Jagodni chia puding

Lahka in ravno prav barvita sladica, ki jo lahko pripravimo tudi za posebne priložnosti. Je brez glutena, laktoze, in je tako odličnega okusa, da jo boste zagotovo še kdaj naredili tudi na čisto navaden dan zase ali vam ljubljeno osebo.

 

Sestavine za doma pripavljen napitek iz zemeljskih mandljev:

1 skodelica zemeljskih mandljev – namočenih čez noč (namesto tega lahko uporabite tudi kupljene rastlinske napitke brez sladkorja kot so recimo mandljev, ovsen, rižev..

1 liter filtrirane ali prekuhane vode

ščep nerafinirane himalajske soli

po želji mleto vanilijo ali cimet za okus.

 

Če ste se odločili za kupljen rasltinski napitem zgornji recept uporabite za kakšno drugo priložnost.

 

Za puding potrebujete:

1 skodelico ratslinkega napitka iz zemeljskih mandljev (ali kupljenega rastlinskega napitka brez dodanega sladkorja)

3 – 4 žličke chia semen

noževo konico vanilije v prahu

 

Za jagodno kremo potrebujete:

1 skodelico jagod (lahko tud zamrznjenih)

1 zrelno banano

ščep cejlonskega cimeta

5 ml sveže iztisnjenega limoninega soka

 

Alternativa:

Če vam oreščki ne delajo težav, lahko prirpavite še vanilijevo kremo.

Za vanilijevo kremo potrebujete:

1 skodelico indijskih orečkov (namočenih čez noč)

1/2 skodelice rastlinskega napitka iz zemeljskih mandljev (ali kupljenega rastlinskega napitka brez dodanega sladkorja)

10 ml presnega agavinega sirupa

ščep vanilije v prahu

1 žlička presnega kokosovega masla

 

PRIPRAVA:

Če želite pripraviti napitek iz zemeljskih mandljev, sledite navodilom TUKAJ.

 

Puding pripravite tako, da v skodelico nalijete mleko, dodate chia semena in himalajsko sol, dobro zmešate in postavite na stran.

 

Med tem pripravite jagodni preliv. V sekljalniku zmeljete jagode, zrelo banano, cimet in limonin sok. Preliv hranite v hladilniku za kasneje.

 

Vanilijevo kremo pripravite tako, da v blenderju zmeljete odcejene in pod tekočo vodo sprane indijske oreščke, mleko in agavin sirup. Meljite tako dolgo, da bo masa čisto gladka. V njej ne sme biti grudic. Nato nad paro stopite kokosovo maslo in ga dodate v blender skupaj z vanilijo vprahu. Vse skupaj dobro zmeljite.

 

V lončka izmenično nadevate preliv in vanilijevo kremo, če so oreščki težava, kremo izpustite. Nato čez oboje prelijete puding iz chia semen. Okrasite s presno drobTinkino granolo , svežim sadjem, oreščki,…

 

Želim vam priejtno razvajanje vaših brbončic 🙂

 

Fotografija: Eva Klevska

 

 

 

 

Deli naprej ...