Veganska čokoladna torta za ljubitelje čokolade
Sladica. Kadar si jo zaželim, strmim po intenzivnih okusih, včasih enostavnih, drugič takih, kjer odkrivam, kaj vse bi lahko bilo skritega v njih. Kadar si zaželim okus po čokoladi, mora ta prevladati. Tokrat je nastala veganska tortica za čokoholike, s čokoladnim biskvitom in čokoladno kremo, posebno noto doda ajdova moka, ki se k čokoladnemu okusu odlično poda.
Za biskvit boste potrebovali:
- 1 skodelica polnozrnate pirine moke,
- 1 skodelica ajdine moke,
- ¼ skodelice kokosovega sladkorja (ali po okusu),
- ½ skodelice pravega nesladkanega kakava v prahu,
- 2 žlički pecilnega praška,
- 2 ščepca nerafinirane himalajske soli
- 2.5 skodelici mleka iz zemeljskih mandljev (ali kakšno drugi nesladkano rastlinsko mleko, če nimate nesladkanega, zmanjšate vnos agavinega sirupa),
- 2 žlici kokosovega olja (stopljenega nad paro),
- sredica 1 stroka vanilije,
- 1-2 žlici agavinega sirupa,
- 5 ml sveže iztisnjenega limoninega soka
Sestavine za čokoladno kremo:
- 2 manjša avokada,
- ¾-1 skodelico nesladkanega kakava v prahu(če želite manj intenziven okus lahko tudi manj),
- 2 žlici agavinega sirupa(oziroma po okusu),
- ščep nerafinirane himalajske soli,
- 1 skodelica kokosovega mleka (ali kakšnega drugega rastlinskega izvora),
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
Okras:
Torto lahko okrasite poljubno (z zdrobljenimi oreščki, narezanim suhim sadjem, naribano lupinico pomaranče in limone, mletim kokosom,… Sama sem jo okrasila z posušenim zamrznjenimi višnjami, jagodami in ananasom).
Pečico segrejete na 170 stopinj C, nato s peki papirjem obložite dno pekača premera 18 cm. Rob pekača pa premažite s kokosovim oljem (ne preobilno). Pripravite biskvit. Najprej v posodi zmešajte vse suhe sestavine. V drugi posodi pa vse mokre razen kokosovega olja. Tega stopite nad paro in ga nato dodajte mokrim sestavinam. Dobro premešajte, da se lepo pomešajo med sabo. Nato združite suhe in mokre sestavine in premešajte, da dobite maso brez grudic.
Predevate jo v pekač in postavite v pečico za 30-45 minut. Ko je biskvit pečen, ga pustite 15 minut v obodu, potem ga previdno odstranite, postavite na krožnik, prekrijete s folijo in ohladite v hladilniku približno 30 minut. Medtem pripravite čokoladno kremo. Vse sestavine, razen kokosovega olja zmeljete v sekljalniku z »S« rezilom. Ko je masa gladka in brez koščkov, stopite kokosovo olje nad paro in ga med mešanjem dodajte v kremo.
Na ohlajen biskvit nanesite čokoladno kremo in krasite. Torto lahko postrežete takoj v tem primeru bo krema mehka, če pa jo pustite čez noč v hladilniku se bo malenkost strdila, še vedno pa bo kremasta in se bo kar stopila v vaših ustih.
Recept je bil objavljen tudi na portalu Moja leta.
Recept in fotografija: Tina Teršek
-
Ekološki kokosov sladkor, drobTinka, 400 g4,98 € vklj. DDV
-
Tigernut prigrizek – olupljeni zemeljski mandlji, 80 g1,99 € vklj. DDV
-
Presni temni ekološki agavin sirup, drobTinka, 500 ml7,15 € vklj. DDV
-
Presno ekološko kokosovo olje, drobTinka, 260 g5,09 € vklj. DDV
-
Presni, ekološki kakav v prahu, drobTinka, 180 g5,60 € vklj. DDV
-
Nerafinirana himalajska mleta sol, drobTinka, 230 g1,99 € vklj. DDV