Ameriške palačinke z granolo iz zemeljskih mandljev
Ameriške palačinke so posebna vrsta palačink – so manjše in precej debelejše od klasičnih palačink. Jé se jih podobno kot navadne, z različnimi namazi, prelivi in posipi. Sicer se jih ne dá zviti, zato jih sama najraje jem z vilicami, lahko pa se jih vzame v roko kot kos kruha.
Ta recept je meni blazno všeč, ker palačinke obdržijo svojo napihnjenost in ne ‘padejo skupaj’, medtem ko se ohlajajo. Pred kratkim sem odkrila, da je neverjetno okusna kombinacija za na palačinke jogurt z drobTinkino Mojo presno granolo. Okus granole je lahko kakršen koli, meni pač najbolj paše banana. Stavim, da bi mi bila zelo všeč tudi malina s cimetom s svežimi malinami čez ali jagodna s koščki liofiliziranihh jagod.
Kakorkoli, te palačinke so izjemno preproste za pripravo, nič ni potrebno posebej pazit in stresirat. Praktično vedno uspejo. Namazi, posipi in prelivi lahko varirajo po želji. Krasne so čez vikend, ko imamo malo več časa, iskreno pa pašejo tudi čez teden, četudi malo bolj na hitro.
Sestavine:
- 180 g moke
- 3 čž pecilnega praška
- 3 jž presnega agavinega sirupa drobTinka
- 240 ml rastlinskega mleka
- 2 čž jabolčnega kisa
- Olje iz zemeljskih mandljev
»toppings«:
- Moja presna granola jagoda – kokos (ali katera druga)
- Sveže banane
- Nasekljana temna čokolada
- Sušene murve
- Kokosov jogurt
- temni agavin sirup drobTinka
Priprava:
- V mleko dodam kis in pustim stati, da se mleko sesiri.
- V skledi z metlico zmešam moko in pecilni prašek.
- V mleko dodam agavin sirup in pomešam z metlico.
- Mokre sestavine dodam suhim in nežno pomešam z metlico, ravno dovolj, da se vse sestavine pomešajo med sabo in ni več suhih kosov. Ne premešam preveč, saj začne pecilni prašek takoj ustvarjati mehurčke, ki jih potrebujem za mehko teksturo palačink. S pretiranim mešanjem te mehurčke uničim.
- Ponev rahlo namastim z oljem iz zemeljskih mandljev. Na vročo ponev dodam ti kupčke mase za palačinke. V vsak kupček dodam po 2 jedilni žlici mase in kupček razporedim v krog.
- Palačinke pečem približno 2-3 minute na eni strani, jih obrnem in pečem še kako minuto na drugi strani. Pazim, da ponev ni prevroča, saj bi se palačinke od zunaj zažgale, od znotraj pa ostale surove.
- Ko je vseh 9 palačink pečenih, jih postrežem v kupčku ali pa razporejene na krožniku. Dodam različne posipe in prelive – »toppingse«. Meni najljubša kombinacija je kokosov jogurt, bananina granola, malo sesekljane čokolade in agavin sirup. S posipi se lahko igraš kolikor želiš, važno, da ti je dobro in da v palačinkah uživaš!
Pripravila: Vita iz Little Kitchen Vibes, blogerka in fotografinja
-
Ekstra deviško, ekološko olje iz zemeljskih mandljev, drobTinka, 250 ml9,96 € vklj. DDV
-
Presni temni ekološki agavin sirup, drobTinka, 500 ml7,15 € vklj. DDV
-
Presna ekološka granola jagoda in kokos, drobTinka, 230 g5,99 € vklj. DDV
-
Presne ekološke sušene murve, drobTinka, 130 g3,54 € vklj. DDV