fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Domača ledena kava

Poleti se sijajno priležejo hladni napitki, kot so limonade in ledeni čaji. Vsi ljubitelji kave pa smo navdušeni nad ledeno kavo, ki nas v vročih poletnih dni napolni, poboža in ohladi. Najbolje je, če je ta kava pravzaprav zdrava ledena kava.

Ledena kava v lokalih je velikokrat zelo sladka ter polna maščobe iz sladoleda in smetane. Sama si jo zato raje privoščim kar doma, kjer imam nadzor nad sestavinami in lahko prilagajam sladkobo svojemu okusu.

Naj bo ledena kava ritual

Pitje kave za mnoge predstavlja ritual. Največkrat zjutraj, morda ob knjigi ali pa na poti v službo. Tudi ledena kava je lahko ritual, ne samo sladica ali nekaj pregrešnega. Sploh zdrava ledena kava ni nič manj dobra za nas, kot topla kava (več o kavi si lahko prebereš tukaj).

Ko nekaj postane ritual, si želimo kvalitete. Želimo, da nas ritual prizemlji (najsi bo to prizemljitev v realnost ali pa v fikcijo), želimo se počutit najbolje v svoji koži. Zato je pomembno, da za svoj kavni ritual uporabimo kvalitetne sestavine. Tako bomo prišli do kvalitetne ledene kavice, ki nas bo vedno znova očarala.

Če si že vzamemo čas za ledeno kavo, zakaj si ne bi zraven privoščili še majhnega prigrizka? Ali pa zdrave ledene kave in zdravega prigrizka delili s prijatelji in družino?

Včasih si želimo zraven kave poglodati nekaj sladkega, a ni najbolje, da so to vedno piškoti ali tortica. Posezi raje po zdravem sladkem prigrizku iz zemeljskih mandljev, ki bo ravno tako kot piškoti potešil tvojo željo po sladkem. Hkrati pa bo v tvoje telo vnesel vlaknine in zdrave maščobe. Meni so najbolj všeč zemeljski mandlji s cimetom in karamelo, a tudi zemeljski mandlji s temnim kakavom izvrstno pašejo h kavici. Lahko pa se odločiš za čisto navadne oluščene zemeljske mandlje, ki so tudi sami po sebi rahlo sladki.

Ne glede na to, kako se odločiš oblikovati svoj poletni kavni ritual, poskrbi, da ti bo ob njem lepo.

Sestavine za zdravo ledeno kavo

Recept, ki ga najdeš spodaj, naj ti služi kot vodilo, sestavine pa lahko prilagodiš svojemu okusu in potrebam.

Meni je recimo najljubše ovseno mleko, ker je kremno in finega okusa. Če pa je tebi ljubše mandljevo ali riževo, seveda uporabi tistega, ki najbolj odgovarja tvojim brbončicam.

Če si privoščim zdravo ledeno kavo po kosilu, rada dodam malo sladila. Moje najljubše je agavin sirup – v ledeno kavo (na cca 200 ml) ga dodam eno čajno žličko, lahko pa ga dodaš tudi več ali manj. Agavin sirup je super, ker se v hladni pijači raztopi. Uporabiš lahko tudi kokosov sladkor ali datlje v prahu, a bo verjetno težje raztopit kristale, kot agavin sirup.

Za kavo ti proporočam Drobtinkine kavice, ta, ki jo uporabljam v tem receptu, je kava z ginsengom. Njena aroma spominja na čokolado in je za ledeno kavico izvrstna. Če si želiš brezkofeinske opcije, pa uporabi namesto kave cikorijo.

Tisto, kar naredi ledeno kavo res ledeno, so ledene kocke. Dodaš lahko samo dve ali pa z njimi napolniš cel kozarec. Več ko bo ledu, bolj bo kava s časom razvodenela, razen če jo spiješ hitro, še preden se led stopi. V naslednjem delu članka si lahko prebereš nekaj trikov za boljšo zdravo ledeno kavo.

To je vse, kar potrebuješ za zdravo ledeno kavo. Če pa si vseeno želiš bolj polne ledene kave, preprosto dodaj kepico sladoleda ali nekaj stepene smetane.

Triki za boljšo ledeno kavo

Prej sem omenila, da lahko kava hitro razvodeni, če vanjo dodamo led. Tega se lahko rešimo tako, da namesto ledu, uporabimo zamrznjeno kavo. Namesto vode v modelčke za led vlijemo kavo in jo zamrznemo. Kavne ledene kocke lahko uporabimo za ohlajanje ledene kave, ali pa si ledeno kavo pripravimo kar direktno iz kock. V kozarec dodamo nekaj kock zamrznjene kave in čeznjo zlijemo rastlinsko mleko.

Kavico lahko še izboljšaš z raznimi dodatki. V tem receptu dodamo kardamom, ki dá naši zdravi ledeni kavi fino aromo. Dodaš lahko tudi cimet ali vanilijo. Če želiš stopiti še korak dlje, lahko kavi med kuhanjem dodaš nekaj kakava za čokoladen pridih ali pa se poigraš s sirupi, kot so karamelni, vrtnični ipd.

Z ledeno kavo se lahko igraš. Pripraviš jo lahko recimo dan prej. Če uporabljaš način priprave s “French press”, potem kavo pripravi v lončku, kot navadno, a je ne potisni na dno, temveč pusti, da plava v vodi celo noč. Shrani jo v hladilniku. Zjutraj jo z mrežico potisni na dno in si privošči “cold brew” ledeno kavo.

Podobno lahko kavo pripraviš tudi če nimaš French press-a. Preprosto jo vmešaj v vodo v džezvi ali lončku in jo shrani v hladilniku čez noč, brez kuhanja. Naslednje jutro jo uporabi, kot bi skuhano kavo, le da te ne skuhaš. Ta metoda priprave kave naredi okus kave gladek, ne pa zakisan ali pretirano grenak.

Če si želiš svojo ledeno kavo izpopolniti, dodaj venilijev ali čokoladni sladoled. Lahko pa dodaš tudi stepeno smetano. Verjetno najbolj zdrava opcija je kokosova smetana iz pločevinke. Uporabimo samo strjen del, ki je trden. Poleti je najbolje, da pločevinko hranimo v hladilniku, saj bo smetana tako čvrsta. Trden del kokosovega mleka preprosto stepemo, to je vse. Po želji lahko dodamo malo kardamoma in sladila.

Recept

Sestavine

za eno kavico:

  • skodelica kave (100-150 ml) – najboljša za ledeno kavo je kava z ginsengom
  • 1 čž agavinega sirupa
  • 50-100 ml rastlinskega mleka
  • ščep kardamoma
  • stepena smetana ali sladoled (po želji)

Zraven kavice postrežemo tigernut prigrizke – oluščeni zemeljski mandlji s kakavom, s cimetom in karamelo ali navadni.

Priprava

Kavo pripravimo na nam najljubši način – skuhamo turško kavo, pripravimo French press kavo, dan prej pripravimo cold brew, ali pa uporabimo kateregakoli od drugih načinov priprave kave. Pustimo, da se vsaj malo ohladi.

V skodelico ali kozarec damo ledene kocke. Čeznje zlijemo kavo. Bolj ko bo kava hladna že od začetka, kasneje se bodo ledene kocke stopile.

Dodamo agavin sirup in kardamom in ju vmešamo v kavo.

Na koncu prilijemo še mleko. Če želimo, lahko na vrh dodamo sladoled ali stepeno smetano.

Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, blogerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 169