fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Praznični ingverjev kolač

Ni božiča in praznikov brez dišečih začimb. Ingver je zagotovo med njimi. Morda res nima močnega vonja kot cimet ali klinčki, ima pa krasen okus. Nič čudnega, da iz njega izdelujejo piškote, kolačke, kolače, torte, bonbone in še mnogo drugih sladic. Ker obožujem tekoče začimbe si enostavno nisem mogla pomagat. Pripravila sem praznični ingverjev kolač.

‘Gingerbread’ ali ingverjev kruh

Slovenska različica besede ‘gingerbread’ je kar malo strašljiva. Ingverjev kruh. V moji glavi se utrne ideja o pekočem in slanem kruhu z ingverjem. Ta ideja mi ni najbolj všeč.

‘Gingerbread’, kot ga imenujejo v angleščini, je daleč od te moje izkrivljene ideje o hlebcu slanega ingverjevega kruha. Gre za dišeče kolačke oz. piškote z melaso in dišečimi začimbami. Med njimi seveda prevladuje ingver. Gingerbread je postal po celem svetu znan prav zaradi svoje sladkobe in omamnega vonja.

Nič čudnega torej, da sem se tudi sama odločila pripravit ingverjev kruh. Morda je bolje, da mu rečemo ingverjev kolač. Ta kolač namreč vsebuje kar nekaj ingverja, pa tudi ostale dišeče začimbe in orehe. Po vrhu sem dala ingverjevo kremo, ki je tako fina, da bi jo lahko jedla na žlico.

V receptu sem uporabila tekoč ingver. Glede na to, da so tekoča zelišča konzervirana s kisom in soljo, je njihova uporaba v sladkem receptu morda kontradiktorna. A verjemi mi na besedo, ko rečem, da je uporaba tekočega ingverja v tem receptu nekaj bombastičnega.

Tekoči ingver sem uporabila tako v biskvitu kot v kremi in v obeh primerih se je odlično obnesel. Menim, da bi tudi iz tekočega pehtrana lahko pripravili kaj sladkega, a pustimo to za drugič. Danes je čas za praznični ingverjev kolač.

Ingver je živilo, ki je znano po svojem pikantnem okusu. Kar je pri njem res krasno, je njegova vsestranska uporabnost. Predvsem v indijski in azijski kuhinji je močno razširjen kot nepogrešljiva začimba. Ingver lahko uporabimo v sladkih in slanih jedeh, saj je njegov okus sam po sebi nevtralen. Prav to je čarobnost te korenine.

Vsi poznamo ingverjev čaj, kajne? Razlog za to so poznali že stari Indijci. Po ayurvedi ingver spodbuja prebavni ogenj. To pomeni, da pomaga pri prebavi. Ingverjev čaj zato pomirja razdražen želodec in slabost. Ni pa to vse, kar zmore ingver. V ayurvedi ga uporabljajo tudi proti bolečinam v sklepih, izboljšuje apetit in spodbuja absorpcijo hranil v telesu. Ima celo prečiščevalne učinke na telo. Je živilo, ki ga lahko uživamo dnevno – pravzaprav je super, če ga uživamo dnevno, saj je poleg vsega tudi močan antioksidant in v telesu zmanjšuje vnetja.

Na srečo ima ingver precej nevtralen okus in ga lahko zato mešamo z mnogimi drugimi okusi in začimbami. Sama ga vedno dodam v curry in dhal, paše tudi v praženo zelenjavo in korenčkovo juho. Seveda pa noro paše tudi v sladice. Uporabimo ga lahko kar samega in pripravimo npr. ingverjevo kremo za kolač ali pa ingverjeve piškote. Je pa sušen in mlet ingver nepogrešljiv v mešanici dišečih prazničnih začimb. Več o tej mešanici piše v naslednjem delu te objave.

Ingver je resnično krasno živilo. Še bolj krasno je to, da v Drobtinkini spletni trgovini najdeš tekoči ingver. Jaz sem se malo razvadila in kar naprej uporabljam tekoča zelišča, ker je njihova uporaba tako preprosta. Ingverja recimo ni treba lupit in rezat ali ribat in pazit, da damo ingverjeva vlakna proč. Za vse to je poskrbljeno, samo odmerit je treba tekoči ingver in to je to!

Posebne sestavine za poseben kolač

Razen krasnega tekočega ingverja gre v naš praznični ingverjev kolač še kup drugih dišečih začiimb, zmešanih v mešanico, ki jo lahko uporabiš za kolače, biskvite, kolačke, piškote, marmelade, palačinke, celo v domačem masala chai-u ali v kakavu. V tej mešanici so navadno:

  • cimet
  • mleti klinčki
  • mlet kardamom
  • piment
  • ingver v prahu
  • koriander
  • muškatni orešček

Seveda v mešanici ni vseh začimb enaka količina. Mešanice se med sabo razlikujejo in malo je tudi odvisno od lastnih preferenc. Navadno je cimeta največ, klinčkov, muškatnega oreščka, koriandra in pimenta malo, kardamoma in ingverja pa nekaj srednjega. Nek osnovni recept bi se glasil:

  • 2 čž cimeta
  • 1 čž mletega kardamoma
  • 1 čž ingverja v prahu
  • ščep pimenta
  • ščep mletih klinčkov
  • ščepec koriandra
  • ščepec muškatnega oreščka

V primeru tega kolača uporabimo to mešanico začimb IN tekoči ingver, da dobimo fin ingverjev okus z dodatkom dišavnic.

Tej podobne mešanice začimb lahko v prazničnem času najdeš v vsaki trgovini. Vse večje in manjše znamke jo imajo. Med sabo se mešanice nekoliko razlikujejo, nekatere so za piškote ali medenjake, druge za kolače in biskvite, a načeloma so si med sabo vse zelo podobne. Kar hočem reči je, da lahko mešanico kupiš v trgovini, če se ti je ne ljubi delat doma.

Pomembno je, da se dotaknemo tudi nekaterih sestavin, ki jih morda ni v čisto vsaki trgovini.

Za kremo sem uporabila rastlinsko smetano za stepanje. Dobi se jo v raznih bio trgovinah, a tudi ne povsod in ne vedno. Namesto te lahko uporabiš trd del kokosovega mleka iz konzerve. Pomembno je, da izbereš polnomastnega in da ga shraniš v hladilniku vsaj za nekaj ur, da se maščoba strdi.

Če je krema premehka, uporabimo kremfix, ki jo krasno strdi. Uporaba kremfixa je skorajda nujna, če uporabljamo kokosovo mleko, saj nima kokosovo mleko dodanih nobenih snovi, ki bi ga strjevale, smetana pa je narejena za to, da ostane trdna.

Najpreprostejša sladica za praznike

Najpreprostejša, a izjemno učinkovita. Poln okus tega prazničnega ingverjevega kolača bo prepričal vsakogar. Kolač je mehak, dišeč, sočen, ingverjeva krema pa mu doda tisto nekaj posebnega. Jaz sem po vrhu posula nasekljane brusnice za malo kontrasta, lahko pa uporabiš nasekljane ali mlete orehe, mrvice, kaj drugega ali pa nič. Kolač bo v vsakem primeru izjemen.

Ne bom več izgubljala besed. Dodam naj le še to:

praznični ingverjev kolač mora v zadnjem tednu leta vsaj enkrat krasit tvojo mizo. 😉

Recept

300 g bele moke

3 čž pecilnega praška

3 čž mešanice dišečih začimb

50 g mletih orehov

1 paketek vanilijevega sladkorja

80 g rjavega sladkorja

300 ml rastlinskega mleka

1 jž kisa (cca. 10 ml)

2,5 čž tekočega ingverja

100 g kokosovega olja

Za kremo:

200 ml veganske smetane za stepanje

2 paketka vanilijevega sladkorja

2 čž tekočega ingverja

*1 paketek kremfixa

Priprava

Moko, mešanico začimb in pecilni prašek presejemo v veliko skledo. Dodamo mlete orehe, vanilijev sladkor in sladkor. Suhe sestavine dobro premešamo.

Kokosovo olje stopimo. V ločeni skledi zmešamo mleko, jabolčni kis in tekoči ingver. Prilijemo še olje.

Mokre sestavine prilijemo suhim in vse fino premešamo z metlico. Pri tem pazimo, da ne premešamo preveč, saj lahko to povzroči, da se kolač med peko ne dvigne dovolj.

V podolgovat pekač za kruh namestimo papir za peko in vanj vlijemo maso za kolač. Enakomerno jo razporedimo po pekaču.

Kolač pečemo na 180°C nekje 35-40 minut.

Ko je kolač pečen, ga pustimo, da se ohladi.

V skledo zlijemo smetano za stepanje in dodamo vanilijev sladkor ter tekoči ingver. Stepamo jo toliko časa, da se strdi. *Če ostaja mehka, dodamo kremfix in še enkrat zmiksamo.

Ohlajen kolač vzamemo iz pekača in ga položimo na servirni krožnik. Kremo namažemo na ohlajen kolač. Po želji lahko po vrhu potrosimo dekoracijo, kot so nasekljane brusnice, nasekljani orehi ali drugi oreščki ali pa celo jedilne bleščice.

Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, avtorica knjige Za dušo in srce, blogerka in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 167