fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kvinojin narastek z jabolki in orehi

Narastki, takšni in drugačni, so že od nekdaj del mojega življenja. Vedno me v mislih popeljejo nazaj v otroštvo, ko sem veliko časa preživela pri babici. Babi je namreč rada pripravila narastek. Enkrat riževega z rozinami, drugič zdrobovega. Sestavine so bile res klasične in so vključevale mleko in jajca, pa smetano in sladkor.

Čas je naredil svoje in moje navade so se spremenile. A nostalgija ostaja. Zato sem pripravila kvinojin narastek z jabolki in orehi. Tudi ta je kremast in polnega okusa, a ima za nameček še veliko beljakovin, malo sladkorja in zdrave maščobe.

Jabolka in orehi – klasična kombinacija

Jabolka so klasično slovensko sadje. Poleg tega, da so sladka, pašejo praktično kamorkoli. Najbolj običajno jih dodajamo v štrudel in pito, ampak imajo veliko večjo uporabno vrednost. Sveža jabolka so vrhunski prigrizek, posušena prav tako. Jabolčna čežana je še ena nostalgična sladica (babi je vanjo vedno dala cimet in kanček ruma, čežano pa pokuhala). Lahko pa jabolčno čežano dodamo v maso za pecivo namesto jajc in bo pecivo zaradi nje bolj sočno.

Orehi so še ena slovenska klasika. Kdo ne pozna orehove potice? A so tudi orehi veliko več kot le nadev za potico. Kobariški štruklji, nadevani z orehi, so odlični. Veš, da lahko orehe uporabimo tudi v kombinaciji z omakami? Izjemno dobro jih lahko kombiniramo z gobovo omako, recimo z jurčkovo, ali pa jih dodamo v vegansko bolognese omako z gobami ali lečo.

Kombinacija jabolk in orehov je nekaj posebnega. V misli prikliče domačnost, v srcu nas pogreje, telo pa nahrani s samimi dobrimi stvarmi.

Oboje sem tokrat skombinirala v narastku, ki spominja na štrudl, ampak to ni. Preprosta priprava kvinojinega narastka reši zagato s štrudlom, okus pa vseeno spominja na hrustljavo sladico. Kvinoja je žitarica, polna vlaknin in beljakovin. Kot osnova za naš narastek bo povišala hranilno vrednost jedi. Tako je narastek primeren ne le kot sladica, ampak tudi kot sladek zajtrk.

Čisto običajne sestavine za neobičajno jed

Za narastek ne potrebujemo posebnih sestavin. Ne potrebujemo začimb iz daljnih krajev in sestavin, katerih imen ne znamo izgovorit. A bo narastek vseeno pustil zelo dober vtis.

Čeprav sem se pri pripravi držala nekih ustaljenih sestavin, sem pri vseh šla malo po svoje. Riž ali zdrob sem zamenjala s kvinojo, sladkor z datlji v prahu, jajca in mleko pa s kremo iz indijskih oreščkov.

Jabolka, orehi in cimet so klasika, za nekaj dimenzije sem dodala še vanilijev sladkor.

Narastek res ni čisto klasičen. Nima tiste klasične sladkobe in želodca ne obteži tako, kot babičina verzija. Je pa vseeno izjemno okusen in prepričana sem, da vas bo navdušil.

Najboljše pri tem je, da je narastka dovolj za vso družino. In če si sam_a ali pa sta le dva, je narastka dovolj za 2-3 dni. Za nameček je tudi super za na pot, saj ga samo nadevaš v posodico in odneseš s sabo.

Recept

Sestavine
Za en pekač cca. 20×30 cm:

200 g kvinoje

250 g jabolk

100 g orehov

70 g indijskih oreščkov

250 ml rastlinskega mleka

150 g rastlinskega jogurta

30 g datljev v prahu

ščep soli

2 čž cimeta

Priprava

Najbolje je, če kvinojo pred uporabo za nekaj ur namočimo v vodo. Tudi indijske oreščke je najbolje namočiti za nekaj ur. Oboje lahko namočimo zvečer in zjutraj pripravimo narastek.

Kvinojo skuhamo v osoljeni vreli vodi.

Jabolka narežemo na majhne koščke. Orehe grobo nasekljamo.

Indijske oreščke skupaj z rastlinskim mlekom zmiksamo v blenderju ali smoothie makerju v gladko kremo. Dodamo še rastlinski jogurt, ščep soli, cimet in datlje v prahu. Spet zmiksamo, da se vse dobro premeša.

Kvinojo odcedimo in jo damo v večjo skledo. Dodamo jabolka in 2/3 orehov. Prilijemo kremo iz indijskih oreščkov. Vse dobro premešamo, nato pa namestimo v namaščen pekač. Poravnamo površino in po vrhu posujemo preostanek orehov.

Narastek pečemo na 180°C kakih 30 minut. Nato ga vzamemo iz pečice in pustimo 10-15 minut, da se usede. Nato ga narežemo in postrežemo.

Če narastek pustimo, da se popolnoma ohladi, ga bo lažje narezat in spravit iz pekača v kosih. Toplega lahko nadevamo tudi s servirno žlico in se niti ne obremenjujemo z rezanjem na kose.

Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, blogerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168