Češnje v skorjici iz moke zemeljskih mandljev
For all my English speaking readers, just scroll down, you will find recipe in English too.
Češnje v skorjici iz zemeljskih mandljev in ovsenih kosmičev
Nadev:
- 500 g razkoščičenih češenj
- 3 zvrhane žlice kokosovega sladkorja
- ½ limone (sveže iztisnjen sok)
- 1 dcl + 3 žlice vode – za tapiokin škrob
- 3 žlice tapiokinega škroba
Drobljenec:
- 90 g ovsenih kosmičev
- 90 g ribanega kokosa
- 1 zvrhana žlica kokosovega sladkorja
- 50 g kokosovega olja – na sobni teperaturi, da se malo zmehča
- 50 g mletih ovsenih kosmičev (jih samo zmeljete v sekljalniku)
- Ščep nerafinirane himalajske soli
Podlaga:
- 120 g ribanega kokosa
- 270 g ovsenih kosmičev
- 50 g moke zemeljskih mandljev (tigernut – chufa – erdmandeln)
- 3 zvrhane žlice kokosovega sladkorja
- 2/3 c. veganskega masla na sobni temperaturi (jaz najraje uporabim maslo Naturli, zame ima najboljši okus in tudi po sestavi se mi zdi prav super)
- Ščep nerafinirane himalajske soli (če uporabljate soljeno maslo kot je naturli, potem soli ni potrebno dodajati)
- 2 žlici temnega agavinega sirupa
V srednje velikem loncu najprej pokuhaj vse sestavine iz prvega odstavka, razen 3 žlic vode in tapiokinega škroba. Ko zavre kuhaj na majhnem ognju dokler se češnje ne zmehčajo. V majhni posodici zmešaj tapiokin škrob s 3 žlicami vode in to zmes med mešanjem dodaj češnjam. Pokujaj še 1-2 minuti in odmakni iz štedilnika.
Pečico zagrej na 180°C, obloži pekač (cca 30x21cm) s peki papirjem. Nato vse sestavine iz drugega odstavka zmelji v sekljalniku in melji dokler se masa ne začne sprijemati. Če je presuha dodaj žlico ali dve vode, po želji rastlinskega mleka, da se masa sprime. Maso s pritiskanjem s prsit porazdeli po dnu pekača in tko pripravljeno podlago peči 8 minut.
Med tem pripravi še drobljenec. Preprosto zmešaj vse sestavine iz tretjega odstavka, lahko kar z žlico ali še bolje s prsti, da dobiš drobljencu podobno teksturo.
Po 8 minutah peke podlage vzemi pekač iz pečice, prelij dno z maso iz češenj in po vrhu posuj s pripravljenim drobljencem. Vse skupaj postavi nazaj v pečico in peči dokler vrhnja plast rahlo ne porjavi. To traja približno 35-45 minut, večkrat preveri kaj se dogaja v pečici. Ko je pečeno pusti da se popolnoma ohladi in postavi v hladilnik preden jo narežeš, se lepše razreže.
Ta sladica je odličnega okusa, ne preveč sladka kar je boljša izbira kot sladice pripravljene z rafiniranim sladkorjem. Je ralo hrustljava s sočno, mehko sredico. Si upam, staviti, da bo vsem všeč.
*Za svoje recepte vedno izberem izdelke ekološkega izvora ali pa lokalnih kmetij v katere zaupam.
Avtorica recepta in izvedba: Tina Teršek
-
Ekološki kokosov sladkor, drobTinka, 400 g4,98 € vklj. DDV
-
Presni temni ekološki agavin sirup, drobTinka, 500 ml7,15 € vklj. DDV
-
Presni ekološki ribani kokos, drobTinka, 160 g2,95 € vklj. DDV
-
Ekološki ovseni kosmiči, drobTinka, 270 g2,99 € vklj. DDV
-
Presno ekološko kokosovo olje, drobTinka, 260 g5,09 € vklj. DDV
_________________________________________________________________________________________________________________________
Cherries in the tigernut oatmeal chrust
This is mouthwatering dessert, vegan, gluten and nut free, delicious summer sweet goodie.
Filling:
- 500 g pitted cheries
- 3 loaded spoon of coconut sugar
- ½ fresh lemon juice
- 1 dcl + 3 tablespoons water – for tapioca starch
- 3 tablespoons tapioca starch
Cobbler:
- 90 g gluten free oat flakes
- 90 g unsweetened shredded coconut
- 1 loaded spoon of coconut sugar
- 50 g room temperature coconut oil
- 50 g cup gluten free oat flakes grounded (just blended oat flakes in food processor)
- Pinch unrefined himalayan pink salt
Base:
- 120 g shredded unsweetened coconut
- 270 g gluten free oat flakes
- 50 g tigernut flour (tigernut – chufa – erdmandeln)
- 3 loaded spoon of coconut sugar
- 2/3 c. room temperature vegan butter (I use Naturli, for me is the best vegan butter)
- Pinch of himalayan pink salt (if you use slated butter like naturli then is not needed)
- 2 spoon of unrefined raw dark agave syrup
First combine all ingredents form first group exccept of tapioca starrch and 3 tablespoons of water in medium pot and bring to a simmer. Cook and stirring occasionally until the cherries have softened. Then mix the tapioca starch and water in a small cup and spour it into the cherries while stirring, constantly for 1-2 minutes and remove from the heat.
Preheat the oven to 180°C. line pan (cca. size 30×21 cm) with parchment paper. Then place all of the base ingredients in a food processor and process until the mixture sticks together, if mixture is to dry add spoon or two of water or plantbased mylk if you prefere and mix until ingredients combine. Put the mixture in the prepared pan, press it in the bottom with your fingers or spoon and bake the base for 8 minutes then remove from the oven.
Inbetween of baking the base you have enough time to prepare the topping. Just combine all of the ingredients together in a medium bowl and stirring to combine.
After 8 minutes of baking, take the base from the owen, pour the cherries on top and sprinkle the prepared cobbler on top of the base and bake until the top is lightly browned. That would take for about 35-45 minutes. Then remove it from the oven and let cool completely and then put it in the fridge before cutting.
This dessert tastes delicious, not to sweet which is better choice then refined sugar desserts. It is crunchy with soft moist fill. I bet everyobe will love it.
*For my recipes I always choose organic ingredients or local farmer’s which I trust.
Avtorica recepta in izvedba: Tina Teršek
Fotografija: lastni arhiv