fbpx
Vsebina košarice

V košarici ni izdelkov.

Je kava zdrava?

Ko govorimo o pozitivnih učinkih kave, moramo imeti v mislih skodelico čiste črne kave. Nič mleka, nič sladkorja, brez smetane ali sirupa z okusom. Kava, tista brez kalorij in s pozitivnimi učinki, je prava kava v pravih količinah.

Dobre lastnosti kave

Kava je temna tekočina, ki mnogim ljudem pomaga ob zgodnjih jutrih in v naši kulturi služi kot center družabnih srečanj med prijatelji. Kulturno gledano kava združuje in pomaga gojiti medsebojne odnose skozi pogovor.

Šalo na stran. Kava (klikni tukaj) ima dejanske pozitivne učinke na zdravje. Med drugim zmanjšuje tveganje za odpoved srca. Ljudem z nizkim krvnim tlakom se priporoča pitje kave, da zvišajo svoj krvni tlak.

Kava naj bi celo pomagala pri zmanjševanju telesne teže. Študije za to krivijo kofein, ki naj bi pomagal telesu porabljati kalorije in zmanjševati maščobno tkivo.

Kava pomaga ščititi jetra pred cirozo. Lanskoletna študija je celo pokazala, da kava, pomaga ščititi pred kroničnimi boleznimi jeter.

Hočemo ali nočemo, kava je zdrava pijača. Če vse prejšnje informacije niso dovolj, naj omenim še to, da kava vsebuje veliko količino antioksidantov. Ti nase vežejo proste radikale, ki sicer v telesu oksidirajo in povzročajo vnetja. Vnetja v telesu pa vodijo do številnih kroničnih bolezni, med drugim tudi raka. Študija iz leta 2017 je potrdila, da je kava učinkovito sredstvo za preprečevanje rakavih obolenj.

Ne glede na vse je potrebno tudi s kavo ravnati previdno. Kava ima pozitivne učinke, a z njo vseeno ni dobro pretiravati. Še vedno je to kofeinska pijača, ki lahko v prevelikih količinah povzroča tesnobo, nespečnost, razdražen želodec in glavobol. Priporočeno je popiti največ štiri skodelice kave na dan (in ob tem ne mislimo štirih 300 ml skodelic, ampak imamo v mislih majhne skodelice za kavo); zadnje študije celo kažejo, da je najbolje spiti le eno skodelico na dan.

Uporabimo kavo v kuhinji

Najlažji način za uživanje kave je topel napitek. Ogromno ljudi si ne predstavlja svojega jutra brez te temne pijače – preveri našo ponudbo kavic (klikni tukaj), med katerimi najdeš tudi posebne kave z zdravilnimi dodatki kot je kava z ginsengom (klikni tu) ali kava s konopljo (klikni tu)

Najbolj zdrava je kar sama, brez dodatkov kot so sladkor in mleko. A to še zdaleč ni vse. Eden najbolj znanih načinov uporabe kave je v tiramisuju. S kavo lahko natopimo tortni biskvit in dodamo kavno kremo(za recept klikni tukaj). Iz instant kave si lahko pripravimo dalgona kavo (po zadnjem trendu). Kavni sladoled, kavni mousse, ali kavni piškoti so še dodatne ideje, kako uporabiti kavo v kuhinji.

Pripravila Vita Vybihal, ustanoviteljica bloga Little Kitchen Vibes in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 159