Kvinojina solata s svežo zelenjavo in tofujem
Kadar mi v pogovoru kdo potoži, da ne ve več kaj kuhati, češ, da se na domačem jedilniku ponavljajo vedno ene in iste priloge, kot so krompir, riž in testenine, mi je vedno v veselje predlagati kvinojo. Namreč njena uporaba je tako vsestranska in priprava ničkaj komplicirana, da ne govorim o vseh dobrih lastnostih, ki jih kvinoja premore. Nekaj o njej si lahko preberete tudi TUKAJ.
Solata iz kvinoje je lahko samostojna jed ali priloga, v receptu spodaj pa je zaradi dodanega odlična kot samostojna jed, ki ne obteži našega želodca. Tako pripravljena je odlična tudi kot malica, ki jo vzamemo s sabo v službo ali na izlet.
Recept:
- 200 g kvinoje⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 100 g tofuja ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 1 rdeča paprika⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 1 kumara⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 3 pesti čičerike (kuhane)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 4 jž rastlinskega jogurta⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- malo vode (za razredčit jogurt)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 2 jž limoninega soka⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- ščep himalajske soli⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- malo čilija⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Postopek:
Kvinojo skuham v slani vreli vodi. Ko je kuhana, jo odcedim in ohladim.
Papriko, kumaro in tofu narežem na kocke.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ko je kvinoja ohlajena, jo dam v večjo skledo. Dodam ji papriko, kumaro, tofu in čičeriko. Čičeriko najraje sama skuham doma, včasih pa uporabim tudi čičeriko iz konzerve.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Za polivko zmešam jogurt, limonin sok, malo vode, sol in čili. S polivko prelijem solato in jo dobro premešam. Postrežem kot samostojno jed ali prilogo.
Če pa se želiš s kvinojo posladkati, pa TUKAJ najdeš recept za slastno kašo z malinami!
⠀⠀⠀⠀
Recept in fotografije je pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes
-
Presna ekološka kvinoja, drobTinka, 300 g3,84 € vklj. DDV
-
Nerafinirana himalajska mleta sol, drobTinka, 230 g1,99 € vklj. DDV