fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Štruklji s tofujem in bučnimi beljakovinami

Štruklji so slovenska klasika in tradicija. Vsi jih poznamo, a le malokdo se loti priprave doma. Razlogov za to je več, med drugim tudi strašno komplicirana priprava – vsaj tako to izgleda na prvi pogled. Ampak priprava štrukljev ni nič težka in ne komplicirana. Tudi časa ne vzame preveč; štruklji, ki jih naredimo doma, so pa itak najboljši.

Če se bojiš priprave štrukljev, potem je čas, da se strahu znebiš. Spodaj je postopek priprave opisan po korakih in v detajle, tako da se bo težko zmotit. Morda je to znak, da se končno spraviš pripravit domače štruklje.

Rastlinski nadev z dodatkom beljakovin

Za veganske štruklje bomo uporabili tofu, iz katerega bomo pripravili “skutni” nadev. Tofu je iz soje, ki že sama po sebi predstavlja popoln protein. Dodali ji bomo še bučne proteine, ki so še en popoln rastlinski protein. Tako bodo ti štruklji zagotovo zadostili našim potrebam, nas nasitili in potešili lušte.

To pa ni edina dobra lastnost teh štrukljev. Ker je tofu pravzaprav brez maščob, bodo tudi ti štruklji praktično brez maščob – nasprotno klasičnemu nadevu iz skute, ki je polna nasičenih maščob. Ti štruklji tako predstavljajo manj mastno, a nič manj okusno različico klasične slovenske jedi.

Ker pa naše telo vseeno rabi maščobe (kvalitetne nenasičene), bomo štruklje na koncu pokapali s hladno stiskanim bučnim oljem in jih potresli s praženimi drobtinami iz tigernut kosmičev in bučnih semen. Zadovoljstvo zagotovljeno!

Čeprav bomo dodali bučno olje in pražena semena, to ne pomeni, da štrukljev ne moremo postreči kot sladice ali sladke večerje. Če jih pokapamo z oljem in potresemo s sladkorjem, dobimo čudovito kombinacijo okusov. Harmonija teh dveh s praženimi bučnimi semeni in tigernut kosmiči je resnično neprecenljiva in vredna pokušine.

Preproste sestavine in kanček magije

Kot sem že omenila, štruklji niso nič strašnega in kompliciraneg. Sestavine so čisto običajne in dobiš jih lahko res kjerkoli. Razen bučnih proteinov in tigernut kosmičev – te si priskrbiš pri Drobtinki (tako veš, da so res kvalitetni in da ni vmes nobenih čudnih sestavin).

Osnovno testo je zelo klasično:

  • moka
  • voda
  • sol
  • pecilni prašek
  • kokosovo olje

To zgnetemo, nato pa nadevamo z nadevom iz tofuja, limone, soli in kokosovega jogurta. Dodamo še bučne beljakovine, da bodo štruklji še polnejši in majčkeno posebni. Čeprav lahko nadev na prvo žogo deluje raskav, se bo med kuhanjem lepo zmehčal. Proteini bodo zaokrožili okus, nadev pa bo mehak.

Dodatek bučnega olja, bučnih proteinov in bučnih semen je pravzaprav ravno tako tradicionalen kot štruklji sami. Slovenija slovi po bučnem olju, ki ga ima praktično vsako gospodinjstvo. Zakaj bi ga morali uporabljati le v solati, ko pa je bučno olje tako aromatično in take lepe barve?

Recept

Sestavine
Za eno rolo štrukljev:

Testo:

Nadev:

  • 350 g tofuja
  • 40 ml limoninega soka
  • 1 čž soli
  • 70 g kokosovega jogurta (ali drugega rastlinskega jogurta)
  • 50 g bučnih proteinov

Posip:

Priprava

Moko, sol in pecilni prašek zmešamo v večji skledi. Dodamo vodo in dobro pregnetemo, da dobimo gladko kepo testa. Nato dodamo kokosovo olje. Tega ne stopimo, temveč ga vgnetemo kar takega (sobna temperatura bo najboljša). Testo dobro pregnetemo, da se vso kokosovo olje razporedi po testu in da testo razvije glutenske vezi. Skledo s testom pokrijemo in jo pustimo na pultu, da počiva 20-30 minut.

Za nadev v blenderju zmiksamo vse sestavine, da nastane lepa gladka krema svetlo zelene barve. Barvo bodo dali bučni proteini. Če bo krema res fino gladka, jo bo lažje razmazati po testu.

Ko je testo odstalo, pomokamo delovno površino in testo zvrnemo nanjo. Malo ga raztegnemo, da oblikujemo nakekšen kvadrat. Nato ga razvaljamo v obliko kvadrata. To najlažje naredimo tako, da valjamo samo gor in dol ter levo in desno, ne pa po diagonalah. Vsake toliko lahko primemo levi in desni zgornji kot in testo s hitrim potegom obrnemo naokrog. To bo pomagalo potegnit kot še bolj ven. Gib ponovimo še enkrat, da so vsi koti malo razpotegnjeni in spet valjamo. Razvaljano testo naj bo debeline 2-4 mm. Ne več, ker bo sicer preveč testa in ne manj, ker se sicer ne bo lepo držalo skupaj.

Na razvaljano testo razporedimo tofujev nadev. S pomočjo žlice ali jedilnega noža razmažemo nadev po površini. Pazimo, da je nadev enakomerno razmazan in povsod enako debelo nanešen. Površino poskušamo zgladit kar se dá, da preprečimo žepke zraka v štrukljih.

Štruklje nato zvijemo v rolo, kot bi zvijali potico ali štrudelj ali cimetove rolice. Pozorni smo, da je rola čvrsto zvita, a smo še vedno dovolj nežni, da testa ne trgamo in da ne izpodrivamo nadeva.

Ko je rola zvita, pripravimo plastično folijo za živila. Čeprav se izogibam plastiki, še vedno raje uporabim to kot pa aluminijasto folijo. Surov štrukelj zavijemo v to plastično folijo (pametno je preverit, če je odporna na vročino) in prtrdimo oba konca – lahko ju recimo zavežemo. Po želji štrukelj v foliji zavijemo še v kuhinjsko krpo. Z gumicami učvrstimo oba konca, da ne bo voda preveč tekla v štrukelj. Folija poskrbi, da se štrukelj ne prilepi na površino. Če ga zavijemo samo v kuhinjsko krpo, se površina rada nalepi na krpo. Ob odstranjevanju krpe se tako površina štruklja strga.

Štrukelj previdno zvijemo v polkrog in ga predenemo v vrelo vodo. Ni potrebno, da je voda osoljena, ker je štrukelj itak čisto zavit. Kuhamo 20-25 minut v pokriti posodi.

Medtem pripravimo posip. Bučna semena grobo nasekljamo. V ponev dodamo nasekljana bučna semena in kosmiče zemeljskih mandljev. Ponev segrevamo in na začetku vsake toliko premešamo. Kmalu se bodo naše drobtinice začele pražit in takrat je pomembno, da neprestano mešamo, saj se lahko sicer zažgejo. Ko vidimo, da se kosmiči in semena barvajo zlato rjavo, ponev odstavimo in kosmiče takoj prestavimo v skodelico. Na ponvi se še naprej pražijo, četudi je ta odstavljena in spet obstaja možnost, da se zažgejo.

Ko je štrukelj kuhan, ga vzamemo iz vode in pustimo par minut, da se malo ohladi. Nato odstranimo gumice in krpo in zelo previdno odstranimo še plastično folijo.

Štrukelj narežemo na kolobarje, da dobimo štruklje. Postrežemo jih na krožnikih, jih pokapamo z bučnim oljem in posujemo s praženimi semeni in tigernut kosmiči. Na strani lahko ponudimo solato ali omako po želji. Lahko jih postrežemo tudi na sladko, pri čemer na mizo dodamo kokosov sladkor, cimet, marmelado ipd.

Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, blogerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168