fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Proseni cheesecake z datljevim sirupom

Ko pride do sirne tortice oz. cheesecake tortice, se pri veganski varianti odpre novo vesolje. Cheesecake lahko naredimo na 1001 način! Verjetno najbolj klasičen je z uporabo tofuja. A to ni edini način za pripravo tortice. Kaj, če želimo veganski cheesecake, ki je že itak veliko manj masten in manj kaloričen od klasičnega, naredit še bolj zdrav? Kaj, če želimo v njem še več vlaknin?

Predstavljam ti rahlo nenavaden, a izjemno zdrav cheesecake: proseni cheesecake.

Krema iz prosa in datljeva karamela

Verjetno je prosena kaša vsem dobro poznana. Proso je žito, ki raste tudi pri nas. Znan je po tem, da pomaga pri zdravju in rasti las. Seveda pa je proso veliko več kot to.

Kot vsa žita vsebuje veliko vlaknin in ogljikovih hidratov, a mu tudi beljakovin ne manjka. Vsebuje namreč kar 12g beljakovin na 100g suhega, nekuhanega izdelka. Kot praktično vsa polnovredna rastlinska živila tudi proso pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in boljši prebavi.

Prosena kaša je odlična za zajtrk s sadjem, ali pa za kosilo kot “rižota” z zelenjavo. Kaj pa, če bi proso pripravili drugače? Kuhano proso lahko vržeš v blender, dodaš vanilijo ali čokolado, malo mleka, sladilo, zblendaš in voila, že imaš pred sabo krasen puding. Na podoben način se bomo lotili tudi priprave kreme za proseni cheesecake, le da bodo sestavine nekoliko drugačne, saj si želimo svežega okusa sirne tortice.

Da bo tortica še malo drugačna in ravno pravšnja za zgodnjo pomlad, jo bomo obogatili z datljevim sirupom, ki ga rada imenujem kar datljeva karamela. Okus tega sirupa je namreč krasno karamelen, s posebno datljasto dimenzijo. Drobtinkin datljev sirup je res kvaliteten, saj ni dodanih sladkorjev, vsebuje le naravno prisotne sladkojre in tudi lepo količino vlaknin. Pa še ekološki je.

Da bo pa tortica še dodatno pomladna, lahko za okrasitev uporabiš sveže jedilno cvetje. Jaz sem uporabila kar tisto, kar sem našla na travniku za hišo: trobentice, vijolice in forzicijine cvetove. Uporabiš pa lahko tudi mačehe, liste vrtnice ali katerokoli drugo užitno cvetje.

Neobičajno, a neizmerno okusno

Morda se sprva zdi, da bi bila krema iz prosa malo čudna opcija za pripravo cheesecake-a. A prisežem, da sem sama bila nad izdelkom izjemno navdušena. Na trenutke se mi je zazdelo, da je morda celo boljši, kot tofujev. Ali je boljši od tofujevega ali ne, lahko presodite s prijatelji in družino sami, lahko pa iz prve roke povem, da smo pri nas bili vsi zelo pozitivno presenečeni.

Najbolj se mi dopade to, da v kremo ni treba dodajat nobenega strjevalnega sredstva, kot je agar ali škrob, saj proso že samo vsebuje zadostno količino škroba. Za svežino sem dodala rastlinski jogurt in limono, kot sladilo sem uporabila agavin sirup, po vrhu pa polila še datljev sirup.

Za testo lahko uporabiš svoje najljubše testo za pito, a ti zagotavljam, da je testo, ki sem ga pripravila z moko iz zemeljskih mandljev zmagovalna kombinacija pri tej tortici. Testo je hrustljavo, s sladko aromo zemeljskih mandljev in sladkano s kokosovim sladkorjem.

Tako je cela tortica prijetno sladka, a ne preveč, kot so velikokrat lahko klasične sladice. Je tudi ravno pravšnja kombinacija hrustljavega testa in kremne sredice. Poleg vsega tega se pa tudi peče ne tako dolgo kot klasična tortica, kar je prav tako bonus, a ne?

Recept

Sestavine
Za en pekač premera cca. 30 cm:

Testo:

50 g polnozrnate moke

50 g bele moke

50 g moke iz zemeljskih mandljev

20 g kokosovega sladkorja

1/2 čž pecilnega praška

1 paketek vanilijevega sladkorja

ščep himalajske soli

70 g kokosovega olja

3 jž ledene vode

Prosena krema:

200 g suhega prosa

ščep himalajske soli

70 g agavinega sirupa

300 g naravnega rastlinskega jogurta

40 ml limoninega soka

1 paketek vanilijevega sladkorja

3 jž ribanega kokosa

datljev sirup

jedilno cvetje (trobentice, vijolice, mačehe, marjetice, forzicije ipd.)

Priprava

Najbolje je, če proso namočimo čez noč in ga nato skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Lahko pa ga skuhamo tudi nenamočenega, a bo trajalo dlje časa.

Med kuhanjem prosa pripravimo testo. V večji skledi zmešamo polnozrnato in belo moko, moko iz zemeljskih mandljev, sol, kokosov sladkor, vanilijev sladkor in pecilni prašek. Premešamo z metlico in dodamo kokosovo olje. Dobro pregnetemo, da dobimo drobljenec. K temu dodamo 2-3 jž ledeno mrzle vode in zgnetemo v kepo testa.

Okrogel pekač za torto namastimo. Vanj namestimo testo. Testo lahko prej razvaljamo na pomokanem pultu ali pa ga s prsti raztegnemo kar v pekaču. Stranice dvignemo precej visoko, vsaj kake 4 cm, saj bo kreme precej. Vedno je lažje testo odrezati proč, kot ga dodatno raztegniti, ko je krema že v njem. Pekač s testom postavimo na pult ali v hladilnik, kjer naj počaka, da bo krema pripravljena.

Kuhano proso po potrebi odcedimo in damo v blender. Dodamo agavin sirup, rastlinski jogurt, limonin sok, vanilijev sladkor in ribani kokos. Blender zapremo in vse sestavine dobro zblendamo, da dobimo gladko kremo. To kremo zlijemo v pekač, v katerem je že nameščeno testo. Poravnamo ga in spečemo v pečici.

Tortico pečemo 30 minut na 180°C. Ko je pečena (ne bo se zapekla, površina bo še vedno svetla), jo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Najbolje je, če jo ohlajeno prestavimo v hladilnik, kjer naj se dobro shladi, saj je fino hladna najboljša. Preden jo postrežemo, po vrhu polijemo 2-3 žlice datljevega sirupa. Datljev sirup lahko postrežemo tudi zraven tortice, da si vsak vzame toliko, kolikor želi, saj si ga bo verjetno marsikdo želel dodati več.

Tortico lahko po želji okrasimo še z jedilnim cvetjem.

Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, blogerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 166