Čokolada z oreščki za čokoljubce
To je hiter in enostaven recept za odlično čokolado, ki jo lahko pripravite kadarkoli se vam zahoče. Fino je tudi to, da lahko porabite morebitne zaloge oreščkov, suhega sadja, ali drugih dodatkov, ki so vam ostali pri pripravi kakšne druge sladice.
Potrebujete:
- 120 g kakavovega masla
- 50 g kakava (criollo)
- 20 g kokosovega olja
- 20 g kokosovega masla
- ščep nerafinirane himalajske soli ( po želji)
- 5 g presne pistacije* (olupljene)
- 5 g olupljenih presnih mandljev*
- 14 g brusnic
- 10 ml agavinega sirupa (bodite pozorni pri nakupu agavinega sirupa, izberite tistega najtemnejšega, ta ni prečiščen, termično obdelan in je zato polnega okusa. Presni agavin sirup ima nizek glikemični indeks.)
*če imaš težave z uživanjem oreščkov, jih lahko nadomestiš s kosmiči iz zemeljskih mandljev, ali pa uporabiš olupljene zemeljske manjdlje in jih nasekljaš sam(a).
Zaradi lažje prebave oreščkov in izločanja snovi iz njihovih ovojnic, ki včasih ne delujejo dobro na naš organizem, je oreščke priporočljivo pred uživanjem namakati. Zato si vse oreščke vedno predhodno pripravim z namakanjem in nato sušenjem v sušilniku. Po namakanju je mandljem tudi najlažje odstraniti lupinico. Po tem pa je oreščke potrebno še posušiti in najbolje hraniti v hladnem prostoru in dobro zaprti posodi.
Nad paro stopimo kakavovo maslo. Nato dodamo sol, agavin sirup, kakav v prahu in rožič v prahu. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko maso. K masi dodamo 2/3 oreščkov in rozin in premešamo. Tako pripravljeno maso vlijemo v kalup ali s peki papirjem obložen manjši pekač.
Pekač za par minut postavimo v hladilnik potem pa okrasimo s preostalo tretjino rozin in oreščkov (oreščke lahko sesekljamo) in postavimo nazaj v hladilnik, da se čokolada dobro strdi. Nalomimo jo na poljubne kose in za daljši obstoj hranimo v hladilniku v dobro zaprti posodi.
Nasvet: Če vam je temna čokolada premočna, lahko stopljeni masi primešate še 1 žlico presnih beljakovin z okusom vanilije Sunwarrior Blend, ali Sunwarrior Classic Plus v tem primeru dodajte manj agavinega sirupa, ali pa ga izpustite, odvisno od okusa.
Želim vam obilo užitkov! 🙂
Recept: Tina Teršek
Fotografija:Eva Klevska
-
Presni ekološki kosmiči iz zemeljskih mandljev, drobTinka, 300 g4,60 € vklj. DDV
-
Tigernut prigrizek – olupljeni zemeljski mandlji, 80 g1,99 € vklj. DDV
-
Presno ekološko kakavovo maslo, drobTinka, 180 g12,33 € vklj. DDV
-
Presni temni ekološki agavin sirup, drobTinka, 500 ml7,15 € vklj. DDV
-
Presni ekološki kokosov mus, drobTinka, 300 g4,60 € vklj. DDV
-
Presno ekološko kokosovo olje, drobTinka, 260 g5,09 € vklj. DDV
-
Presni, ekološki kakav v prahu, drobTinka, 180 g5,60 € vklj. DDV
-
Nerafinirana himalajska mleta sol, drobTinka, 230 g1,99 € vklj. DDV
-
Ekološke brusnice , drobTinka, 170 g6,13 € vklj. DDV