Košarica

V košarici ni izdelkov.

Juhica presenečenja

Recept za tole juhico sem dobila od stelafoodvajb , premamila me je nenavadna kombinacija in to je bilo dovolj, da sem se je lotila pripravit še sama.

Enostavne sestavine, nenavadna kombinacija

Začne se prav domače, krompirček in por, česen, zelenjavna jušna osnova, potem pa twist, kot pravi @stelafoodvajb, miso pasta, tekoči timijan, pa bulgur, šitake – gobe, okisan korenček, rižev kis, limona, prepražena sezamova semena, sojina omaka, čilijevo olje,…kako prosim? Kupim! 🙂

Bulgur že nekaj časa nisem uporabljala v svoji kuhinji, včasih sem ga za razne “rožite”, prikuhe, ampak v juhi ga pa nisem nikoli preizkusila.

Kaj je bulgur, me vprašaš?

Bulgur je na pol skuhana, osušena in zdrobljena pšenica. Preberemo lahko, da dobro vpliva na prebavni sistem, pomaga pri zaprtju in ni le odličen vir vlaknin, temveč je bogat s kalijem, železom in B vitamini. Čeprav je zelo hranljiv, to okusno žito vsebuje malo kalorij in maščob.

Gobe obožujem, miso pasta vem, da je zelo hranilna in sploh super, okisan korenček, v juhi, sezamova semena ustvarijo tisti hrustljav dodatek, res si ne moreš predstavljati kako se ti okusi lepo povežejo.

Tekoči timijan in tekoči česen

Tekoči timjan je ena od novih tekočih začimb, ki so na voljo v spletni trgovini. Najdeš jih tukaj – link

Tekoča zelišča lahko uporabljaš namesto sušenih zelišč ali svežih zelišč in iz njih dobiš še veliko več okusa, saj so pravzaprav še vedno sveža, le naravno konzervirana. Meni se zdi ideja genialna in ne vidim razloga, zakaj tekočih zelišč ne bi uporabljala dnevno. Več o teh čudovitih izdelkih, ki so jih razvili Danci, najdeš v tem članku – link.

Timijan je torej eno od zelišč, ki se odlično poda z gobami pa tudi s krompirjem in je kot nalašč za popestritev te juhe. Dodaš ga, ko je juha že skuhana, da se zelišča ohranijo in dajo svež in konkreten okus.

Tekoči česen pa je kot da bi uporabila svežega, le da moji prsti nimajo vonja po njem 😀

Obožujem zelišča in moj mali vrt ima posebno mesto za moja zelišča, ki jih z veseljem uporabljam celo pomlad in poletje, v zimskih mesech pa sem našla to odlično alternativo in mi manjka le tisti super občutek, ko grem s svojim malimi škarjami in posodico na vrt po zelišča. So pa sedaj te male stekleničke moj zaklad 🙂

Juha je kremne teksture in njen okus je ravno prav intenziven in je všeč tudi otrokom, bi pa v tem primeru izpustila čilijevo olje in ponudila okisan korenček in gobe posebej. Če jim je okus všeč, pa lahko tudi v juhi.

Recept

Sestavine za juho za 2 osebi

2 manjša pora

4 večji krompirji

2 jž olivnega olja ali olja iz zemeljskih mandljev, ki je kot nalašč za kuhanje in pečenje, ker do 360 stopinj C ne spremeni svoje sestave

1/2 litra zelenjavne jušne osnove (če je nimaš uporabiš ekološko jušno kocko ali osnovo v prahu)

1 žlička miso paste

himalajska sol po okusu

1 čž tekočega česna

2 čž tekočega timijana

poper po okusu

100 g bulgurja

Priprava

Por narežeš na kolobarčke, mladi zeleni del prihraniš za okras. Olupiš krompira, opereš in ga narežeš na kocke in ga pustiš stati v vodi.

Na srednjem ognju zagreješ 1 žlico olja nato na njem prepražiš por, odcediš narezan krompir in ga na kratko prepražiš skupaj s porom.

Nato zaliješ z jušno osnovo, povečaš ogenj, počakaš, da zavre, nato zmanjšaš ogenj in pustiš, da brbota in se juhica lepo kuha.

Nato pripraviš še bulgur tako, da ga najprej popražiš na 1 žlici olja, zaliješ z vodo v razmerju 1:2, osoliš, ko zavre kuhaš približno 6 minut oziroma, da voda skoraj spovre, premešaš bulgur, da se ne prime na dno, ugasneš ogenj, pokirješ s pokrovko in pustiš, da se v pari še malo kuha.

Ko se juha kuha lahko pripraviš okisan korenček in gobe. Glej navodila spodaj.

Ko je krompir mehek, vse skupaj preliješ v blender in juhico na fino zmelješ. Če nimaš blenderja, bo dober tudi palični mešalnik ali pa ročni mečkalec ( v tem primeru juha e bo tak kremasta in gladka, dobra bo pa vseeno 🙂 )

Juho nato preliješ nazaj v lonec in jo kuhaš na nizkem ognju, dodaš miso pasto, dobro premešaš, malo počakaš in nato dodaš še sol, poper, tekoči česen in tekoči timijan. Juhico greješ na majhnem ognju, da se ne ohladi.

Sestavine za okisan korenček

1 srednje velik korenček

1 žlica svežega imoninega soka

1 žlička riževega kisa

2 žlici sezamovega semena

1 žlica sezamovega olja (jaz sem uporabila olje zemeljskih mandljev)

1 žlica sojine omake

1/2 žličke medu ali agavinega sirupa za vegansko različico

semena koriandra (po želji)

Priprava

Korenček z lupilcem “nalupiš” na trakce. V posodo s korenčkovimi trakci dodaš olje iz zemlejksih mandljev, limonin sok, rižev kis, sojino omako in premešaš. Na hitro prepažiš sezamova in semena koriandra in ju dudaš v mešanico. Pustiš, da se okusi prepojijo.

Pripraviš še gobe.

Sestavine za pečene gobe

100 g šitake gob (jaz jih nisem imela pri roki in sem uporabila bukove ostrigarje)

1 žlička sezamovega (v mojem primeru olja zemeljskih mandljev)

1/4 čilijevega olja ( v mojem primeru čilijevih kosmičev, ker nisem imela čilijevega olja)

1/4 žličke tekočega česna

1/2 žličke sojine omake

Priprava

Gobe naražeš na trakce in jih prepražiš na olju do hrustljave teksture.

Dodaš čili, tekoči česen in na koncu sojino omako, malo pokuhaš, da se okusi povežejo. Nato nadaljuješ z juhico po navodilih zgoraj.

Juho postrežeš tako, da v krožnik z zajemalko nadevaš juho, nato dodaš 1-2 žlici kuhanega bulgurja, okisan korenček in gobe in okrasiš z narezanim zelenim delom pora.

Dober tek!

Pripravila: Tina Teršek, drobTinka

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 182