fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

1,2,3 bananino pecivo

To bananino pecivo je eno tistih, ki ne potrebujejo ne veliko časa in tudi ne veliko truda za prirpavo. Verjetno nisem edina, ki se ji zgodi, da ji 1 ali 2 banani samevata na pultu dokler ne postaneta prezreli in na oko ničkaj privlačni. In ker je tudi takšne treba uporabiti je sigurno nastalo bananino pecivo, hehe, hec. Nimam pojma kako je nastalo bananino pecivo, lahko pa napišem, da je tole moje odlično in po njem radi sežejo tudi otroci, čeprav se tistih dveh rjavih banan ne bi niti dotaknili.

Kadar nimamo posebne volje za ustvarjanje in preizkušanje bolj zahtevnih receptov je ta recept odlična rešitev, namreč, vse sestavine vržeš v mešalnik – blender in pritisneš na gumb. In ko enkrat poskusiš to pecivo, je tudi zaradi odličnega okusa večkrat na jedilniku.

Zakaj so zrele banane odlične za ta recept?

  • Prvič za to, ker je tekstura zrelih banan tako mehka, da za recept niti ne potrebuješ blenderja, banane lahko samo zmečkaš in jih zmešaš z ostalimi sestavinami.
  • Drugič zato, ker peciva sploh ni treba sladkati, zrele banane so namreč zelo sladke.
  • So zrele banane lažje prebavljive kot nezrele
  • so odlično vezivo in so zato še bolj primerne za vegansko kuhinjo
  • zrele banane imajo veliko bolj izrazit okus in je za pecivo še bolj okusno

To bananino pecivo je odlična in bolj zdrava sladica, ker ni potrebno dodajati sladkorja in ker je polno vlaknin. Druga glavna sestavina pa so ovseni kosmiči, ki pa so tudi dober vir rastlinskih beljakovin. Tako pecivo je odlično tudi za polnovreden zajtrk in nas tudi dobro nasiti. Če ga narežemo in zložimo v prenosno posodo pa je odlično tudi za malico.

Zdravo pa ne pomeni, da ni okusno. To pecivo je tako okusno, da bo teknil še tako zadrtemu nasprotniku zdrave hrane 🙂

Recept

Sestavine za testo:

Po želji lahko dodate še 1/4 žličke cejlonskega cimeta, oreščke ali kosmiče iz zemeljskih mandljev, če ste na oreščke občutljivi, kakavova zrna, koščke čokolade,…

Sestavine za preliv:

Namesto preliva lahko uporabiš tudi namaz iz zemeljskih mandljev, natur ali z rožičem. Če pa ti je ljubši sadni okus pa namaz iz sibirskih borovnic – haskap jagod.

Postopek:

Pečico zagrejte na 180°C, s kokosovim oljem premažite pekač. V mešalniku najprej zmeljite kosmiče, sodo bikarbono in sol, da dobite moki podobno teksturo. Nato dodajte banano, nadomestek jajc in rastlinski napitek, če je masa presuha. Vse skupaj zmeljite v mešalniku, dokler ni dobro premešano. Če želite dodati oreščke ali druge dodatke, prelijte zmes v posodo in s kuhalnico vmešajte še dodatke.

Maso prelijete v namaščen pekač in pripravite preliv s katerim boste “narisali” vzorec v pecivo.

Nad paro stopite kokosovo olje. V posodo dajte datljev sirup, kokosovo olje in kakav v prahu in premešajte z metlico. S prelivom pokapljajte maso v pekaču in s palčko za ražnjiče ali zobotrebcem “rišite” po površini pokapljane mase v pekaču.

Nato vse skupaj postavite v ogreto pečico in pecite približno 20 minut, če boste izbrali bolj plitek pekač. Če imate višji in ožji pekač, pa nekje med 20 in 35 minut. Da je pecivo pečeno preverite tako, da palčko pikate v testo, palčka mora ostati čista.

To pecivo bodo z veseljem jedli tudi otroci in jim ga lahko ponudite tudi za zajtrk, saj je polno vlaknin in tudi beljakovin, ki dajejo občutek sitosti dalj časa.

Pripravila: Tina Teršek, drobTinka

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 169