš pri Drobtinki, ki je tudi ena redkih ponudnic visoko kvalitetnega agavinega sirupa.

Agavin sirup je najbolj priljubljen zato, ker ne zvišuje krvnega sladkorja. Fruktoza v agavinem sirupu ne povzroči poskoka ravni sladkorja v krvi, zato je ta sirup primeren tudi za sladkorne bolnike. Agavin sirup je tudi približno 1.5x toliko sladek kot navaden sladkor. Sicer ima tudi več kalorij, a ga uporabimo občutno manj. Če uporabljamo agavin sirup, kakršen je Drobtinkin, skupaj s sirupom zaužijemo še minerale in kompleksne sladkorje, ki na telo delujejo drugače kot sladkorji v prečiščenih živilih.

Agavin sirup v kuhinji

Zaradi konsistence, podobne medu, lahko agavin sirup uporabljamo na kruhu ali v čaju. Vegani se ga radi poslužujejo namesto medu, ki sicer ni vegansko živilo.

Ker gre nasploh za sladilo, ga lahko uporabimo v kakršnihkoli sladicah, a je potrebno prilagoditi recept, saj agavin sirup doda tudi nekaj mokrote. Uporabljamo ga lahko za slajenje pijač, kot polivko za palačinke ali vaflje ali pa za slajenje domače granole in jutranjih kosmičev.

recept za palačinke najdete TUKAJ

Pripravila: Vita Vybihal, ustanoviteljica bloga Little Kitchen Vibes in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168