fbpx
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Recept – jackfruit veganske kroglice v omaki

V naši ekološki trgovini drobTinka me večkrat povprašate kako uporabljati jackfruit. Kaj lahko pripravimo iz njega, kakšen okus ima,… Ker ga sama večkrat uporabljam, sem se odločila, da vam predstavim eno od možnosti uporabe jackfruita – kruhovca. V enem izmed prejšnjih objav sem opisala jackfruit. Če ste zamudili to objavo si jo lahko preberete TUKAJ.

Danes vam ponujam recept za veganske “čufte”, hitro narejene s skoraj nič packanja 🙂 Pri nas so šli dobro v promet in bodo kmalu spet na jedilniku.

Za približno 6 kroglic potrebujemo:

  • 1 zavitek Lotao Jackfruit z okusom curry*
  • 1 pest ovsenih kosmičev brez glutena (po potrebi lahko tudi več)
  • Za paradižnikovo omako potrebujemo:
  • 3 dcl pelatov (lahko so spasirani, če imate radi večje koščke pa v kosih)*
  • 1 žlička agavinega sirupa (po želji)
  • ščep nerafinirane himalajske soli (ali vam najljubšo sol)
  • ščep ali dve mešanice posušenih provansalskih začimb
  • 1 velik strok česna*

Za pire krompir:

  • 4 krompirje
  • 2 dcl nesladkanega rastlinskega mleka (po potrebi tudi več)
  • sol po okusu

Krompir operemo in ga skuhamo z olupki v slani vodi.

Med tem, ko se krompir kuha, v prej pripravljeno posodo stresemo vsebino vrečke Lotao Jackfruit curry in dodamo pest ovsenih kosmičev. Z vilico ali roko zdrobimo koščke jackfruita, premešamo in pustimo, da se kosmiči navlažijo z Lotao omako.

Med tem pripravimo paradižnikovo omako. Posodo kjer bomo kuhali omako predhodno zagrejemo, nato v njej na hitro prepražimo česen. Ko zadiši, dodamo pelate in približno 2 dcl vode. Nato dodamo žličko agavinega sirupa in sol. Ko omaka zavre, zmanjšamo ogenj in dodamo še začimbe. Večkrat pomešamo.

Preverimo, če so se kosmiči dobro sprijeli z kruhovcem, če se ne da oblikovati kroglic, dodamo še nekaj kosmičev, sicer oblikujemo kroglice. Na ogenj pristavimo posodo z neoprijemljivim dnom in žlico ali dve olja iz zemeljskih mandljev. Ko se olje zagreje v posodo previdno zložimo pripravljene kroglice in jih popečemo iz vseh strani. Tako zapečene zložimo v posodo s paradižnikovo omako in jih na najmanjšem ognju kuhamo približno 10 minut. Toliko, da se okusi lepo povežejo.

Kuhan krompir olupimo in ga z mlekom zmečkamo v pire krompir. Dodamo lahko žlico kokosovega olja, če nam je okus všeč ali žlico ali dve nesladkane rastlinske smetane.

Kosilo je pripralvjeno v približno 30 minutah, najdlje od vsega se kuha krompir 😉

Pa dober tek 🙂

Recept in fotografija. Tina Teršek

Delite naprej ...
Tina Drobtinka
Tina Drobtinka

Tina drobTinka je ustvarjalka presnih sladic, avtorica številnih receptov, ustanoviteljica in idejni vodja blagovne znamke drobTinka in ljubiteljica narave in z njo povezanih bitij.

Objav: 167

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja