Kvinojina solata s svežo zelenjavo in tofujem

Kadar mi v pogovoru kdo potoži, da ne ve več kaj kuhati, češ, da se na domačem jedilniku ponavljajo vedno ene in iste priloge, kot so krompir, riž in testenine, mi je vedno v veselje predlagati kvinojo. Namreč njena uporaba je tako vsestranska in priprava ničkaj komplicirana, da ne govorim o vseh dobrih lastnostih, ki jih kvinoja premore. Nekaj o njej si lahko preberete tudi TUKAJ.

 

Pa se jo pripravlja vedno kot ptilogo?

Seveda ne, lakho jo pripravimo kot saostojno jed v obliki rižote, le da zamenjamo riž za kvinojo, ali pa kot solato, ki je kot nalašč primerna tudi za večerjo. Zvečer se namreč izogibamo ogljikovim hidratom, kvinoja je namreč odličen vir rastlinskih beljakovin. Za zajtrk ali sladico, pa jo lahko prirpavimo tudi s sadjem, recept najdeš TUKAJ.

 

Solata iz kvinoje je lahko samostojna jed ali priloga, v receptu spodaj pa je zaradi dodanega odlična kot samostojna jed, ki ne obteži našega želodca. Tako pripravljena je odlična tudi kot malica, ki jo vzamemo s sabo v službo ali na izlet.

 

Recept:
  • 200 g kvinoje⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 100 g tofuja ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 1 rdeča paprika⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 1 kumara⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 3 pesti čičerike (kuhane)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 4 jž rastlinskega jogurta⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • malo vode (za razredčit jogurt)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 2 jž limoninega soka⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • ščep soli⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • malo čilija⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

 

Postopek:

Kvinojo skuham v slani vreli vodi. Ko je kuhana, jo odcedim in ohladim.

Papriko, kumaro in tofu narežem na kocke.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ko je kvinoja ohlajena, jo dam v večjo skledo. Dodam ji papriko, kumaro, tofu in čičeriko. Čičeriko najraje sama skuham doma, včasih pa uporabim tudi čičeriko iz konzerve.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Za polivko zmešam jogurt, limonin sok, malo vode, sol in čili. S polivko prelijem solato in jo dobro premešam. Postrežem kot samostojno jed ali prilogo.

⠀⠀⠀⠀

Recept in fotografije je pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes    

 

Deli naprej ...