fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Brownie, ki ga zagotovo ne pripraviš samo 1x

Brownie, ki prepriča z okusom, hitra in lahka priprava. Brez glutena, oreščkov, arašidov, laktoze, sezama in brez umetnih sladkorjev. Preproste sestavine, čist in avtentičen okus, odlična tekstura.

Ti browniji so preliti s čokolado in so dekadentna, comfort-food poslastica narejena iz celovitih sestavin. Poleg tega je tudi naravno brez glutena in oreščkov!

Brownie, ali rjavček, tale je res popoln….dokler me ne obsede kateri drug 😀

Šalo na stran, zame je popoln, ker je popolne teksture, okusi so pa tako dobro prepleteni, da jih je vse skupaj samo en prelivajoč kremast okus.

V glavnem, navdušena sem, tudi nad pripravo, ker vse skupaj zmelješ v enem sekljalniku in maso preneseš v posodo, ohladiš, razrežeš in vsakega posebej namakaš v stopljeno čokolado.

Čokolado lahko narediš tudi sam(a), kot sem jo jaz in jo pripraviš čisto po svojem okusu.

Borwniji polni vlaknin

Seveda so običajni browniji odlični, nič ne rečem, njihova tekstura in konkreten okus po kakavu je božanski, ampak ti browniji pa so poleg naštetega prava zakladnica vlaknin. Kadar izrečeš besedi “bolj zdrav” hm, ja no, pomisliš na bolj oklečšen okus, dokler ne ugotoviš, da temu ni tako, da “bolj zdrav” lahko pomeni, bolj prvinski, neizumetničen okus, ki gre z roko v roku s sestavinami, ki podpirajo naše telo in duh. In res mi vsakič, ko nekdo, ki se zmrdne ob tistih dveh besedah, ne more skriti svojega presenečenja, uide smeh, tisti pristni, majčkeno zmagovalni 🙂

Sestavine, ki so ključne pri receptu

Datlji – Izberite mehke datlje, ti dajo bogato in sočno teksturo. drobTinkini datlji so odlični, okusni in se lepo povežejo z ostalimi okusi. Če uporabljate suho sorto datljev, jih morate za 10 minut namočiti v vroči vodi, da se zmehčajo.

Namaz iz zemeljskih mandljev – Uporabite lahko tudi tahini, vendar namaz iz zemeljskih mandljev res dobro deluje glede okusa. Vsekakor pa se tudi tahini odlično obnese in še sami ga lakho pripravite.

Kakav v prahu – Da postanejo bogati, čokoladni in dekadentni, la drobTinkin kakav v prahu criollo res pomembna sestavina.

Sol – nreafinirana himalajska sol ni preveč slana in ravno prav poudari sladkobo datljev in jih naredi še bolj karamelne.

Temna čokolada – To dodaja še bolj intenziven čokoladni okus. Lahko jih uživate tudi brez nje, če želite lažji brownie, ampak moje priporočilo je, naredite svojo čokolado in uživajte ob topljenju pri vsakem grižljaju.

Zakaj jih naravnost obožujem?

  1. Ker so nasitni. Običajni browniji so super, ampak niso zelo nasitni, zato bi jih zlahka pojedla pet, šest,…. Ti pa so tako bogatega okusa in teksture, da je že eden popoln, ok dva! 🙂
  2. Imajo res dekadenten okus in niso osladni.
  3. Narejeni so iz pravih sestavin, zato so polni vlaknin, beljakovin in zdravih maščob.
  4. Ne vsebujejo rafiniranega sladkorja, ampak naravno prisotne sladkorje, ki jih nikakor ne moremo metati v isti koš z rafiniranimi, nadomestki in podobno, ker poleg sladkorja vnesemo še druga makro in mikrohranila.
  5. So naravno brez glutena in žit, prav tako pa tudi brez mlečnih izdelkov, oreščkov, zato so odlični za različne prehranske potrebe in navade.
  6. So enostavni za prirpavo. Vse, kar morate storiti, je, da v mešalniku zmešate sestavine za brownije. Najprej bodo sestavine tvorile drobljivo zmes, nato pa se bodo združile v gladko kroglo.

Upam, da boste imeli priložnost pripraviti te dekatendtne brownije za dobrega prijatelja ali posebno osebo – tudi vas same.

Če boste poskusili te brownije, mi to sporočite v komentarju ali pa posnemite fotografijo, reel in me označite z @drobtinka na instagramu ali facebooku 🙂 Res verjamem, da vam bodo všeč! 🙂

Recept

Za biskvit:

160 g datljev

100 g namaza iz zemeljskih mandljev ali tahinija (pasta iz zmletih sezamovih semen, ki jo tudi lahko pripravimo sami. 150 g sezama na rahlo prepražimo, da zadiši, ga prestavimo v blender dodamo ½ dcl olja (lahko sezamovega ali olje zemeljskih mandljev) in meljemo, da dobimo pasto

60 g kakava v prahu (nesladkanega)

Ščep ali dva nerafinirane himalajske soli (po okusu)

Za preliv:

120 g temne čokolade, ki jo lahko pripravimo sami 🙂

Recept za temno čokolado: 80 g kakavovega masla stopimo nad paro, dodamo 2 žlici temnega agavinega sirupa in dobro premešamo, dodamo 67 g kakava v prahu(nesladkanega) in 3 g rožiča v prahu (opcijsko, čokoladi da mehkejši okus in lepšo barvo )

Priprava

V sekljalnik damo datlje in namaz iz zemeljskih mandljev in zmeljemo, da se obe sestavini lepo povežeta. Če je masa pregosta, dodamo 1 žlico vode. Dodamo še kakav v prahu in sol in spet mešamo, da se vse sestavine lepo povežejo, dobimo pa gosto plastelinu podobno testo, ki ga nato položimo v pekač s peki papirjem ( približno 20×20 cm). S prsti pritiskamo ob dno, da lepo razporedimo testo v pekaču. Postavimo v zamrzovalnik in med tem pripravimo čokolado.

Kupljeno čokolado stopimo nad paro. Če jo želimo pripraviti sami pa jo pripravimo po navodilih zgoraj. Ko je čokolada stopljena, jo pustimo minuto ali dve, da se malenkost ohladi in jo vsake toliko premešamo. Pripravimo si mrežico in pod njo peki papir kamor bo odtekla odvečna čokolada. To ni nujno, je pa potem brownie lep na oko.

Pekač vzamemo iz zamrzovalnika, testo nežno odstranimo iz oboda, s peki papirjem vred. Ga razrežemo na kocke, ki jih namakamo v stopljeno čokolado. Kocke odlagamo na mrežico ali pa na peki papir, ki smo ga dali na ravno podlago. Ko so vse kocke prelite s čokolado jih lahko okrasimo z kosmili iz zemeljskih mandljev, oreščki liofiliziranim sadjem,… in jih nato postavimo za 10-20 minut v zamrzovalnik, da se čokolada prej strdi. Nato jih lahko hranimo v hladilniku približno teden dni. Ampak ne bodo tako dolgo zdražali 🙂

Pripravila: Tina Teršek, drobTinka

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 173