fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Jabolčna pita

Tudi drobTinkina družina se prilagaja trenutni situaciji. Izogibamo se trgovskih centrov, kar potrebujemo naročimo preko spletne trgovine in se držimo navodil dostavnih služb.   Vaša naročila skrbno pripraviva, prav tako naročila za trgovine, ki se trudijo zagotoviti, da so zaloge čim manj okrnjene.   Vsak dan poiščem nekaj dobrega v dani situaciji, včeraj sem recimo pregledala kuhinjske omare in odkrila ogromno napol praznih vrečk, ki so morda čakale ravno takšno situacijo, prav tako jabolka, ki niso šla v promet in so bila že precej ne privlačna za oko.😂   Prilagam recept za jabolčno pito, ki je nastala iz “ostankov” sestavin iz naše domače zakladnice. Napisala sem tudi s čim vse lahko nadomestite sestavine s svojimi. Upam, da pride komu prav. 🧡  

Za testo potrebujete:

  • 30 g kokosovega stopljenega olja (lahko tudi olivnega, sončničnega iz zemeljskih mandljev ali masla, ki ga prej stopite)
  • 6 žlic agavinega sirupa ali kokosovega sladkorja ali datljev v prahu(lahko zamenjate z medom, javorjevim sirupom, tudi navaden sladkor ne bo pokvaril recepta – v tem primeru, zmanjšajte količino, raje manj kot več 🙂)
  • 2 žlici mandljevega mleka (lahko nadomestite s katerim drugim rastlinskim mlekom, če nimate, lahko uporabite tudi vodo)
  • 200 g moke (katerekoli, lahko tudi brezglutenske)
  • 100 g moke iz zemeljskih mandljev (lahko mandljevo, lešnikovo ali iz drugih oreščkov, če nimate jo nadomestite z navadno moko ali tisto, ki jo imate na izbiri)
  • ščep ali dva himalajske soli ali katerekoli druge
  • 25 g ovsenih kosmičev ( če jih nimate, jih pač izpustite)

Jabolčni nadev:

  • 6 – 9 jabolk (odvisno od velikosti, če nimate jabolk, nadomestite z drugim sadjem, pač ne bo jabolčna pita 😄)
  • 1 žlica stopljenega kokosovega olja (ali tistega, ki ga imate na razpolago)
  • 6 žlic kokosovega sladkorja (ali katerega imate na razpolago, če imate navaden sladkor, lahko količino tudi zmanjšate, oziroma po okusu)
  • 1/4 sredice vanilijevega stroka (lahko tudi 1 žlico sladkorja iz prejšnje postavke nadomestite z vanilijevim sladkorjem, če nimate nič od tega, pač izpustite 🙂)
  • 1/2 dcl vode
  • 1 žlica cejlonskega cimeta (ali tistega, ki ga imate, lahko tudi zamenjate s 1/4 žličke klinčkov v prahu, če nimate cimeta)
  • 2 žlici tapiokine moke (lahko tudi koruznega škroba, riževega škroba, ali pudinga, če nimate nič od tega, lahko nadomestite tudi z domačimi krušnimi drobtinami)
  • sok 1 limone in lupinica, če imate ekološke limone (če nimate, lahko izpustite)

Navodilo:  

Pečico zagrejete na 180 stopinj Celzija.   Stopljeno kokosovo olje, agavin sirup, mleko, moko in sol dobro zmešajte. Testo se precej drobti, ampak če se ne sprijema, dodajte še žlico mleka ali vode. Testo razdelite na dva enaka dela. En del s pritiskanjem razporedite v manjši pekač, če ga je dovolj, naredite še robove, sicer pa ni potrebno. Z vilico nekajkrat prebodite dno in pecite 10 minut.   V drugo polovico testa vmešajte ovsene kosmiče, če jih imate.   Pripravite nadev iz jabolk:   Jabolka olupite, odstranite koščice in jabolka narežete na manjše kocke. Dodate, cimet, sladkor, limonin sok, naribano skorjico, vanilijo. V loncu pokuhajte 10 minut oziroma dokler se jabolka ne zmehčajo.   Po 10 minutah vzemite napo lepečno dno iz pečice in dodajte nadev iz jabolk. Po vrhu pa nadrobite 2 del testa z ovsenimi kosmiči. Pecite še 20 minut. Razrežite ko se pita popolnoma ohladi.   Dan je bil precej prijetnejši in še luštno je bilo malo posedeti in se posladkati   Naj vam dobro uspe! 😁

Prirpavila: Tina Teršek

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 167