Kremna beljakovinska bučna omaka
Kaj je bolj jesenskega kot buče? In kaj bolj preprostega in noro okusnega lahko pripraviš iz njih, kot omako? Bučna omaka je že nekaj let vsako jesen kar naprej na jedilniku, resnično jo obožujem. Variant za izvedbo je neomejeno, ampak tale, ki sem jo pripravila letos, je gotovo favorit. Ne le, da je okusna, bogata in pristno jesenska, pač pa je tudi iz hranilnega vidika vse, kar telo potrebuje. Tokrat sem namreč vanjo vključila tudi beljakovine.
Diši po jeseni
Vstopili smo v oktober in občutek je tak, kot da vsi samo čakamo na noč čarovnic, ko bomo izrezovali buče, prižigali sveče in pripravljali bučne sladice na 1001 način.
Seveda pa oktober ponuja veliko več kot le srhljiv zaključek meseca. Oktober je mesec pobiranja pridelkov, konzerviranja, vkuhavanja in pripravljanja ozimnice, pisanega listja, krajših dni, sprehodov po barvitem gozdu in mnogih drugih jesenskih radosti. Moram pa priznat, da meni jeseni najbolj dišijo tople zimske začimbe – cimet, klinčki, kardamom, piment, muškatni orešček.
In kot nalašč vse te začimbe pašejo tudi k okusu buč, sploh hokkaido in muškatnih, ki so moje najljubše. Zato sem jih uporabila tudi v tem receptu. Sicer danes pripravljamo slano omako, a nič ne de, saj je ta omaka ravno toliko slastna in po okusu topla, kot fino začinjene jesenske sladice.
Bučna omaka sama po sebi je bogata po okusu in po svoji vsebnosti, saj so buče nasitno živilo. Vseeno pa jim manjka ena stvar, zaradi katere bučna omaka kot taka ni popolna izbira za obrok. Manjkajo ji namreč beljakovine. A tudi to lahko hitro popravimo. Drobtinka je namreč poskrbela za bučne proteine, ki neverjetno dobro pašejo v to omako, tako hranilno kot tudi po okusu.
Proteinsko bogata in neverjetno okusna omaka
Bučna omaka je poezija, sploh ob hladnih večerih, ko potrebujemo nekaj toplega, kremnega, pomirjujočega. Omaka je lahka, saj ne vsebuje živalskih izdelkov, hkrati pa nasitna in hranilna. Za njeno pripravo potrebujemo manj kot pol ure, zaradi česar je odlična opcija ob delovnih dneh.
Tudi sestavin zanjo ne potrebujemo veliko, saj imajo buče močan in razpoznaven okus. Z ostalimi sestavinami pravzaprav samo zaokrožimo okus in omako naredimo še bolj slastno.
Z dodatkom beljakovin tudi poskrbimo, da je omaka hranilno bogata in poskrbi za vse potrebe telesa. Kar je pri bučnih beljakovinah še posebej idealno, je aminokislinski profil. Bučne beljakovine vsebujejo namreč vse esencialne aminokisline, ki jih naše telo ne more proizvesti samo. S tem telesu zagotovijo izgradnjo proteinov, ki so pomembni gradniki v našem telesu.
Sestavine, ki očarajo
Te sestavine očarajo predvsem s svojo preprostostjo in dostopnostjo. Buč je trenutno povsod dovolj. Če jih nimate na vrtu pri tebi doma, jih imajo pa sosedje ali širša družina. Pri nas rastejo kot nore.
Poleg buč so v tej omaki indijski oreščki, ki omako naredijo kremasto in polno. Uporabili jih bomo namesto smetane, pomagali bodo pa tudi nekoliko zgostit omako.
Bučne beljakovine sem že kovala v zvezde, Drobtinkini so pa še posebej sijajni, saj so popolnoma naravni, minimalno procesirani in presni. Sicer po kuhanju v omaki ne bodo več v svoji surovi obliki, a zaradi tega ne bodo nič slabši. Omaki bodo nekoliko spremenili barvo, jo majčkeno zgostili in dodali svoj specifičen okus.
Jaz sem ena tistih, ki obožujemo česen, zato je česen tudi v tem receptu. Spodaj lahko prebereš postopek priprave – čeprav bi česen lahko skuhali z bučo, tega ne bomo storili. Namesto tega ga bomo popražili in s tem iz njega potegnili največ arome, kar se da.
Dodatek žajblja bo bučno omako naredil zelo posebno. Če ti ta kombinacija še ni poznana, potem ti polagam na srce, da jo sprobaš. Žajbelj in buča sta neverjetna kulinarična pogruntavščina. K buči pa sicer fino paše tudi pehtran.
K buči krasno pašejo tudi začimbe, kar sem že omenjala, zato se jim tudi tokrat ne bomo izognili. Muškatni orešček namreč tako lepo zaokroži okus kremnih, bogatih omak, da bi ga bilo škoda spustit.
Tako, zdaj vidiš, da omaka ni nikakršna znanstvena fantastika, pač pa čisto običajna domača mojstrovina, ki se je ne moreš naveličat.
Recept
Sestavine
300 g buče, hokkaido ali muškatne
400 ml vode
ščep himalajske soli
50 g indijskih oreščkov
50 g bučnih beljakovin
3 stroki česna
6 listov žajblja
1 jž olivnega olja
ščep popra
ščepec muškatnega oreščka
dodatna himalajska sol po okusu
Priprava
Bučo očistimo in narežemo na manjše kose. Damo jo v lonec in zalijemo z vodo. Osolimo in dodamo še indijske oreščke. Vse skupaj zavremo in pustimo, da se kuha toliko časa, da se buča zmehča. Manjši ko bodo kosi buče, manj časa se bo kuhala.
Ko so buča in indijski oreščki mehki, vse skupaj prestavimo v blender in fino zmiksamo v gladko kremo. Predvsem je pomembno, da so tudi indijski oreščki fino zmleti v kremo. Na koncu dodamo še bučne beljakovine in še enkrat zmiksamo, da se beljakovine lepo vkomponirajo v kremo.
Česen in žajbelj nasekljamo. Na olivnem olju najprej popražimo česen, nato pa čez kako minuto dodamo še žajbelj. Pražimo naslednje 2-3 minute, da fino zadiši in česen pozlati. Prilijemo bučno kremo, zmanjšamo ogenj in omako pokuhamo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dobro premešamo in omaka je pripravljena!
Z omako postrežemo brezglutenske testenine, lahko pa z njo pripravimo tudi kremno rižoto.
Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, blogerka in fotografinja
-
Ekološki bučni proteini, drobTinka, 180 g4,35 € vklj. DDV
-
Nerafinirana himalajska mleta sol, drobTinka, 230 g1,99 € vklj. DDV