fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Veganska kavna torta

Kava ni samo za v skodelico. Spada namreč tudi v mnogo različnih, slastnih peciv. Tiramisu je le eno od njih. Mi pa ne bomo pripravljali tiramisuja, ampak bomo pripravili preprosto tortico s kavno kremo.

Zanjo lahko uporabimo pravo kavo, brezkofeinsko kavo ali pa cikorijo. V vsakem primeru bomo potrebovali tudi instant kavo (najsi bo kofeinska, brezkofeinska ali pa kavni nadomestek kot je cikorija), saj se mora fino vmešat v kremo in se v njej raztopit.

Z receptom ne bomo komplicirali. Sestavin ni celo goro in tudi časa vam tale tortica ne bo pobrala veliko.

Sestavine:

250 g moke

2 čž pecilnega praška

1 vanili sladkor

ščep himalajske soli

70 g kokosovega olja

50 g kokosovega sladkorja

1/2 čž mandljeve esence (ni nujno)

200 ml kave arabica

50 ml ovsenega mleka

Za kremo:

200 ml sladke smetane (kokosove ali sojine)

1-2 čž instant kave arabica ali instant cikorije (po okusu, saj malo zagreni)

5 kaplic mandljeve esence (ni nujno)

Po želji za okrasitev mandlji, čokolada, mrvice,  ipd.

Priprava:

Moko, pecilni prašek, vanili sladkor in sol damo v večjo skledo in dobro premešamo. Če se pecilni prašek grudi, ga presejemo skozi manjše cedilo.

Kokosovo olje stopimo. Prelijemo ga v skledo, ločeno od suhih sestavin. Dodamo mu sladkor in mandljevo esenco in dobro premešamo. Dolijemo še kavo in mleko in dobro premešamo, da se vse sestavine pomešajo med sabo in se sladkor stopi.

Mokre sestavine prilijemo k suhim in previdno premešamo, da ni več suhih grudic. Vseeno pa ne preveč, saj se lahko zgodi, da biskvit ne bo narastel.

Manjši okrogel pekač (premera cca. 24-26 cm) namastimo oz. vanj namestimo papir za peko. Maso za biskvit vlijemo v pekač in jo poravnamo. Masa bo precej gosta, zato ji bo mogoče treba malo pomagat do vseh robov in do ravne površine.

Biskvit pečemo na 180°C približno 30 minut.

Ko je tortica pečena, jo pustimo nekaj minut, da se ohlaja. Nato odstaranimo obod pekača, da se hitreje do konca ohladi.

Za kremo najprej stepemo sladko smetano. Ko je že precej trda, ji dodamo instant kavni prah in ga vmešamo v kremo. Krema naj bo precej trda, da bo stala na mestu.

Poskrbimo, da je tortica hladna, saj se lahko sicer smetana na topli površini stopi. Kremo razmažemo po celotni površini tortice. Po želji lahko po kremi posujemo še mandljeve lističe, nasekljane mandlje, nasekljano čokolado, mrvice ipd.

Več o kavi pa si lahko preberete s klikom na povezavo.

Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, blogerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 169