fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Polnozrnati krekerji z dimljeno papriko

Poletje, končno poletje! In z njim pikniki in druženja na prostem. Če si v takih trenutkih želimo bit malo bolj “fancy” je sirna plošča odlična izbira. Seveda ni nujno, da je na njej sir, je pa fino, če so zraven krekerji. In če želimo bit še majčkeno bolj “fancy”, potem pripravimo svoje krekerje.

Polnovredna hrana za zmagovalce

Ko kupujemo hrano v trgovini, se nam velikokrat zdi, da ni opcije, da bi vse pripravljali doma. Saj ni časa, pa kje bi človek dobil vse sestavine? Najbolj smešno pri tem je, da večina pripravljene hrane, ki jo kupimo v trgovini, realno sploh ne vzame veliko časa in tudi sestavin potrebujemo veliko manj, kot jih je navedenih na embalaži. Pri tem imam v mislih predvsem sladice in slane prigrizke.

Vzemimo za primer krekerje, ki jih lahko tudi ti pripraviš po spodnjem receptu. Krekerji so pravzaprav drugačna oblika kruha. Za kruh potrebujemo moko, vodo, sol in nekaj, kar ga bo vzhajalo – sodo bikarbono oz. pecilni prašek, kvas ali droži. Za krekerje ne potrebujemo vzhajalnega agenta, potrebujemo pa nekaj malega olja. Po želji lahko krekerjem dodamo še kake druge sestavine, ampak v osnovi je zgodba čisto preprosta. Zanje potrebuješ slabe pol ure – vključno s peko!

Ko malo bolj pomislimo, ugotovimo, da ni zares razloga ali izgovora, da ne bi več hrane pripravljali doma. S tem poskrbimo, da je res kvalitetna, da resnično vemo, kaj je v njej in da je zdrava. Krekerji so lahko izjemno nezdravi, čeprav zvenijo precej nedolžno. Domači to zagotovo ne bodo, saj bomo lahko vsako sestavino izbrali sami.

Ko točno veš, kaj je not

Meni strašno ustreza pripravljat hrano doma. Če le lahko, prav vso hrano – od kruha, do sladic, namazov, omak, pomak in vse ostalo. Taki so seveda tudi krekerji, za katere priznam, da sem se jih prvič lotila.

Pri domači hrani mi je najbolj všeč, ker točno vem, kaj je v jedi. Popoln nadzro imam nad sestavinami in nad izdelavo. Jaz sem odgovorna za to, od kod so sestavine in kakšne so, kak okus ima hrana in koliko je pripravim. Ta kontrola mi paše. Saj to ne pomeni, da sem “kontrol freak”, a ne?

Ko smo ravno pri popolnem nadzoru in s tem popolni svobodi nad sestavinami, ki gredo v hrano, naj povem, da je v teh krekerjih sestavin točno 7. Od teh so tri začimbe in ena je voda.

Kar pomeni nobenih aditivov, nobenih konzervansov, nič sladkorja in sladil, nobenih rafiniranih maščob. Nič ni lepšega kot to, ti povem!

V teh naših krekerjih se skriva še ena posebna sestavina, ki doda pridih sladkega, čeprav to ni. Govorim o moki iz zemeljskih mandljev, ki okus neverjetno lepo zaokroži. Poleg tega polnozrnatim krekerjem doda še eno dozo vlakinin, kar ni zanemarljivo in je za naše zdravje pravzaprav vrhunsko.

Skrivnost vrhunskega okusa pa ni v moki ali moki iz zemeljskih mandljev, pač pa v začimbah! Krekerje lahko začinimo, kakor želimo. Ti pa seveda predlagam, da vsaj prvič slediš temu receptu in dodaš v krekerje dimljeno papriko. Ta bo okus poglobila, poživila in krekerji bodo postali prigrizek, ki se mu ne bo mogoče upret.

Seveda so krekerji še vedno večinoma oglikov hidrat, zato jim je fino dodat vir proteinov. Tile krekerji so sami po sebi izvrstni po okusu, ampak še posebej se priležejo h kaki pomaki ali namazu. Ena krasna ideja bi bila domač humus ali pa pomaka iz belega fižola, saj sta oba vira proteinov in vlaknin. Recepta za krekerje in fižolovo pomako najdeš na dnu te strani.

Tudi fižolova pomaka sledi stilu krekerjev in v njej ne najdemo nobenih nezdravih sestavin, poleg tega je polna beljakovin in vlaknin, kar je en velik plus. Polnozrnati krekerji in fižolova pomaka sta lahko tudi krasen prigrizek in ne nujno samo prigrizek na “fancy” pikniku.

Recept

Sestavine
Za krekerje z dimljeno papirko:

200 g polnozrnate moke

50 g moke iz zemeljskih mandljev

1/2 čž himalajske soli

2 čž dimljene paprike

1/2 čž česna v prahu

50 g olivnega olja ali olja zemeljskih mandljev

70 ml ledene vode

Za namaz iz belega fižola:

250 g belega fižola

ščep himalajske soli

ščep popra

ščep kumina

1/2 čž dimljene paprike

1 jž tahinija

1 strok česna

sok 1/2 limete ali limone

50 ml ledene vode

Priprava

Moko, moko iz zemeljskih mandljev, sol, dimljeno papriko in česen v prahu zmešamo v večji posodi. Nato dodamo olje in vodo. Dobro pregnetemo, da dobimo mehko testo, podobno testu za pito.

Testo razvaljamo na pomokani površini. Namesto na pomokani površini ga lahko razvaljamo med dvema slojema papirja za peko. S papirjem za peko je manj nereda in manj za čistit.

Razvaljano testo nato z nožem ali rezalnikom za pico razrežemo na poljubno velikost krekerjev. Tudi z obliko se lahko nekoliko igramo, a je verjetno najlažje testo razrezat kar na kvadratke.

Če je testo že na papirju za peko, potem samo papir skupaj z narezanim testom prestavimo na pekač, sicer pa prestavimo krekerje enega po enega na pekač, na katerega smo dali papir za peko. Ni potrebno, da so krekerji razmaknjeni, saj ne bodo skoraj nič zrastli in se ne bodo staknili, kot bi se npr. piškoti.

Krekerje pečemo na 200°C najprej 12 minut brez ventilacije in nato še 1-2 minuti na ventilaciji. V zadnjih dveh minutah smo pozorni, da se krekerji ne zažgejo. Krekerje vzamemo iz pečice in jih pustimo, da se vsaj malo ohladijo, preden jih postrežemo.

Za namaz iz belega fižola vse sestavine damo v sekljalnik ali multipraktik ali blender. Dobro jih zmiksamo, da dobimo gladek namaz.

Krekerje in namaz postrežemo skupaj kot slasten prigrizek, namaz iz fižola pa lahko pojemo tudi s kruhom ali kako drugače.

Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, blogerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 168