fbpx
Vsebina košarice

V košarici ni izdelkov.

Gratiniran ajdov narastek s hruškami in orehi

Jesen se tihotapi v deželo in s sabo nosi obilico jesenskih pridelkov. Med njimi so jabolka in hruške, pa orehi in veliko jesenske zelenjave. Kako bi lahko bolje proslavili to obilje, kot s krasnimi jesenskimi recepti? Pripravimo torej gratiniran ajdov narastek s hruškami in orehi, ki je poklon jesenskemu obilju in hkrati krasna ideja za zajtrk ali malico.

Zajtrk kraljev

Čeprav ni najbolje, da se zjutraj napokamo do čiste sitosti, zaradi česar smo potem pol dneva na nizkih obratih, je zajtrk vseeno izjemno pomemben obrok. Najbolje je, če je polnovreden, bogat z beljakovinami in vlakninami, pa ogljikovimi hidrati za energijo.

Ta gratiniran ajdov narastek združuje vse troje, s čimer našemu telesu daje pogon za cel dan.

Ajdova kaša je sicer pražito in s tem dober vir ogljikovih hidratov, a je tudi bogata z beljakovinami. Ko k njej dodamo še indijske oreščke, ki so prav tako vir beljakovin, dobimo popoln aminokislinski profil in s tem popolne beljakovine, ki naše telo nasitijo in podprejo.

Ta ajdov narastek ni sestavljen iz neštetih sestavin. Pravzaprav so ostale sestavine zraven bolj za okus kot kaj drugega. A zaradi tega niso nič manj pomembne. Hruške in kokosov sladkor narastek posladkajo, orehi in cimet pa okus še dodatno zaokrožijo in izpopolnijo.

Ker je zajtrk prvi obrok dneva, si jaz rada pripravim nekaj, kar mi je po okusu všeč, saj tako naredim dobro podlago za cel dan, pa še boljše volje sem po tem. Gratiniran ajdov narastek je gotovo ena taka jed, ki izboljša dan že takoj zjutraj.

Dozorela so jabolka in hruške …

Kar je pri tem gratiniranem ajdovem narastku najboljše je to, da zanj potrebuješ le nekaj osnovnih sestavin. Ko pride do hrušk in orehov, se lahko začnemo igrati.

Ajda ima poseben okus in čisto vsako sadje ne bo pasalo v ta spekter, so pa jabolka in hruške gotovo med tistimi, ki pašejo zraven. Podobno kot kaki, kutina ali slive, suhe in sveže. Ko smo ravno pri suhem sadju, tudi datlji bi bili krasna kombinacija v tem narastku.

K vsemu temu se poda cimet. Poigraš se lahko še s klinčki in kardamomom, a ti predlagam, da ne pretiravaš in dodaš le ščepec enega ali drugega, saj gre za močni začimbi. Pri tem narastku gre za tople okuse, ki človeka pogrejejo v hladnih jesenskih jutrih. Igra začimb naj bo zato na topli strani: cejlonski cimet (kmalu na voljo v spletni trgovini), klinčki, piment, vanilija, kardamom (kmalu na voljo v spletni trgovini) …

Ko pomislim na jesen, pomislim na vlaganje svežega sadja in zelenjave, kuhanje marmelad, pa vonj kompota, začinjenega s klinčki in cimetom. Zato sem tudi pri tem narastku sledila tej jesenski nostalgiji. Orehi so skoraj nujni v tej zgodbi, a jih lahko zamenjaš z mandlji ali pa kar z nasekljanimi indijskimi oreščki, ki jih uporabimo tudi za kremo. Se pa orehi krasno podajo k ajdovi kaši in so vrhunska kombinacija tudi s slivami in jabolki, zato se mi zdi, da so najboljša izbira.

Preden se lotimo priprave gratiniranega ajdovega narastka s hruškami in orehi, naj omenim še eno sestavino, ki morda ni vsem najbolj poznana. To je aqua faba. Aqua faba je voda, v kateri je shranjena čičerika v konzervi ali kozarčku. Gre za tekočino, bogato z beljakovinami. Po teksturi spominja na beljak, čeprav je manj sluzasta in bolj tekoča. V veganski kuhinji se velikokrat uporablja namesto beljaka, sploh kadar je za recept potreben beljakov sneg – ali v tem primeru sneg iz aqua fabe. Točno tako jo bomo uporabili tudi v tem receptu. Spenjeno aqua fabo bomo vmešali v maso za narastek, da bo ta bolj rahel.

Recept

Sestavine

250 g presne ajdove kaše

100 g indijskih oreščkov

200-250ml vrele vode

ščep himalajske soli

50 g kokosovega sladkorja

1 čž cejlnskega cimeta (kmali na voljo v splenti trgovini)

2 hruški

100 g orehov

50 ml aqua fabe

1/4 čž limoninega soka

Priprava

Indijske oreščke namočimo v 200-250 ml vrele vode. Pustimo, da se namakajo vsaj 10 minut. Lahko jih namočimo tudi čez noč v hladni vodi, važno je, da se zmehčajo in nekoliko povečajo svoj volumen. Nato jih zmiksamo v blenderju, da dobimo gladko kremo s čim manj koščki.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vreli vodi. Ko je kuhana, jo odcedimo.

Hruške narežemo na kocke. Polovico hruške si lahko pustimo za dekoracijo, lahko pa za dekoracijo uporabimo tretjo hruško.

Orehe grobo nasekljamo. En del lahko prihranimo in ga posujemo po vrhu, preden gre narastek v pečico.

Odcejeno ajdovo kašo, kremo iz indijskih oreščkov, hruško, narezano na kocke in nasekljane orehe damo v večjo skledo. Dodamo še ščep soli, kokosov sladkor in cimet. Vse dobro premešamo, da se sestavine enakomerno razporedijo.

Aqua fabo damo v ločeno skledo. Dodamo limonin sok in stepamo tako dolgo, da dobimo trden sneg.

Sneg postopoma vmešamo v maso za ajdov narastek. Masa bo precej tekoča, a se bo med peko in kasneje med ohlajanjem narastek učvrstil.

V pekač velikosti 20×30 cm namestimo papir za peko ali pa pekač namastimo. Vanj vlijemo maso za narastek in jo poravnamo. Po vrhu posujemo nekaj nasekljanih orehov in narezanih hrušk. Jaz hruško za dekoracijo najraje narežem na rezine in iz nje naredim nekakšno pahljačo. To potem položim na vrh narastka.

Narastek pečemo na 180°C vsaj 30 minut, po potrebi pa še nekoliko dlje. Ko je gratiniran ajdov narastek pečen, ga vzamemo iz pečice in pustimo nekaj minut, da se vsaj malo ohladi. Čisto ohlajen bo najbolj čvrst in najbolj primeren za rezanje in jemanje iz pekača. Ko je še nekoliko topel, rad razpada in se ne drži v kosu.

Ko se narastek ohladi, ga shranimo v hladilniku, kjer zdrži 3-4 dni. Če ga vzamem direktno iz hladilnika, ga najraje dam v globok krožnik in k njemu prilijem toplo mleko. To je en najboljših zajtrkov!

Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, blogerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 159