fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Marmorni kolački brez glutena

Marmorni kolački kolački brez glutena so popolnoma brez glutena, VEGANSKI in zelo enostavni za pripravo. Drugače povedano: so popolni 🙂 In to še ni vse, so tudi izjemno puhasti in okusni, brez rafiniranega sladkorja in izdelani iz polnovrednih sestavin – whole food.

Marmorni kolač ne zahteva nobene pšenične moke ali nadomestkov, jajc, masla, mleka ali olja. Očarajte svoje goste na naslednjem praznovanju ali kolačke preprosto pripravite kot zdrav prigrizek ali zajtrk.

Marmorni kolač je testo, v katerem je polovica testa potemnjena s kakavom in se preliva z drugo, svetlo polovico testa.

Klasičen, dober marmorni kolač je zračen in sočen, če pa želite bolj zdravo alternativo, ki ni polna sladkorja so ti kolački pravi odgovor za vas.

Mehka, gobasta tekstura je tako prijetna in se dobesedno topi v ustih. Poleg tega, če ste ljubitelj čokolade, boste uživali ob čokoladnih koščkih v njih.

So zelo enostavni za pripravo. Lahko jih spečete skupaj s svojimi otroki, prepričana sem, da bodo z veseljem sodelovali.

Nekaj o sestavinah

Ovseni kosmiči – Če imate doma ovsene kosmiče, preprosto uporabite električni mlinček za kavo/začimbe ali običajni mešalnik, da naredite ovseno moko. Mešajte 10 sekund in voilà, imate ovseno moko.

Kokosov sladkor Lahko uporabite rjavi sladkor, beli sladkor, datlje v prahu ali katerikoli drugo sladilo. Ker je tudi banana sladka, ni potrebno dodajati veliko sladkorja.

Kakav v prahu – V svoji kuhinji vedno uporabljam nesladkan kakav v prahu izjemoma, če ga nimam pri roki uporabi drobTinkin kakavov napitek ali kakavov napitek Tiger’s. Nesladkan, preni kakkav v prahu je zelo malo predelan, zato je njegov okus konkreten in pristen.

Veganske čokoladne kapljice – Uporabljam veganske mini čokoladne kapljice, vendar lahko uporabite tudi običajne čokoladne kapljice.

Rastlinsko mleko – Kakršno koli rastlinsko mleko je primerno. Sama najraje uporabljam mandlj/oves nesladkano mleko, ovseno mleko, velikokrat pripravim tudi domačega iz zemeljskih mandljev, kokosovo mleko itd. Večja kot je vsebnost maščobe v mleku, bolj bogati in okusni bodo kolački.

Banane – vedno uporabljam le zelo zrele banane, te so bogatega okusa in kremaste tekstrure. Če se zgodi, da so v trgovini na polici le manj zrele, jih domav postavim v pečico na 170 stopinj za par minut in jih na ta način »umedim«

Namaz iz zemeljskih mandljev – Velikorat uporabljam  arašidovo maslo, ampak v tem receptu se maslo iz zemeljskih mandljev zelo lepo poda. Arašidovo malso zna včasih prevladovati z okusom, namaz iz zemeljskih mandljev pa se lepo umeša in doda tisti oreščkast okus.

Jabolčni kis – V kombinaciji s pecilnim praškom in sodo bikarbono pomaga, da se kolački dvignejo in jim da puhasto teksturo. Namesto tega lahko uporabite beli kis ali limonin sok.

Ste pripravljeni za peko? Gremo!

Recept

Sestavine za kolačke

120 g ovsenih kosmičev ali ovsene moke

50 g kokosovega sladkorja

50 g nesladkanega kakava v prahu

1 čajna žlička pecilnega praška

1/4 čajne žličke sode bikarbone

1/4 čajne žličke nerafinirane himalajske soli

90 g čokoladnih kapljic (brez mleka) ali nadrobljena veganska čokolada

180 ml ovsenega mleka

1 srednja zrela banana

65 g namaza iz zemeljskih mandljev

1 žlica jabolčnega kisa

1/4 čajne žličke vanilije v prahu

Sestavine za kolačke

Preliv lakho pripravite na dva načina.

Prvi način:

Paketek vaše najljubše čokolade

Drugi način:

40 g kakavovega masla

20 g kokosovega olja

40 g kakava v prahu

30 ml (ali po okusu) temnega agavinega sirupa ali datljevega sirupa

Ščepec himalajske soli

Priprava
  • Najprej namastite modelčke za kolačke. Predgrejte pečico na 180 stopinj Celzija.
  • Dodajte vse suhe sestavine (razen čokoladnih kapljic in kakava v prahu) v veliko skledo za mešanje in premešajte z metlico.
  • Najprej z vilico zmečkajte olupljen zrelo banano in jo skupaj z ostalimi mokrimi sestaivnami dodajte suhim in mešajte, dokler se ne združijo (lahko uporabite metlico ali ročni mešalnik).
  • Nato predevajte polovico mase v drugo posodo in ji dodajte kakav v prahu in premešajte. Če je masa pregosta dodajte žlico rastlinskega mleka in ponovno premešajte.. Na koncu primešajte še veganske čokoladne kapljice (polovico v vsako maso).
  • Testo izmenično razporedite v modelčke in s palčko za ražnjiče rišite po masi, s tem boste naredili lepe vzorce. Testa je bilo dovolj za 4 manjše modelčke.
  • Pecite 20 do 30 minut. Preizkusite ali so pečeni tako, v sredino kolačka vstavite zobotrebec. Nanj se lahko prime le manjša grudica testa, ne sme pa biti mokro.
  • Pustite, da kolački ohladijo. Med tem pripravite čokoladni preliv.
  • Prvi način: Preprosto nad paro stopite 1 paketek vaše najljubše čokolade in z nji prelijte ohlajene kolačke. Okrasite jih z mrvicami, liofiliziranim sadjem, nasekljaninmi oreščki ali zemeljskimi mandlji, ki jih lahko prej prepražite, narbano čokolado…bodite izvirni J
  • Drugi način: Nad paro stopite kakavovo maslo, in kokosovo olje. Maslo prej naribajte, da se bo prej stopilo. Nato dodatje agavin ali datljev sirup in sol in premešajte. Dodajte še kakav v prahu. Dobro premešajte, da dobite enakomerno čokoladno maso in z njo prelijte vaše ohlajene kolačke.  Okrasite kot pri prvem načinu.

Dober tek!

Pripravila: Tina Teršek, drobTinka

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 173