fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Presne “finger” pite

Presne finger pite so res luštna sladica, ki je atraktivna tudi na pogled, poleg tega pa zaradi različnih nadevov ustrežeš več okusom.

Mogoče nekateri še ne veste, ampak svojo poslovno pot sem začela z ustvarjanjem presnh tortic, pit, piškotov, brownijev, mini pit in majhnih pitic, ki sem jih poimenovala finger pite. Tako majhne so, da jih primeš z dvema prstoma in jih neseš naravnost v usta. 🙂

Sladica za različne priložnosti

To sladico pripravljam za najrazličnejše priložnosti, poroke, rojstne dneve, “ženske” večere, otroške zabave, pa tudi za moške, ker so praktične 😀

Z okusi se lahko igram tako pri “testu” kot kremah s katerimi polnim košarice, pa pri posipih si lahko dam duška in s tem ustvarjam tudi različne izglede za različne priložnosti.

Tudi doma jih zlahka pripravimo. Potrebujemo sekljalnik, blender, majhne modelčke, če teh nimamo jih lahko nadomestimo z majhnimi kozarčki ali modelčki za mafine. Predvsem pa lahko damo duška naši domišljiji. Tudi z otroci jih lahko ustvarjamo, takrat je rezultat še posebej zanimiv.

Fotografija: Eva Klevska

Glavne sestavine, ki jih potrebujemo

Pri presnih pitah smo tudi glede sestavin lahko ustvarjalni in jih ustvarimo s svojimi najljubšimi sestavinami. Sama ustvarjam veganske, brez glutena in izbiram najkvalitetnejše sestavine, ki jih najdem na trgu. Tako sebi kot drugim želim ponuditi le najboljše, ker si to zaslužimo. Kadar izdelujemo in ustvarjamo hrano, pa naj si bo to glavna jed ali prigrizki, sladice pa vanjo dodajamo tisto najpomembnejšo sestavino in to je ljubezen. Pa naj se bere še tako pocukrano, jaz v to res verjamem. Zato je hrana, ki jo izdelujemo sami res tista najboljša.

Za presne veganske finger pite uporabljam oreščke, predvsem indijske, kokos, ovsene kosmiče brez glutena, kokosovo maslo in olje, temni agavin sirup, datlje, presni kakav, himalajsko sol in najrazličnejše sadje. To so glavne sestavine. Potem pa se lahko igramo še z raznimi “prahci” kot so na primer liofilizirano sadje v prahu, ječmenova trava v prahu, matcha v prahu, kurkuma v prahu, pesa v prahu, spirulina v prahu,…

Za vse, ki zaradi kakršnegakoli razloga ne smejo ali ne želijo uživati oreščkov, ustvarjam tudi takšne brez. Tukaj kreme sicer niso tako kremaste in jih ne moremo oblikovati tako kot te z oreščki, ampak veselje, ki ga vidim na obrazih tistih, ki se odrekajo marsikaterim sladicam je meni dovolj in vedno razveseli še mene.

Če uživate mleko lahko za kreme uporabljate tudi mascarpone, kislo smetano, sladko smetano, maslo,… vendar za te vrste sladic jaz nisem pravi naslov 🙂

Fotograifja: Tina Teršek

Joj, pa to je tako zakomplicirano

To je najpogostejši stavek, ki ga slišim ko me kdo povpraša po postopku. Jaz pa vedno odgovorim, da je tak le občutke dokler se prvič ne lotimo ustvarjanja presnih sladic.

Namreč tukaj lahko popravimo marsikatero “napako”, ki jo pri peki sladic ne moremo. Če nam na primer biskvit ne uspe, ga lahko popravimo le s pripravo novega biskvita. Pri prsnih sladicah lahko to naredimo z dodajanjem in preoblikovanjem. Res je simpl, rečem najraje 🙂

Torej, za presni “biskvit” uporabljamo vse vrste oreščkov, pistacijo na pimer, če želim zeleno obarvane košarice, datlje, ki nadomestijo rafiniran sladkor in služijo kot vezivo, ravno tako katerokoli drugo suho sadje, kot so rozine, slive, marelice, če želimo bolj sadni okus. Kokosovo olje služi za trdnost košaric, rada ga zamenjam tudi s kokosovim maslom, kadar pa želim poudariti čokoladni okus, ga zamenjam s kakavovim. Kokos je super, ker se lepo zmelje, ravno tako ovseni kosmiči.

Za kreme pa so najboljši indijski oreščki, super so tudi makadamija, ti so še bolj beli in končna krema je snežno bela. Dodajam še temni agaivn sirup za sladkanje, kokosovo olje, ki daje kremi trdnejšo teksturo in sadje, k kremo obarva in ji daje okus. Vanilija, kakav in naj različneše zgoraj našteti “prahci” pa so za pestrost barv in odtenkov okusov.

Fotografija: Eva Klevska

V receptu spodaj so navedene osnovne sestavine za finger pite z jagodno kremo, ti pa lahko prirediš recept po svojem okusu iz zgoraj naštetih sestavin. Poskusila bom čim bolj nazorno opisati postopek, da bo delo čim lažje teklo in bo rezultat najbolj čudovit 😀

Recept

Sestavine

Biskvit:

Krema:

Dodatno za okrasitev:

Priprava

Za biskvit najprej v sekljalniku zmeljemo indijske oreščke, ribani kokos vanilijevo sredico in kakav v prahu. Nato dodamo namočene, razkoščičene in odcejene datlje in na koncu še stopljeno kokosovo olje. Masa se mora sprijeti v kroglo. Če je presuha dodamo žlico ali dve vode.

S tako pripravljeno maso nadevamo modelčke, s prsti jo dobro pritisnemo ob dno in robove modelčkov. Za modelčke lahko uporabimo tudi majhne kozarčke, ki jih prej obdamo s folijo za živila. Vse skupaj postavimo v hladilnik.

Med tem pripravimo jagodno kremo. V blenderju zmeljemo namočene in odcejene indijske oreščke, mleko, agavin sirup in sol. Masa mora biti popolnoma gladka. Če nimamo zmogljivega blenderja lahko dodamo malo vode, da se bodo lepše zmleli. Gladki masi dodamo jagode in nato še stopljeno kokosovo olje in maslo, ki ju dodajamo med mletjem. Maso čez noč postavimo v hladilnik, da se strdi. Če nimamo dovolj časa, jo lahko postavimo tudi v zamrzovalnik za približno 3 ure. Občasno jo premešamo. Pazimo, da ne zamrzne.

S tako pripravljeno kremo nadevamo vrečko za brizganje in krašenje tort, izbiramo lahko med različnimi nastavki. Tako jo vbrizgamo v pripravljene biskvitne košarice jih okrasimo in hranimo v hladilniku dokler jih ne postrežemo.

Tako pripravljene bodo zdržale do 5 dni.

Nasveti in triki:

Če vam okus kokosa ni všeč, ga lahko zamenjate z ovsenimi kosmiči, dodate lahko tudi oreščke, kakavu se odlično podajo orehi ali brazilski oreščki. Kakav lahko zamenjate z liofiliziranim sadjem, in dobili boste sadni okus biskvita.

Sedaj pa tisti trik: če je masa za biskvit pregosta in se ne da oblikovati preprosto dodamo žlico ali dve vode in jo ponovno meljemo dokler ne dobimo željene teksture. Če pa je preredka, pa preprosto dodamo žlico ali dve kokosa ali ovsenih kosmičev. Masa se med mletje mora sprijeti v kroglo in se lepo oblikovati. Kadar meljemo oreščke, je pomembno tudi to, da mase ne meljemo predolgo in se ne izloči olje.

Pripravila: Tina iz drobTinke, ustvarjalka presnih in veganskih dobrot

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168