fbpx
Vsebina košarice

V košarici ni izdelkov.

Datlji: sladki zaklad

Malokdo še ni poskusil datljev in še manj je takih, ki jim datlji niso všeč. Karamelna sladkoba teh sadežev je neustavljiva. Datlji po izvoru najverjetneje prihajajo iz srednjega vzhoda. Tam so jih gojili že Mezopotamci in od takrat naprej človeštvo nanje ni pozabilo niti za trenutek.

Datlji naravno vsebujejo le 30% vode, kar pomeni, da so naravno dehidrirani. Prav zaradi tega jih v trdno zaprti posodi v hladilniku lahko hranimo tudi do 12 mesecev! Na sobni temperaturi pa »le« nekaj mesecev. No, vsa čast tistemu, ki jih ne poje takoj, ko jih odpre.

 

Datlji so bolj zdravi, kot si mislimo

Datlji so kljub veliki vsebnosti ogljikovih hidratov (75%) zelo hranljiv sadež. Vsebujejo 7% vlaknin; s tem pomagajo pri prebavi.

Vsebujejo pomembne minerale, kot sta kalij in baker, pa magnezij, mangan in železo. Datlji vsebujejo tudi precej vitamina B6. Ker so bogati z antioksidanti, imajo tudi mnoge druge pozitivne učinke na telo in zdravje.

Zaradi antioksidantov datlji pomagajo lajšati vnetja in nasploh preprečujejo vnetja v telesu. Zaradi naravno prisotnih sladkorjev, veliko vlaknin in antioksidantov datlji pomagajo pri vzpostavljanju naravnega krvnega tlaka. Ker vsebuje minerale, kot so kalij, kalcij, fosfor in magnezij, pomaga vzdrževati zdrave kosti.

Uporaba datljev v kuhinji

Datlji so izjemno raznoliko živilo. Uporablja se jih na 1001 način. Najbolj preprosta uporaba je kot prigrizek. V razkoščičene datlje lahko damo cele oreščke ali maslo iz oreščkov. Jemo jih lahko tudi kar same. Ker se datlji podajo k slanemu siru, jih lahko dodamo na sirne plošče.

Če jih namočimo in zmiksamo, dobimo datljevo pasto, ki enkratno nadomesti sladkor v sladicah. Pasto lahko uporabljamo kot vezivo v sladicah, saj so datlji zelo lepljivi. Dodamo jo lahko solatnim polivkam ali pa kot polivko za sladoled. Uporabi jo, ko si narediš domače energetske ploščice skupaj z oreščki, kosmiči in čokolado.

Datljeva pasta sama ima karamelni okus, če pa jo zmiksamo skupaj z mlekom, namesto z vodo, in dodamo ščepec soli, dobimo okusno zdravo karamelo. Datlje, narezane na manjše koščke, lahko uporabimo v sladicah namesto rozin, katerih marsikdo ne mara. Recept najdeš tukaj.

NOVOST pa so tudi datlji v prahu, ki so zmleti posušeni datlji. Uporabljamo ga lahko kot nadomestek rafiniranega sladkorja. Dodajamo ga lahko v razne napitke, hladne in tople, s njim sladkamo otroške kašice, ga uporabljamo pri peki. Ker se rad sprime, si pri uporabi lahko pomagamo tako, da ga ponovno zmeljemo v multipraktiku in postane spet rahel in sipek.

Pripravila Vita Vybihal, ustanoviteljica bloga Little Kitchen Vibes in fotografinja

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 159