fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Praznični kolački z brusnicami in belo čokolado

Praznične barve se svetijo v odtenkih rdeče, zelene, bele, zlate in srebrne. Pri razvoju receptov se rada poslužujem različnih tipov inspiracije in v prazničnem času so barve zagotovo en od njih. Ko mi je Tina v mailu napisala: “Nekaj belega in rdečega bi moralo bit, a bi mogoče kakšne cupcakese?” so se mi oči kar zasvetile. Itak!

Bela in rdeča, kot kaka božičkova kapa. Cupcakes, ki so pravzaprav majhne tortice z luštno kremasto kapico. Barve – potrjeno. Okusi? Brusnice in bela čokolada! Pa luštna, slastna krema … to je to!

Sladko-kisla kombinacija

Vedno sem imela rada sladko, a čokolade se mi dokaj malokrat zalušta. Bela čokolada je pa vseeno druga stvar. Z vanilijino aromo in teksturo čokolade mi je bila vedno bližje, kot temna čokolada. Ne razumi me narobe, obožujem piškote s čokolado, kakav s smetano, brownieje in vse te stvari. A se jih v primerjavi z ne-čokoladnimi stvarmi redkeje lotim.

Ravno zato sem se še dodatno veselila recepta za te praznične kolačke. Že ko sem jih prvič pripravila, se mi je smejalo. Malo sem še dodelala recept in že je bil čas, da kolačke pofotkam. Kar je pa spet svoj užitek.

Brusnice in bela čokolada se mi zdi enkratna kombinacija ne le zaradi barve, ampak tudi zaradi okusa. Brusnice same so sicer za nikamor, zato se jim dodaja sladkor. Kar mi je všeč pri Drobtinkinih brusnicah je to, da niso slajene s sladkorjem, pač pa z jabolki. Tako je okus bolj naraven, brusnice pa so manj škodljive. Brusnice so namreč superhrana – zakaj si preberi tukaj. Še vedno pa ostaja rahla kisloba, ki se odlično kombinira s sladkobo bele čokolade. Kislina namreč doda dimenzijo okusom jedi.

Preproste sestavine, odličen okus

Za kolačke ne potrebuješ kompliciranih sestavin. Sama osnovna masa je lahko izhodišče za tvoje eksperimentiranje z okusi. A verjemi, da je ta osnova, kombinirana z belo čokolado in brusnicami, res izvrstna izbira.

Osnovna masa je zelo klasična:

  • moka
  • mleko
  • sladilo
  • olje
  • sol
  • pecilni prašek

Dodala sem še kokos, ker se mi zdi, da res paše k beli čokoladi. Pa rum, da vse skupaj malo dvigne in doda praznični okus.

Za kremo sem se morala najbolj potrudit, ker ni bila mačji kašelj. Nisem želela, da je to samo smetana, na katero so posuti okraski. Od okrasitve sem želela več kot to.

Najprej sem želela vanjo dodat belo čokolado, a to ni bila najboljša ideja, čeprav bi okus bil zagotovo odličen. Smetana se je v stiku s stopljeno čokolado (čeprav precej ohlajeno) kar stopila.

Spomniti sem se morala nečesa boljšega. Nisem želela maslene kreme, ki je zelo mastna, visoko kalorična in težka. Potem pa se mi je posvetilo. Tofu!

Ne smej se, tofu je moj najboljši prijatelj. Vedno me reši. In tudi v tej situaciji me je. Pa kako neverjetna krema je nastala iz tega! Sicer nima čisto zares okusa po beli čokoladi, je pa dovolj blizu, da totalno paše v kontekst.

Okus kreme je v resnici precej nevtralen, zato bi pasala tudi na kake druge kolačke, recimo na čokoladne za malo kotrasta, ali pa na sadne. Poskusi!

Recept

Sestavine
Za 12 kolačkov:

Kolački:

Krema:

  • 100 g tofuja
  • 50 g kokosovega jogurta
  • 10 ml limoninega soka
  • 30 g sladkorja
  • 250 g smetane za stepanje ali kokosovega mleka iz konzerve
  • 1 kremfix (če je potrebno)
  • 1 čž vanilijevega sladkorja

Dodatno:

  • pest brusnic
  • čokoladni srčki ali koščki bele čokolade

Priprava

Brusnice in čokolado nasekljamo. Kokosovo olje stopimo.

Pečico segrejemo na 180°C. Pekač za mafine namastimo ali pa v vdolbinice namestimo papirčke za mafine.

Moko, kokos, pecilni prašek in sol dobro zmešamo v veliki skledi. V ločeni skledi zmešamo mleko, agavin sirup, stopljeno kokosovo olje in rum.

Mokre sestavine prilijemo k suhim in rahlo premešamo, ravno toliko, da se vse sestavine povežejo med sabo in da v masi ni suhih delcev. Nato dodamo nasekljane brusnice in belo čokolado in koščke vmešamo v maso.

V vsako od vdolbinic pekača za mafine nadevamo maso do 2/3. Nekaj prostora pustimo, da bodo mafini lahko zrastli.

Mafine pečemo 20 minut.

Medtem ko se mafini pečejo pripravimo kremo. Tofu, kokosov jogurt, limonin sok in sladkor damo v blender in zmiksamo v gladko kremo. Krema mora biti precej gosta.

Smetano za stepanje stepemo, da je čvrsta. Če uporabimo kokosovo mleko iz konzerve, uporabimo le trd del. Najbolje je, da kokosovo mleko pred uporabo za nekaj časa shranimo v hladilniku. Predvsem v primeru kokosovega mleka uporabimo še kremfix, ki bo pomagal, da bo krema čvrsta in bo lepo stala skupaj.

Ko je smetana stepena, po žlicah dodajamo tofujevo kremo in stepamo, da se obe lepo povežeta. Kremo nato shranimo v hladilniku.

Ko so mafini pečeni, jih vzamemo iz pečice in nekaj minut pustimo na zraku še v pekaču, da se mafini malo ohladijo. Nato jih vzamemo iz pekača in pustimo, da se do konca ohladimo.

Kremo nanesemo na ohlajene mafine. Za to uporabimo brizgalko za kremo oz. piškote. Po želji lahko kolačke še dodatno okrasimo z nasekljanimi brusnicami, koščki čokolade ali drugo dekoracijo.

Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, blogerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 173