Čokoladna torta s pomarančo
Zadnjič sem ustvarjala torto za v trgovino in odločila sem se za čokoladen okus. Dodala sem še pomarančo, da bi bila še bolj žlahtna… Pripišem še recept, če se jo bo komu zahotelo, pa ne more k meni v trgovino po njo. 😉
Za podlago potrebujete:
- 200 g ribanega kokosa
- 90 g datljeve paste* (če je nimate, jo lahko nadomestite s približno 120 g razkoščičenih datljev, če so bolj suhi, jih za 30 minut predhodno namočite)
- 20 g kakava v prahu
- 70 g brazilskih oreščkov
- nariban lupinico pol pomaranče
- ščep nerafinirane himalajske soli
Za čokoladni namaz:
- 120 g datljeve paste ali približno 160g datljev, če so trdi jih predhodno namočite za približno 30 minut
- 25-30 g kakava v prahu
- 30 g kokosovega olja
- (žlica ali dve vode po potrebi)
Čokoladna krema s pomarančo:
- 2 manjši pomaranči
- 170 g indijskih oreščkov
- 1,5 dcl vode (ali po potrebi)
- 20 ml agavinega sirupa (ali po okusu)
- 2 ščepca nerafinirane himalajske soli
- 20 g kakava v prahu
- 90 g kokosovega olja
- pomarančna lupinica 1 pomaranče
Najprej pripravite pekač, dno obložite s folijo za živila, da boste kasneje torto lažje odstranili.
V sekljalniku zmeljite najprej ribani kokos in brazilske oreščke, da dobite grobi moki podobno teksturo. Dodajte še kakav v prahu, sol in datljevo pasto oziroma datlje. Na koncu dodajte še pomarančno lupinico. Zmes se mora sprijeti, če je presuha dodajte žlico ali dve vode.
Enakomerno jo porazdelite na dno pekača in postavite v hladilnik.
Med tem pripravite čokoladni nadev. V sekljalniku zmeljite vse sestavine za nadev razen vode. Namaz mora biti mazljiv, če je pregost dodajte še vodo. Z nadevom enakomerno premažite dno torte. In postavite nazaj v hladilnik.
Pripravite še čokoladno kremo. Najprej za najmanj 30 minut namočite indijske oreščke, sicer je najbolje da jih namočite čez noč. Nato jih odcedite in zmeljete skupaj s sveže iztisnjenim sokom dveh pomaranč, vodo, agavinim sirupom, himalajsko soljo v gladko kremo. Nato nad paro stopite kokosovo olje in ga med mletjem vlivajte v maso. Na koncu dodajte še kakav v prahu in zmeljite, da se ta lepo porazdeli po kremi. Primešajte še pomarančno lupinico in kremo prelijte čez prej pripravljeno dno z nadevom.
Tako pripravljeno torto postavite v zamrzovalnik za približno 3 ure, da se dobro strdi. Zamrznjena lahko ostane do 30 dni. V hladilniku pa 4 dni.
Upam, da vam bo všeč 🙂
Recept in fotografija: Tina Teršek
-
Presni temni ekološki agavin sirup, drobTinka, 500 ml7,15 € vklj. DDV
-
Presni ekološki ribani kokos, drobTinka, 160 g2,95 € vklj. DDV
-
Presno ekološko kokosovo olje, drobTinka, 260 g5,09 € vklj. DDV
-
Presni, ekološki kakav v prahu, drobTinka, 180 g5,60 € vklj. DDV
-
Nerafinirana himalajska mleta sol, drobTinka, 230 g1,99 € vklj. DDV
-
Presni ekološki datlji, razkoščičeni, drobTinka, 160 g3,65 € vklj. DDV